A kis mókus erdei éneke


https://webshop.meskete.hu
 • 2023.
  feb
 • 26

Az erdei óvodába sorra érkeztek a kis állatok: Nyuszi Géza, Breki Vera, Cili cica, kis Brumi, Samu, a mókusfiú. Az óvónénivel ünnepségre készültek. Már hetek óta sok-sok verset, éneket tanultak, ami egyre jobban ment… (itt lehet valamit énekelni, amit tan...

Kép forrása: saját felvétel

Az erdei óvodába sorra érkeztek a kis állatok: Nyuszi Géza, Breki Vera, Cili cica, kis Brumi, Samu, a mókusfiú. Az óvónénivel ünnepségre készültek. Már hetek óta sok-sok verset, éneket tanultak, ami egyre jobban ment… (itt lehet valamit énekelni, amit tanultak az oviban). Mindenki együtt énekelte, mondta a műsort, csak Samu hallgatott.

Otthon mókusmama megkérdezte.

 • Mit tanultatok az oviban?
 • Töröm, töröm a mákot, sütök vele kalácsot…

És ügyesen végig mondta a verset.

 • Énekeltetek is?
 • Borsót főztem, jól megsóztam, meg is paprikáztam, ábele bábele huss!

Otthon minden éneket szépen elénekelt, elmondott az anyukájának és az apukájának, de az oviban nem volt hajlandó együtt mondani a többiekkel. Eljött az ünnepség délutánja. A kis állatkák szépen sorba álltak, a szüleik mind ott szorongtak az óvoda kertjében, és büszkén figyelték kis kölykeik szereplését. Csak mókusmama volt szomorú, mert Samu nem szólalt meg egész ünnepség alatt.

 • Te miért nem mondtad a verseket? Miért nem énekeltél a többiekkel? – kérdezte otthon az anyukája.
 • Mert sokan néztek – válaszolta Samu mókus.
 • És ez baj? – faggatta tovább az apukája.

Samu csak bólogatott. Következő hétvégén a kis mókusfiú egyedül kiugrált a közeli rét egyik faágára és unalmában elkezdett énekelni. Végig énekelte az összes éneket, amit az oviban tanultak. Majd a versek is sorra kerültek. Észre sem vette, hogy a réten a virágok mind kinyíltak és Samut hallgatták. Minden ének után hajladoztak örömükben, mert Samu olyan szépen énekelt. Virágleveleikkel meg is tapsolták őt.

Másnap megint kiugrált a kis mókus a faágra és belekezdett a verselésbe, majd az énekbe. A virágok már várták. Sőt, egy kis cinke is odarepült a szomszéd fára és csodálkozva hallgatta a kis mókust.

 • Ki énekel ilyen szépen? – csicseregte a faágról, majd észrevette a kis mókusfiút.

Egyre többen odagyűltek. Varjú Vera az erdő széléről érkezett.

 • Kár, kár, hogy az oviban nem énekelsz, látod milyen ügyes vagy! - károgta a varjú.

A kis rigó a szomszéd fáról meghallotta az éneket, és ő is bekapcsolódott a beszélgetésbe.

 • Szebben dalolsz mint én, pedig engem tartanak az erdő dalos madarának! – bíztatta a rigó.

Egy egész verébcsalád repült oda a bokor aljáról és hangos csiviteléssel adták tudtára a világnak, a kis mókus a legügyesebb énekes az erdőben. Még az álmos bagoly is felébredt a nagy zsivajra és odaszállt a fa másik ágára.

 • Lám, lám, aki nagyon tehetséges, azt bíztatni kell! – hagyta helyben a bagoly a beszélgetést.

Lassan megtelt a fa környéke és mire a kis mókus a végére ért az éneklésnek és versmondásnak, mindenki őt tapsolta. Meglepődött. Ennyi nézőközönség előtt még sosem szerepelt.

 • Vissza! Vissza! - kiabálták a madarak a fáról.

Samunak meg kellett ismételnie az utolsó éneket, mert akkora sikere volt. Nem is olyan rossz szerepelni, főleg, ha ennyien megtapsolnak - gondolta a kis mókus és otthon elmesélte szüleinek, mit történt az erdei réten.

 • Képzeld anya, apa, énekeltem az erdőben, a virágok nekem hajladoztak, a madarak engem tapsoltak, mert mindenkinek tetszett az énekem és a versmondásom! – lelkendezett a kis mókus.
 • Akkor most már az oviban is tudsz majd énekelni és verselni, igaz, kis Samu?

A következő óvodai szereplésen már ő is ügyesen mondta társaival együtt az énekeket és verseket. Szülei büszkén nézték csemetéjüket.

 

 

 

Rózsásné Kubányi Andrea, újságíró, hittanár

Újságíróként 20 éve írok rendszeresen. Hittanárként is régóta alkotok gyermekeknek tanmeséket az egyes hittanórai témákhoz. A meséket, amiket feltettem az unokáimnak írtam, akik valamilyen nehézséggel küzdöttek az óvodai beilleszkedésnél. Egyfajta gyógyító mesét írtam nekik. Tíz unokám van négy felnőtt gyermekünktől.


https://webshop.meskete.hu

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!