Barion Pixel

A torkos nyuszi


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Valahol az erdő mélyén, egy kicsinyke tisztás szélén éldegélt Nyuszi mama két kis nyuszijával Nyifivel és Nyafival. Nyifi nagyon szeretett enni: kedvence a friss sárgarépa volt és finom karalábéfőzelék. Nyafi viszont nem olyan volt, mint a többi nyus...

Kép forrása: Tóth-Farkas Viktória

Valahol az erdő mélyén, egy kicsinyke tisztás szélén éldegélt Nyuszi mama két kis nyuszijával Nyifivel és Nyafival. Nyifi nagyon szeretett enni: kedvence a friss sárgarépa volt és finom karalábéfőzelék. Nyafi viszont nem olyan volt, mint a többi nyuszi: ő nem a répát, a salátát, a káposztát részesítette előnyben, hanem az édességeket. Nyuszi mama sokszor mondta neki:

- Ejnye, ejnye! Elég legyen már a torkosságból! Meglátod nem lesznek olyan szép fogacskáid, mint a többi nyuszinak!

De a kis nyuszi nem hallgatott anyukája szavára. Továbbra is a répa helyett a cukorkát ropogtatta. Egy szép őszi napon, amikor ismét édességet evett a bokrok aljában elbújva, a nyuszi egyszerre erős fájdalmat érzett a fogában. Majd a kis pofazacskója is dagadni kezdett. Lekonyult a nyuszi füle bánatában és csak üldögélt sírva a rét közepén.

- Aú! Aú! A fogam! – kiáltott fel Nyafi.

Kiáltására összeszaladtak az erdő állatai. Mókuska ijedten ugrott le a fa tetejéről:

- Mi történt Nyafi? Miért kiabálsz?

A róka is együtt érzően sonfordált a síró kis nyuszihoz:

- Mi ez a keserves sírás Nyafi?

- Jaj, a fogam! Nagyon fáj! – zokogta a kis nyuszi.

 - Mit ettél Nyafi? – kérdezte a mókuska

- Mit evett volna? Biztosan cukorkát vagy csokit – felelte Nyafi helyett a testvére.

 - Hagyjál békén, nem neked fáj a fogad!

- Nyuszi mama megmondta, hogy a sok édességtől elromlanak a fogaid! De te nem hallgatsz rá! Nézd meg az én fogacskáim fehérek és egészségesek, mert én sok zöldséget eszem! – mondta Nyifi

- Jól van, na, de mikor olyan finom a csoki, meg a cukor! Kinek kell a répa, meg a saláta – azok olyan ízetlenek!  Jaj, de fáj a fogam! – sírta el magát megint a kisnyúl.

- Nincs mit tenni, el kell menned Harkály doktorhoz! Ő majd segít rajtad! – próbálta megvigasztalni Nyafit a róka.

- De én nagyon félek a fogorvostól! Nem merek elmenni!

- Ha cukrot mertél enni, akkor Harkály doktortól se félj! – dorgálta meg Nyifi a testvérét.

 - Gyere, Nyafi! Én elkísérlek! – ajánlotta fel Mókuska

Messziről hallatszott Harkály doktor kopácsolása. Amint közeledtek hozzá, egyre jobban inába szállt Nyafi  bátorsága.

- Légy bátor Nyafi! Harkály doktor segíts rajtad! Harkály doktor! Harkály doktor! Gyere nézd meg Nyafi fogát! Nagyon fáj szegénynek – hívta Mókuska a fogorvost.

- Mi ez a keserves sírás Nyafi? Mi történt a fogaddal? – fogadta kedvesen a kis beteget Harkály doktor.

Nyafi sírva mesélte el:
- Jaj, Harkály doktor! Nem hallgattam nyuszi mamára! Először csak egy kis csokit ettem, majd lassan megettem egy egész táblával. Később savanyú cukorkát ropogtattam, utána meg egy kis karamellát. Egyszer csak éles fájdalmat éreztem, majd a pofikám is dagadni kezdett!

- Na, hadd nézzem azt a fájós fogacskát! Nyisd ki a szádat Nyafi jó nagyra! Mondd , hogy ÁÁÁÁ! ….Hm, hm hát itt a hátsó fogadom bizony egy jókora lyuk van. De mindjárt segítek rajtad!

Ezzel Harkály doktor elővette eszközeit és betömte Nyafi fogacskáját. A kis nyuszi még szipogott egy darabig, de nagyon örült, hogy a fogfájása megszűnt.

 - Köszönöm Harkály doktor, hogy segítettél rajtam! Már nem is fáj a fogam! – hálálkodott a kis torkos nyuszi.

- Szívesen Nyafi! – mosolyodott el Harkály doktor. - De ígérd meg, hogy ezentúl kevesebb édességet és sokkal több zöldséget fogsz enni!

- Megígérem, megígérem!

- De ne csak ígérgesd, hanem tartsd is be! Egyél velem répát, káposztát, salátát, karalábét! Ezektől biztosan nem fog fájni a fogad! – biztatta Nyifi a testvérét.

A két testvér boldogan szaladt haza a tisztásra. Nyuszi mama már várta őket. Elmesélték, hogy Harkály doktor betömte Nyafi fogát és Nyafi megígérte nyuszi mamának is, hogy ezentúl több zöldséget fog enni.


 Itt a vége fuss el véle, ha nem hiszed érj végére!

Bali Imréné Adrienn óvó néni, Amatőr

Bali Imréné, Adrienn vagyok, lassan 30 éve óvodapedagógus. Nagyon szeretem a meséket és sokszor írok pár soros verseket vagy meséket óvodásaimnak. A covid ideje alatt videókat készítettem meséimhez, amelyeket nagyon szerették a gyerekek.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Várkonyi Kitty Várkonyi Kitty prémium tag

2024-03-09 11:04

Jaj, hát fogat kellett volna mosni annak a torkos nyuszinak. :) Igazán édes mese, gratulálok! Szeretettel: Kitti