A tudás fája / Jenei Dalma meséje


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

A tudás fája 
Egyszer volt hol nem volt volt egyzser egy öreg fa .Ennek a fának minden ágában más és más tudomány lakozott. Erről a fáról,  mindenki tudott de csak annyit hogy az erdő legöregebb fája viszont igazi értékéről csak egy kislány Dorka .Dork...

Kép forrása: pixabay


A tudás fája 

Egyszer volt hol nem volt volt egyzser egy öreg fa .Ennek a fának minden ágában más és más tudomány lakozott. Erről a fáról,  mindenki tudott de csak annyit hogy az erdő legöregebb fája viszont igazi értékéről csak egy kislány Dorka .Dorka imádott olvasni a csillagokról, a földről és mindenről ami a világban volt.Minden nap leült a fa tövébe és csak olvasott -olvasott , s ahogy a fa okosodott úgy terebélyesedett a koronája. Ezt a fát nem csak azért szerette mert minden ágában más tudás rejtőzik, hanem azér is mert gondját baját elmondhatta neki .


Egyszer egy favágó érkezett a szomszédos faluból és azt mondta az embereknek .
    -Az erdész parancsára minden öreg fát ki kell vágnom és helyébe új csemetéket kell ültetnem.
A falusiak nagyon megörültek .
Dorka mikor meghallotta aggódni kezdett, akkor az én fámat is kivághatják hisz ő a legöregebb. Ha  kivágják akkor kivel fogom megosztani a gondolatamiat, kinek fogok ezután olvasni ,rajta kivül senki sem ért meg engem -Meg kell akadályoznom! Ezt nem  csak magamért teszem, hanem a világért és az emberekért ,mert sejtelmük sincs milyen érték lakozik ebben a fában . Újra kiment az erdőbe hogy godolkodjon ,kitaláljon valamit. Amikor leült a fája mellé és ránézett a fa tetejére mintha egy papírtekercset látott meg .Felmászott érte . Leült a fa mellé és felnézett .-Vajon az égiek küldtek segítséget? De amikor kinyitotta a levelet teljesen mást talált benne mint amire gondolt !- Édes kicsi dédunokám ennek a fának különleges története van. Kiskorodban vettem neked egy könyvet, de ahogy belelapoztam az utolsó oldal hiányzott ezért eldobtam. Másnap reggel kimenntem az erdőbe és a könyv helyén egy kis csemetefa nőtt. Megszólítottam de nem válaszolt, aztán oda hoztalak téged Dorka, és mintha elmosolyodott volna a csemete. Ekkor tudtam hogy te meg a csemete jó barátok lesztek. Ezzel vége is lett a levélnek. Dorka nagyon megörült , szóval akkor ez a fa az enyém?  De az az oldal hol lehet, -az is lehetséges hogy az a könyv a tudásról szól vagy az erdőröl és a fákról ezért nőtt belőle fa a minden tudás fája, ez egy varázs fa ! Ami most velem és a fával történik lenne az utolsó oldal ? akkor nagyon igyekeznem kell hogy ez a is mese jól végződjön mint minden mese. De lehet hogy ez a mese más mint a többi mert ez a színtiszta valóság vagy lehet hogy én csak egy meseszereplő vagyok és nem egy igazi kislány , és minden amit eddig átéltem az már meg van írva?!Nézzük meg ekkor mi történik a faluban e pillanatban míg Dorka gondolkodik. A falu ünnepel mert egy új erdőt kapnak . Egyébként majdnem elfelejtettem Dorka  levelének hátoldalán titkos írással egy versike volt írva ,mellette pedig egy írás de nem titkosan. -Kedves Dorka ha megfejted ezt a versikét akkor 2 dolog is történhet a fa teljesíti egy kívánságodat és megismerheted igazi varázserejét .Ez a fa mindenre tudja a választ bármilyen kérdésed van ,hozzá nyugodtan fordulhatsz.
Egy napod van hogy megfejtsd a versikét és ezzel megmentheted a fádat.
A nap 23. órájában jött rá Dorka a versike megfejtésére.
                - A tudás mindenkié ! -
Ekkor jött rá ,mit kell kérnie a fától! 
Dorka odatérdelt a fa elé ,és ezt modta- Kérlek fácskám nyílj meg mindenki felé add át tudásod másoknak is , a fa pedig koronájával átölelte Dorkát.
Dorka szaladt a falu népéhez hogy elárulja féltett titkát .Az emberek megörültek hogy van egy ilyen csodatévő fájuk és ezzel a fát megmentették .
Attól a naptól fogva a tudás fája sosem volt egyedül,lombja óriásira nőtt. Ezzel az utolsó oldallal bezárult a könyv. Látod kislányom ha a te fádnak nincs is ilyen varázsereje mint Dorkáénak akkor is kimehetsz neki olvasni  nézz úgy rá mintha egy új élet költözött volna a kertünkbe. 

 

Vége

 

 

Harangi Árpádné, amatőr meseíró

Harangi Árpádné, nyugdíjas nagymama vagyok. Három felnőtt gyermek édesanyja és három kislány unoka nagymamája. Talán ebből is következik, hogy szeretem a mese világát. Meséim témáját a környezetemben előforduló eseményekből merítem. Nagyon szeretek nesélni, mesét felolvasni. Amit az is bizonyít, hogy a meskete meséi közül számtalan mese került általam felolvasásra . Erre nagyon büszke vagyok, melyet okle...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Gani Zsuzsa

2023-07-19 06:35

Nagyon tetszett ez a mese. Szeretettel: Zsuzsa

Harangi Árpádné

2023-08-17 19:03

Köszönöm az unokám nevében!