Almamese


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
 • 2023.
  feb
 • 05

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy alma. Na nem egyedül, sok testvére lógott még a fán mellette, egyszerre nőttek, ha fújta a szél őket, össze-vissza kocogtatták egymást és közben jót nevettek. Szerették az esőt is, ahogy végig csurog a nedvesség...

Kép forrása: pixabay.com

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy alma. Na nem egyedül, sok testvére lógott még a fán mellette, egyszerre nőttek, ha fújta a szél őket, össze-vissza kocogtatták egymást és közben jót nevettek. Szerették az esőt is, ahogy végig csurog a nedvesség a testükön és szerették a Nap sugarait is, ahogy melengette a héjukon.

Egyik nap erős szél fújt a lombkorona közé és az egyik alma lepottyant. Ekkor már rajta volt bőrén a térkép, mint ahogy minden almán ott van.

Már elég érett volt Jonatán, merthogy ez volt a neve, így hát el kezdett gurulni, a nagy világba bele. Egyszer csak rengeni kezdett alatta a föld, rémisztő dobogást hallott, amilyet még előtte sohasem. El sem tudta képzelni, mi lehet ez. Rálelt egy lyukra, gyorsan belegurult, így csak a szára lógott ki és egy kicsit a buksija.

Egy ló volt, ki ezt a robajt csapta. A lovat Pejkónak hívták, a farmon élt ő is, akárcsak az almafa. Pejkó imádta az almát, sokszor kedveskedett neki Tamara, mikor meglátogatta. De az alma nem szerette Pejkót, legalábbis ilyen közelről egyáltalán. Rémisztő volt, ahogy óriási orrlyukaival fújtatva keresgélte a finom csemegét. Jonatán becsukta a szemét, mikor közeledett hozzá, hogy kevésbé érezze fájdalmasnak a harapást, de ekkor hirtelen a lyuk kitágult és ő belepottyant. Zuhant, zuhant lefelé a sötétségbe, annyira megijedt, hogy a félelemtől még a magjai is remegtek.

Mikor leért, semmit sem látott a sötétben, de jaj, újabb szuszogást, szimatolást érzett most már egész a közelben.

 • Finom almácska, hogy kerülsz te ide? – szólalt meg az idegen.
 • Én, én, csak úgy bepottyantam ebbe a lyukba – válaszolt bátortalanul Jonatán -, de te ki vagy?
 • Én Vakond vagyok és ne félj tőlem, nem eszlek meg, bogarakat szoktam, a gyümölcsöt nem kedvelem, bár ha nagyon éhes vagyok… de most nem korog a gyomrom, az imént faltam fel egy cserebogarat, mit is mondjak, ízlett a falat. Tudod mit? - támadt hirtelen Vakondnak egy ötlete – felviszlek a fényre, itt úgy is csak útban lennél nekem.
 • Köszönöm, nagyon hálás lennék érte. Mostanra már biztos elment Pejkó a környékről, nyugodtan mehetek tovább saját erőmből.
 • Á, szóval, miatta választottad ezt az alagutat?
 • Igen, bár nem szándékosan, véletlen pottyantam csak ide.
 • Semmi baj – felelte megnyugtatóan Vakond és elkezdte tolni Jonatánt egyre feljebb.

Mikor kiértek a fényre, Jonatán megköszönte, hogy ilyen segítőkész volt, és ahogy magára tekintett észrevette, hogy újabb mintákkal gazdagodott. Ettől nagyon jókedvre derült és szinte fütyörészve indult tovább, hogy bejárja a farm minden zegét-zugát.

A távolban nagy gyerekzsivajt hallott. Ettől kicsit megijedt, de már a fű itt olyan nagy volt, hogy remélte, nem veszik észre. Tévedett. Egy kislány egyből meglátta a zöld fűben pirosló gyümölcsöt és felvette.

- Nahát, hogy kerül a diófa alá egy alma – csodálkozott és kuncogott egyszerre Tamara?!

Szépen letörölte a ruhájába a porlepte finomságot és már éppen bele akart harapni, de ekkor meggondolta magát, mert úgy látta, hogy az alma rámosolygott. Beletette a zsebébe. Ott nem volt olyan sötét, jól láthatta az alma, hogy újabb minták keletkeztek rajta. Ezen kissé elmosolyodott és azt sem bánta, hogy kicsit döcögött és ugrált a zsebben, ahogy Tami futásra váltott.

 • Anyus, anyus, nézd, milyen szép almát találtam! A diófán nőtt! – szalad be a házba a kislány. Anyukája éppen süteményt készített, már csak a díszítés volt hátra, hogy aztán megsüsse.
 • Valóban nagyon szép érett, piros alma. A diófa alatt találtad? Ez érdekes. Látod rajta ezt sok kisze-kusza vonalat és mintát? Ez az almatérkép. Minden almán más és más barázdák vannak attól függően, hogy mi a történetük, az életútjuk.
 • Meséld el! Légy szíves! – kérte Tamara az anyukáját és még át is ölelte a lábát.
 • Tudod mit? Éppen gyümölcsös süteményt készítek, ráteszem ezt az almát dísznek, és mikor megesszük, közben elmesélem.

Ezzel Tami is egyet kellet, hogy értsen, bár kíváncsi volt, de még éhesebb.

Zita, amatőr szintnél talán kicsit jobb

Szeretek írni, a gondolataimat szavakba foglalni. Mesét akkor kezdtem kitalálni, mikor a kislányom kicsi volt és nagyon élvezte, hogy akár ő is alakíthat a történet folyamán. Akkoriban meg is jelent egy mesekönyvem, csak kis példányszámban, magánkiadásban, melynek példányait már el is osztogattam.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!