Az Én szervezetem: A Máj


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
 • 2022.
  júl
 • 22
 • Erről olvashatsz:
 • máj


 

- A máj, azaz Hepar szomszédom!
- Köszönöm!
- Akkor irány a Máj- mindjárt perceken belül meg szólítom!
- Hahó, hahó Hepar?
– Amint látom, ez a kis vegyi laboratórium telis tele van munkával, ha jól sejtem.
- Igen!- (Mély bölcs hangon szólal...

Kép forrása: Bálint Liza Zóra illusztrátor

 •  

- A máj, azaz Hepar szomszédom!

- Köszönöm!

- Akkor irány a Máj- mindjárt perceken belül meg szólítom!

- Hahó, hahó Hepar?

– Amint látom, ez a kis vegyi laboratórium telis tele van munkával, ha jól sejtem.

- Igen!- (Mély bölcs hangon szólalt meg és kissé komótos medve hangon)

- Mondjad csak Szív miben lehetek a szolgálatodra?

- Kíváncsi vagyok Rád arra, hogy vagy ma? – És, hogy mivel telnek az órák, napok, mivel foglalkozol?

- Jól de egyben elfoglalt is, az én tevékenységemet a Hepatocyták segítik, azaz a máj sejtek.

- Ők felelősségteljes munkával áldottak, képzeld, a vérrel veszik fel a kapcsolatot az összetételének a szabályozásával foglalkoznak. És látod a kis zsebi babámat, ezt a zöld kis kerek bogyónak látszó epét? Nos, ez azért néz ki, így mert az elöregedett vörösvértesteket ide tereljük, melyek elbomlanak, továbbá amit benne találsz még, az epe sók, víz, epefesték.

- Én úgy halottam számos feladatot látsz el emellett, igaz ez?

Persze ez egy feladat a sok közül, az mi feladatunk a vércukorszint- szabályozása, aminósavak és zsírok átalakítása, ezen kívül mi tároljuk egy speciális raktárban az összegyűjtött és jó ideig felhasználható vitaminokat, ásványi sókat.

- Nos, ez azért fontos, mert kész káosz lenne, ha a véráramba kerülne, az a sok tápanyag. Szabályozom és figyelem miből mennyit juttathatok a véráramba. Így biztosítom az egység kiegyensúlyozott működését.

– Ezen kívül figyelem a vérbe véletlenszerűen bekerülő mérgező anyagokat például gyógyszerek mérgek, és kivonom azt.

– Mi termeljük a plazma fehérjéket is. És ami különleges és precíz feladatunk, hogy segítjük a test hőszabályozását.

- Ami kivételes bennem, hogy kettős vérellátásom van ez bizony hasznos, az egyik az oxigénben gazdag vért szállítja, ezek az májartériák. – A másik a vénás rendszer a májkapumban ők a felszívott tápanyagban gazdag vért szállítják a vékonybél felől. Most hogy így közvetlen összeköttében vagyunk egymással, a vékonybéllel levesszük a terhet az táplálék feldolgozásban a béltől, hogy ne egyedül végezze azt.

 • Remek, mindezt hallani igazán lekötötted a figyelmemet és szeretnék gratulálni az összes feladatodhoz, amit nap, mint nap elvégzel.
 • Köszönöm Szív jólesik, hogy észreveszed.
 • - Sok munkánk van, és nagyon alaposan végezzük el.
 • Szállíthatok Neked kedves Hepar valamit, aminek hasznát vennéd?
 • Mire gondolsz?
 • Élelemre gondolok.
 • Ami kellhet a munkánk során?
 •  
 • Gondolkodom, mindjárt megszólítok egy májsejtet hátha tud segíteni!
 • Hahó Hedvig? – Van valami, ami kellhet akár kenőanyag vagy tisztítószer a munkánk során?
 • Éppenséggel el kéne a sárgarépa, sütőtök, ha esetlegesen Béta karotinból A-vitamint kellene gyártani illetve, ha vértolulás veszélye állna fenn arra az esetre is kiváló.

- Articsóka védelmi pajzsként, szükség volna még a búzacsírából fellelhető E-vitaminra, mert védi a sejtfalunkat, sáfrányos szeklice ugyanilyen jótékony, Lecitin, ami a szójában található, ami azért hasznos, mert a zsírokat mozgósítja. B-vitamin, Kálcium Magnézium azért kellene, mert a véralvadási problémákat orvosolja, magnézium a dióban, mandulában, almában, fügében, grapefruitban van, akkor mindenféle olajok liget szép olaj, tengerihal-olaj, mert ha gyulladás állna fel, akkor gyorsítja a gyógyulást, C-vitamin, Aloe Vera segít tisztulni, Máriatövis gyógynövény jó, ha van készleten. – Ennek bizony örülnénk!

- Rendben tudomásul vettem gondoskodom a beszerzésükről.

- Akkor én tovább állok kedveskéim!

- Hálás vagyok, hogy meghallgattál Szív! ( Tette hozzá lomhán Hepar)

- További jó munkát kívánok nektek!

- Köszönjük !

- Neked is!

 

Hát nem semmi igaz? Te sem gondoltad volna, hogy egyetlen szerv, ami ráadásul a legnagyobb mirigyszerved ennyi mindenre képes, lenyűgözött engem! Többnyire annyi szivárog ki róla, hogy méregtelenít, ami önmagában is összetett és bonyolult feladatnak tűnik!

Nos, eljött az este alvás idő van, nyugovóra térek, megpihenek én is Veled együtt! Szép álmokat kívánok Neked! Holnap új nap és egy újabb szervecske várja érdeklődő kérdéseimet, Corpus pancreatis Hasnyálmirigy.    

 • Kedves éreklődést mutató kis tekintetek ! El sem hiszem , ha most ezt nekem valaki 507 nappal ezelőtt belesúgja a fülembe , hogy ezen linken megvásárolható lesz a könyvem:  https://www.helma.hu/konyvek/Az-en-szervezetem én elküldöm kikacagva . -Ahham Valószínűűűű !! És ezt mind- mind annak is köszönhetem , hogy több mint egy éve a meskete.hu oldalán tündökölt  ez az irományom :)
 • Továbbá: https://szabozsofia.helma.hu
Szabó Zsófia, Írónő

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Írónő

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!