Az Én szervezetem: A Szív


http://mocorgohaz.hu/

Szép jó estét! Milyen gyorsan elszaladt ez a mai nap, arra kérlek, engedjetek be egy kis friss levegőt az ablakon, hogy mélyeket lélegezhessetek. Oh, a csudába is, elfelejtettem bemutatkozni szív vagyok én szólítottalak meg, mert szeretetből mesélek majd...

Kép forrása: Bálint Liza Zóra illusztrátor

Szép jó estét! Milyen gyorsan elszaladt ez a mai nap, arra kérlek, engedjetek be egy kis friss levegőt az ablakon, hogy mélyeket lélegezhessetek. Oh, a csudába is, elfelejtettem bemutatkozni szív vagyok én szólítottalak meg, mert szeretetből mesélek majd neked Rólad, pontosabban a kis lakásomról odabentről. Tudod én ott lakom és én vagyok a házmester és a mindenes. Iránytűként használhatsz, hogy tájékozódni tudj a felől, hol laknak a többi társaim.

Ohh, nagyon jó szomszédok, varázslatosan együttműködőek és nagyon kreatívak. Sokat szoktunk nevetgélni a vakbél kacag a legtöbbet. Ha a kis mancsidat a baloldalra helyezed, ahol a bordáid domborodnak, ott érezhetsz majd.

Anya, apa vagy a kedves mesélőd megmutatja neked pontosan, hol találsz, nagyon egyszerűen rá jössz pont ott, ahol érzed, hogy dobogok. Ha ráhelyezed fülecskédet, anyu vagy apu, vagy a mesélő mellkasára, akkor hallhatod is, ahogy dobogok pontosabban a társaimat, mert mindenkinek van ilyen, kis ketyeréje.

Segíts nekem, mihez hasonlít a dobogásom? Na mondd, csak segítek, falon szokott lenni vagy az emberek karján. Úgy- úgy az-az, a tikk-takkos óráéhoz. Húúúú nálam nincs megállás, éjjel- nappal szorgoskodom, de én így érzem egészen kereknek a világot. Olyan izomzatom van, ami egész életedben mozog harántcsíkolt és sima izomszövet a neve így hívják. Percenként 72- szer húzódom össze említettem, hogy központi szerepet töltök be a testedben és emellett a keringés központja is én

vagyok, összehúzódásaimmal biztosítom neked a nagy- és a kis vérkörben az állandó véráramlást, és a nyomásért lökésért is én felelek, hogy egészen a lábacskád ujjába is kerüljön vér. Nekem ugyan nincsen kezem, lábam, mint, ahogyan neked. Számomra a végtagok az erek például, a koszorús erek, amelyek táplálékot juttatnak felém, ezek a fő verőér, az aorta kezdeti szakaszából erednek. Az erek adják nekem a stabilitást, pontosabban az erek tartanak meg, hogy ne pottyanjak le. Ja és hol is találsz egész pontosan?

A két kis tüdőcskéd között, a mellkasod bal oldalán foglalok helyet.

Ezért is kértem, hogy nyissatok ablakot, mert akkor azzal nekem is segíthettek. Körülbelül akkora lehetek,

mint az öklöd, ahogy te nősz én is növekszem veled együtt, és mindig tartom méretben arányosan az öklödnek megfelelő nagyságot. Ha rám pillantasz, láthatod, hogy kétfelé vagyok felosztva. Felül van a két pitvarom és alul a két kamrám. A kamrák fala vastagabb a pitvaroké vékonyabb. A falam 3 rétegű, kívül van a szívburkom, középső rétegem a szívizom, ez elég vastag engem véd. A legerősebb részem a bal kamra és a legnagyobb munkát is a bal kamrám végzi. Belülről a szívbelhártya bélel, ez a kamrákban vékonyabb. Ebből jön létre a szívbillentyűm is.Belülről olyan vagyok, mint egy kis üreges barlang és az üregrendszeremet egy sövény választja el jobb és bal oldali szív félre.

Visszatérek a pitvaraimra meg a kamrácskáimra, egymástól a szívbillentyűim választják el. A pitvarokba ömlenek be a testembe vezető nagy erek, és a billentyűimen keresztül továbbítják a vért a kamrák felé. Kamrák a vérkeringés motorjai. A jobb kamrából indul ki a kisvérkör, a tüdőverőérrel a bal oldaliból a NAGY vérkör az aortával. A jobb oldali szív fél, a vénás (szén-dioxidban gazdag) a bal oldali artériás vért (oxigénben gazdag vért) szállít. Artériás, mert felőlem szállítódik a vér és nem felém.

Kicsit mesélek a szívbillentyűimről is, azért nagyon hasznos, mert csak egy irányba engedi áramlani a vért. Képzeld el, milyen plusz munkámba kerülne ez nekem, ha folyamatosan ellenállna nekem a rakoncátlan vérfolyam, na, azt tényleg alig bírnám szusszal, sajnos hallottam olyat is, hogy egyik társam nem kapott egy billentyűt szegény megizzadt rendesen. Különféle nevei vannak, például Vitorlás billentyűk Zsebes billentyűk.

Annyi mindenről szeretnék mesélni neked/nektek, olyan izgatott vagyok! Persze azonnal magammal kezdtem, de talán nem is baj, mert elég fontos szerepet töltök be az életedben. Mondhatni a legfontososabbat, picit összetetten épülök fel, de mindent be szeretnék mutatni, hogy átlásd, ugyanis a VÉR, amit pumpálva keringetek. A tested minden apró kis zugába befolyik ám és továbbítja a szippantásodból az oxigént. De nem is sietek ennyire előre, mindenről szót ejtek, ígérem, csak szép sorjában. Mi okozza minden egyes dobbanásom? Nagyszerű szerkezet, egy ingervezető, ingerképző rendszer melyeket izomrostok építenek fel. Ez elég szoros kapcsolatban áll a központi idegrendszerrel is. Ingerületvezető és ingerképző részeim a pitvar- kamrai csomó és a pitvar- kamrai köteg, és az elsődleges ingerképző hely, a szinusz csomó, ez biztosítja nekem az összehúzódásaim ütemét, összehúzódásaim száma (dobbanásom) úgy körülbelül 60/80 darab percenként. Képes vagyok arra, hogy percenként hét liter vért is kipumpáljak a test sejtjeihez, szemléltetem, képzelj magad elé hét darab nagy 1 literes műanyag ásványvizes flakont így könnyebben megértheted.

A kutatók, így hívják azokat a mindenre kíváncsi, és nagyon okos tanult, képzett szakmabeli embereket, akik bizony tanulmányozzák a szívet. Legutóbbi kutatásaik során arra lettek figyelmesek, hogy azoknak az embereknek, akiknek több vér áramlik át percenként a szívén keresztül, azoknak nagyobb is a buksijukban lévő agyacskájuk mérete is, és egészségesebb is az állapotuk, feltehetőleg, van valami kapcsolat az én egészségem és az agy egészségi állapota között. De ebből az is fontos, hogy az én működésem és az agy működése akkor is szorosan összefügg, ha nem áll fent velem kapcsolatos megbetegedés. Olyan kapcsolat ez, amit eddig nem tudtak. Fontos azt is tudni rólam, hogy ha sok finomságot, édességet kell megemésztenie a gyomor barátunknak, aránytalanul sokat, na, akkor lerakódik az a sok nasi az ereid falára így, az erecskéid nem lesznek olyan rugalmasak, mint előtte nem tudja kitágítani a vér, és akkor az én pulzusom száma is, lényegesen nagyobb lesz, mert az elmeszesedett erek kevésbé tudnak alkalmazkodni. Emellett tudd azt is, hogy, ha picit többet eszel, mint kellene, azaz ha úgy érzed, hogy pukkadásig tele a pocakod sokszor, vagy mindig rágcsálsz valamit, és ez egyre nagyobb súlygyarapodáshoz vezet, akkor nekem is a vért jobban kell pumpálni, mert nagyobb nyomást kell produkálnom.

Akkor lássuk mi is annak a legjobb módja részedről, hogy kiválóan végezhessem nap- mint-nap a dolgom. Bizony nem is hinnéd, mennyire tudod segíteni, a megfelelő bejuttatott élelemmel,jó kedvvel és a folyamatos rendszeres testmozgással, (majd, ha nagyobbacska leszel, hűtő, fűtő fürdéssel, valamint meditálással vagy teljes mély alvással az állapotom.) És még valami, esetleg, ha még szóvá is teszed, minden este mikor lefekszel, szuszikálni a kedvenc játék figurád mellé, és hálát adsz, mindannak ami egy nap leforgása alatt történik benned, annak a csodának, amit ez a rendkívül jól összehangolt szerv együttes végez.

Akkor akkora aranyszínű szivárványba burkolt csillámport juttatsz el mindannyiunkhoz, ami olyasmi érzés, mint, például, mikor valami nagyon jól sikerül neked, vagy kapsz egy jó pontot, esetleg nagyon megdicsérnek és mosolyognak vagy kitűntetnek. Egyszerre érzi ezt benned minden egyes sejtecske, vér-lemezke, hajszál-erecske, és természetesen én is, mert bizony ezt mi mindannyian halljuk, és ez minket ösztönöz, hogy még tökéletesebben lássuk el a teendőinket.

Na, mit is majszolj szívesen?: TENGERI HALACSKÁK, sok gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű gabona, magvakat tökmag, napraforgó mag, pisztácia, mogyoró, dió, kesu dióból csak egy vagy két szemet, FOKHAGYMA, GALAGONYA, MEDVE HAGYMA alacsony zsírtartalmú sajtfélék, áfonya, kék szőlő, cékla, hajdina.

Elég is rólam ennyi, most arra gondoltam, hogy elsőként a fejbúbról kezdem bemutatni a társaim egészen a hajhagymácskáktól és innen nyargalunk tovább. Minden este megismerhetsz egy szervecskédet vagy annak az építő elemét.

Akkor csapjunk is bele, engem mindenhol hallani így elég az, ha csak megszólítom az összes hajhagymát, hátha valamelyikük ráér éppen és válaszol pár kérdésemre. Na, akkor meg is szólítok egyet!

  • Kedves éreklődést mutató kis tekintetek ! El sem hiszem , ha most ezt nekem valaki 507 nappal ezelőtt belesúgja a fülembe , hogy ezen linken megvásárolható lesz a könyvem:  https://www.helma.hu/konyvek/Az-en-szervezetem én elküldöm kikacagva . -Ahham Valószínűűűű !! És ezt mind- mind annak is köszönhetem , hogy több mint egy éve a meskete.hu oldalán tündökölt  ez az irományom :)
  • Továbbá: https://szabozsofia.helma.hu
  •  

 

Szabó Zsófia, Írónő

Ezt a mesét írta: Szabó Zsófia Írónő

Szabó Zsófia vagyok két eleven gyermek édesanyja. Hogyan is keveredett toll a kezembe és hogyan is kapcsolódtak egymás után sorban a sorok, mondatok amiből végül 146 oldalas mű lett? 2004 októberében sikeres gyógymasszőri vizsgát tettem, Édesanyám bátorítására ezzel párhuzamosan a Sote Orvosi Egyetem zöld fülű dietetikus hallgatója lettem. Imádat volt hallgatnom minden egyes órát. Sajnos a diplomát nem sikerült...


https://webshop.meskete.hu

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!