Bubba és a verem


http://mocorgohaz.hu/
  • 2022.
    aug
  • 15

Négyszer vagy ötször fog eltűnni a tüzes gömb a hegyek mögött, amire visszatérnek a vadászok. Újra elindultak hogy a törzs élelmét megszerezzék veszélyes és hosszú útjuk alatt. Nagy távolságokat kellett bejárni a prérin hogy akkora húsmennyiséggel térjen...

Kép forrása: Freepik

Négyszer vagy ötször fog eltűnni a tüzes gömb a hegyek mögött, amire visszatérnek a vadászok. Újra elindultak hogy a törzs élelmét megszerezzék veszélyes és hosszú útjuk alatt. Nagy távolságokat kellett bejárni a prérin hogy akkora húsmennyiséggel térjenek vissza ami néhány hétre elegendő lesz a kis közösségnek az életben maradáshoz.


 Bubba a barlang szája előtt ült és a távolba nézett amerre a vadászok távoztak,csak néhány férfi maradt a barlangnál a nőkkel és gyermekekkel az esetleges veszélyek elhárítására,abból pedig akadt éppen elég. A kis emberkölyök is éppen arra gondolt hogy mennyivel jobban érzi magát ha a nagy vadászok itthon vannak. Arra az időre viszont, amíg zsákmányszerző úton voltak sajnos csak kevesen maradtak itt. Az esti tűz mellett mesélt vadásztörténetekből Bubba jól tudta hogy nagy és veszélyes állatokat, mint például a mamut csak úgy tudtak a férfiak elejteni ha  messze a barlangtól található szakadékba hajszolnak egy - egy példányt. Közelebb sajnos ilyen szakadék nem volt és a vadászhelyhez sem tudtak költözni mert ott pedig óvó barlangot nem találtak. Bubba lassan a barlang előtt felhalmozott csonthalom mellé sétált amit az elejtett és elfogyasztott zsákmányok maradványaiból emeltek későbbi felhasználásra majd leült. Hajnal óta törte a fejét miféle módon lehetne a vadászok útját lerövidíteni de semmi épkézláb gondolata nem akadt, bár ezt a problémát még a törzsi varázsló sem tudta megoldani. Igaz a barlanghoz közel is vándoroltak nagytestű állatok de az elejtésük szinte lehetetlen volt, mert gyorsan elszeleltek a vadászok elől.


 Amint leült meglátott egy apró kis rágcsálót amint egy, talán egy nagy csont vájta gödörben vergődött. Nem tudott kimászni mert a gödör ahhoz túl mély és a falai meredekek voltak.Bubba kíváncsian nézte a kis állatkát ahogy küzdött a gödörből való kijutásért, de mindhiába. Képzelete felnagyította dolgokat és ezért a gödröt szakadéknak a kis állatot pedig szinte mamutnak látta. Ez adott számára egy hatalmas ötletet. Arra gondolt ha a szakadékot nem tudják a barlanghoz hozni,hát ássanak maguknak egyet. Bubba ugyan kicsi volt de nem buta, ezért azzal tisztában volt hogy kevés számú törzsük még sok-sok tél alatt sem lenne erre képes. Nem is kellene szakadék,csak egy akkora verem amibe belefér egy mammut  – gondolta. Persze az állatok sem buták, miért is sétálnának bele egy gödörbe? – fonta tovább gondolatai fonalát. Bubba a vadászelbeszélésekből jól tudta, hogy az állatok általában számukra régen bevált kitaposott ösvényeken járnak, ezért helyesen úgy vélte a vadcsapáson kelle a vermet kiásni. Felpattant hogy ötletét elmondja a varázslónak de a kis gödör előtte volt, ezért gyorsan kikerülte majd meg is állt. 

 – Nincs az a buta állat amelyik belesétál egy gödörbe, ha csak nem vak – dörmögte, majd ismét leült gondolkodni. A feltámadó szél a gödör fölé sodort egy összekuszálódott fűcsomót ami elfedte azt. Bubba egy csontdarabbal játékosan rácsapott mitől a csont súlya alatt behajolt és a csont a gödör mélyére esett. Ez mentette meg a rágcsálót ami azonnal felmászott a csonton és elszaladt. Bubba már tudta mit fog mondani a varázslónak így azonnal el is indult a barlang felé. A varázsló éppen a szellemekkel beszélt a tűz mellett ezért Bubba illedelmesen megvárta míg befejezi a táralgást, majd elmondta az ötletét. A varázsló furcsán nézett rá, amitől kicsit megijedt de utána a azt mondta neki hogy megtárgyalja a dolgot a szellemekkel és elvonult a barlang egy zugába. Néhány disznóvisításnyi idő után visszatért és közölte Bubbával, hogy megpróbálják. Négyszer tűnt el a tüzes gömb a hegyek mögött mire a vadászok visszatértek, sajnos zsákmány nélkül. Ez nehéz időket vetített a törzs elé. A varázló elmondta a szellemek parancsát, hogy ássanak vermet a vadcsapáson majd fedjék le ágakkal és lombokkal. A szellemek és a varázsló szavának senki sem mert ellentmondani, ezért szó nélkül elvégezték a munkát míg a tüzes gömb kétszer tűnt el a hegyek mögött.


 Mamut üvöltése riasztotta egy éjszaka a barlang lakóit a verem felől. Mindenki, beleértve a nőket és gyerekeket is kirohant a hang irányába. A veremben egy kifejlett mammut vergődött de kijutni nem tudott. A vadászok örömüvöltéssel fogadták a zsákmányt ami az ölükbe esett hirtelen.

 Este a tűz mellett,mikor a sikeres vadászatot ünnepelték ami hónapokra elegendő hússal látja el a törzset a varázsló elmondta hogy Bubba nagy ötlete segítette őket a  zsákmányhoz, majd a nyakába akasztott egy tigriskaromból készült talizmánt is. Bubba a vörös fényben állva büszkén viselte a talizmánt és úgy látta, mintha a nagy vadászok is felnéznek rá, a kicsi fiúra.

Erdős Sándor, Meseíró, író, költő

Erdős Sándor hegyeshalmi lakos vagyok. Sok humoros gyerekverset, és mesét írok, de ez mellett felnőtteknek szánt írásaim is olvashatóak különböző on-line és nyomtatott magazinokban. Állandó szerzője vagyok az iskolákba eljuttatott népszerű sulimagazinoknak is. Négy gyermek, és három unoka gondol rám, remélem szeretettel. Tagja vagyok a Krúdy Gula irodalmi körnek, melynek többek között nagy kedvencem Csukás...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Mészárosné Szuda Melinda

2023-06-02 13:49

Szép történet kedves Sándor! Melinda

Erdős Sándor

2023-06-02 13:54

Köszönöm kedves Melinda!