Karácsonyi csengettyű


http://mocorgohaz.hu/

Egyszer régen, réges-régen Harangkirályságban királyt választottak a harangok. Minden esztendő december havában megtették ezt az idők kezdete óta.
Abból a harangból lehetett csak király, akinek a hangja a legtiszteletreméltóbb és legöblösebb volt, valamint a mé...

Kép forrása: Rózsás Dorina

Egyszer régen, réges-régen Harangkirályságban királyt választottak a harangok. Minden esztendő december havában megtették ezt az idők kezdete óta.

Abból a harangból lehetett csak király, akinek a hangja a legtiszteletreméltóbb és legöblösebb volt, valamint a mérete és díszítése is kiemelte a többi közül.

A királyság minden harangját, csengőjét és csengettyűjét meghívták a nagyszabású választásra. A csengők és csengettyűk csupán vágyakozhattak erre a nagy megtiszteltetésre, mármint hogy őket válasszák királynak. Ők csak a szavazatukat adhatták le a megmérettetésen.

A királyság minden szegletéből gyülekeztek a harangok a nagy napon. Hatalmas templomi harangok vonultak dölyfösen az ámuló hajóharangok sora előtt.

Egy távoli kis házikóban lelkesen készült a nagy eseményre egy kis csengettyű. Az volt éjjel az álma, hogy ő lesz ennek a napnak a legfontosabb szereplője.. Még halkan csilingelt is álmában örömében.

Vidáman csilingelve mendegélt az úton, mikor is egy nagy templomi harang nagy siettében fellökte a kis csengettyűt. Még rá is kiabált szegényre:

-Állj félre te kis semmirekellő- mondta.

-Nem is vagyok semmirekellő- válaszolta a kis csengettyű- én leszek ennek a napnak az egyik főszereplője-mondta álmára visszaemlékezve.

-Ha-ha-ha – kacagott a nagy harang – esetleg egy bárányka nyakában lehetsz te valamire való –és robogott is tovább.

Mérhetetlenül elszomorodott a kis csengettyű és arra gondolt, talán igaza is van a nagy harangnak. Túl kicsi és jelentéktelen ő ahhoz, hogy fontos csengettyű lehessen.

Szomorkodva haladt tovább az úton, mikor valami felkavarta körülötte a havat. Egy furcsa szán szállt le előtte a hóban, amit rénszarvasok húztak. Egy nagyszakállú piros ruhás bácsi szállt le a szánról és odalépett a csengettyűhöz.

-Micsoda szép csengettyű – simogatta meg –csak a hangja szomorkás, na de ez ellen lehet tenni valamit. A szánhoz lépett és zsákjából egy aranyszínű szalagot vett elő, amit a kis csengettyűre kötött. A kis csengettyű nagyon boldognak érezte magát és lelkesen csilingelt örömében.

-Gyere velem ma este, ilyen vidám csilingelésre lenne szükségem ezen a szép napon- mondta a Télapó, hiszen ő volt a bácsi, aki a kis csengettyű örömét okozta.

Valóban e nap egyik fontos szereplője lett a kis csengettyű, hiszen minden év karácsonyán ő csilingel, amerre csak a Télapó jár.

Erdős Sándor, Meseíró, író, költő

Erdős Sándor hegyeshalmi lakos vagyok. Sok humoros gyerekverset, és mesét írok, de ez mellett felnőtteknek szánt írásaim is olvashatóak különböző on-line és nyomtatott magazinokban. Állandó szerzője vagyok az iskolákba eljuttatott népszerű sulimagazinoknak is. Négy gyermek, és három unoka gondol rám, remélem szeretettel. Tagja vagyok a Krúdy Gula irodalmi körnek, melynek többek között nagy kedvencem Csukás...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!