Barion Pixel

Őszi mese


http://mocorgohaz.hu/
  • 2023.
    sze
  • 27

Őszi mese
 Egyszer volt, hol nem volt, de valahol még is volt. Volt egyszer, nem is olyan régen, egy falucska közepén egy pici ház. Pici házban egy aprócska gyermek és az anyukája. Édesapja már rég nem volt és csak kettecsként éldegéltek. Lili és anyukája...

Kép forrása: Ditte Art

Őszi mese

 Egyszer volt, hol nem volt, de valahol még is volt. Volt egyszer, nem is olyan régen, egy falucska közepén egy pici ház. Pici házban egy aprócska gyermek és az anyukája. Édesapja már rég nem volt és csak kettecsként éldegéltek. Lili és anyukája egész évben serényen dolgoztak a kertecskében. Termett ott mindenféle finomság. Gyümölcs, zöldség, gyógynövény egyaránt. Az év az ősz felé köszöntött és a természet felvette színpompás ruháját. Elkezdődött a betakarítások ideje, sürgött-forgott a kis család, mindketten kivették részüket a munkából. Először a lakást tették rendbe, a nyári ruhákat elpakolták és a hosszabb, melegebb öltözéket helyezték előre a szekrény polcain. Nagy takarítást és őszi díszítést is csináltak. Hatalmas tökök nőttek a kertben, amit először csak megszemléltek, de a gondolataikban már alakult a kép, azonban elsőként a fűszernövényeket szedték csokorba. A csokrokat a konyhába akasztották fel és szárították meg. Ezek biztosították a téli időszakban az ételek fűszerezését. Megfázásra is voltak kamilla virágok szárítva, dobozba eltéve. A kislány csodálta anyukája szorgosságát. Mindent megkérdezett, ez mire való és azt mibe teszi. Így nem csak a kíváncsiságát elégítette ki, de ragadt rá édesanyja tapasztalatából is. Az ősz a halloweeni ünnepet is magával hozta. Amikor minden őszi munkával végeztek, bohókás öltözeteket készítettek. Voltak, akik az ijesztő jelmez mellett döntöttek. Főleg a fiúk, de egy-egy bevállalósabb kislány is ilyennel próbálkozott. A családokban a gyerekek aznap sürögtek-forogtak, hogy estére mindennel elkészüljenek. Lili töklámpást is szokott csinálni. Kiment a kertbe és a madárijesztő mellett észrevette, hogy gomba család nőtt. Egy nagy és egy kicsi. Szerette a gombát mosolyogva köszöntötte őket.

 -Sziasztok gombák! – intett feléjük a kislány.

- Szerbusz kicsi lány. Gomba Gedeon vagyok és kicsinyem Gomba Gitta. – mutatkoztak be a kislánynak. A gombák nagyon aranyosnak tűntek, így az simított rajtuk egyet, majd megigazította barátja szalma kalapját. Nagyon szerette a madárijesztőt, amit anyukájával együtt készítettek édesapja ruháiból. A madárijesztő mellett várták őt a szép narancssárga tökök. Szétnézett és egy közepes méretűt választott. Azt biztosan elbírja. Közben megérkezett Todor a csiga is egy szikla peremén nézelődött ahogy a kislány tevékenykedik a kertben. Rámosolygott és megmutatta neki is a tököt amit választott. Gyorsan elbúcsúzott tőlük, mert az idő gyorsan telik. Elindult vele be a házba. A tököt felrakta az asztalra és elszaladt az íróasztalhoz és kivett egy tollat. Miután megtalálta az íróeszközt, visszament az asztalhoz és felrajzolta a tökre a szemét, orrát és a száját. Anyukája hozott egy kis kést és a tetejét levágta és sok nevetéssel, mert kézzel marcingolva másztak bele, kiszedték a tök belsőjét. A faragás is viccesen sikerült, nem teljesen a rajz szerint. Csámpás fogacskái lettek a tökfejnek és vigyorgó szája. Tettek egy mécsest a belsejébe, ettől kissé ijesztő képe lett. Kivitték a kapuhoz és feltették az oszlopra. Ez jelezte a gyerekeknek, hogy a család szívesen várja a jelmezes csapatokat. A ”csokit vagy csalok” nevezetű esti barangolás nagyon sok családot összehozott már. A szülők várták a gyerekeket és osztogatták otthon a csokit, cukrot. A gyerekek meg este hétkor gyűltek össze a főtéren és együtt indultak a házakhoz. Még Lilinek volt pár perce az indulásig. Bele bújt a boszorka jelmezébe fölkapott egy söprűt és töklámpás alakú vödörkéjét vitte magával. Ebbe gyűjti majd az adományokat. Elbúcsúzott anyukájától, a söprűt a nyakába tette, ráakasztotta a kisvödröt és elindult a pajtásaihoz. A főtéren már nagy csoport gyűlt össze. Volt ott szellem, farkas, múmia és minden féle csudajó, humoros meg horrorisztikus alak. A házakhoz hármasával kopogtattak be a lurkók és kacarásztak a meglepődött felnőtt arcokon. Sok édességet zsebeltek be. Későre járt mire az egész falut bejárták és a napi munka fáradalmai miatt álmosak is lettek Liliék, de azért vidáman mindenki hazafelé indult. A kislány mikor haza ért megölelte anyukáját és felrakta a vödröcskéjét az asztalra, kiszaladt a töklámpásért, amit a padkára helyezett, hogy jobban lássa a vödör tartalmát. Nézegetni kezdte, miket kapott és szeretett volna mindenbe belekóstolni. Vacsora után anyukája adott neki egy szeletet az édességből. Viszont elmondta gyermekének, hogy csak csínján a csokival, mert ha sokat fogyaszt, kilyukad a foga. Ezért Lili a kóstolás után gyorsan elfutott megsikálni a fogait. Az esti fogmosás után elmesélte, milyen jól érezte magát a többi lurkóval és kinél miket kapott az este. Boldogan feküdtek le a sok élmény után, és a kislány a töklámpással és a gombacsaláddal álmodott.

 

 

Edith Taylor, Mese

Ezt a mesét írta: Edith Taylor Mese

Mese írás a hobbim ezen kívűl illusztrációkat is készítek. 4 gyermek anyukája vagyok.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Bombicz Judit

2023-09-29 11:00

Cuki lett a meséd, Ditte! A rajzaidat meg kimondottan imádom! Annyira aranyosak lettek a gombák, a madárijesztő, a csiga, na meg Lili a tökkel. Gratula!

Patájné Marcsi

2023-09-29 20:54

Szia. Nagyon jó lett a mese kisfiamnak tetszett és a végére el is aludt.