Dácska

meseíró

Dr. Papp Melinda meseterapeuta, kommunikációs szakértő, nyelvész, a Dácska oldal megálmodója és egy meserajongó 3,5 éves kisfiú édesanyja. 

A történetalkotási vágyam egészen óvodáskoromra nyúlik vissza. Akkoriban anyukámmal hosszú órákat töltöttünk közös meséink fabrikálásával. Miután elsajátítottam az írás mesterségét, belefogtam saját kis történeteim megalkotásába. Kezdetben főként rövidebb novellákat írtam. A Szomorú napsugár című írásommal saját kategóriámban díjat is nyertem.

Az irodalom szeretete annyira meghatározó volt számomra, hogy tanulmányaimat a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium humán szakán folytattam. A középiskola utolsó évében megnyertem a mozgóképkultúra és médiaismeret Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt, emellett a magyar irodalom és magyar nyelv OKTV-ken 16. és 18. helyezést értem el.

Egyetemi tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen végeztem kommunikáció- és médiatudomány BA és MA szakon. A mesterképzés végén találtam ismét rá a mesékre. Szakdolgozatomat az óvodáskorú gyermekeknek szóló mesemondás pragmatikájáról írtam.  Szerettem volna a témával kapcsolatos tudásomat magasabb szintre emelni, ezért 2016-ban beiratkoztam egyetemünk Nyelvtudományi Doktori Iskolájába. Kutatómunkám során komoly jártasságot szereztem a tudományos szövegalkotásban is, számos tanulmány jelent meg tudományos eredményeimmel kapcsolatosan.

Időközben elvégeztem az alkotó-fejlesztő meseterapeuta képzést is. A mesehősökhöz hasonlóan nekünk is nagyszerű segítőink volt. Lehetőségem nyílt személyesen Boldizsár Ildikótól és Luzsi Margótól tanulni. 2016 óta rendszeresen vezetek csoportokat, illetve tartok e témában előadásokat, így a mesékhez fűződő viszonyom egyre szorosabbává vált az évek során. 

2020-ban elindítottam a Dácska projektet, melynek lényege az olvasóvá nevelés népszerűsítése a közösségi médiában. Szakmai és személyes tapasztalataim alapján ajánlok mesekönyveket és készítek edukációs tartalmakat mesékkel, meseterápiával kapcsolatosan.

2021-ben védtem meg a történetmondási helyzetekkel foglalkozó kognitív pragmatikai disszertációmat. Számos mesekönyvötlet megfogalmazodótt bennem az elmúlt években. Annak érdekében, hogy ezeket minél jobb minőségben tudjam a kis olvasók kezébe adni, 2022-ben elvégeztem a Könyvmolyképző Kiadó Meseíró kurzusát. 

Fogadjátok szeretettel a Meskete.hu-n megjelenő új meséimet!