Barion Pixel

Wessetzky Dániel

Amatőr költő

A nevem Wessetzky Dániel, 27 éves vagyok, Veszprémben élek. A Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnáziumban érettségiztem, egyébként református lelkészgyerek vagyok. A családomban mindig vagy értéke volt az irodalomnak: nagymamám magyar irodalom-történelem szakos tanár, édesanyám is volt debreceni refis és hitoktató. A tudományok és a művészetek szeretete és tisztelete mindig is meghatározó volt nálunk.

Itt a Mesketén elsősorban versírással foglalkozom. A verselésben tartom magam a régi, klasszikus verstani szabályszerűségekhez, ami ugyanakkor koránt sem jelent egyet az ódivatúsággal. Hiszem, hogy a legszigorúbb verselési rendszer is befogadható és élvezhető, ha a költemény modern, mai (de nem igénytelen) nyelvezettel íródott, mai problémákat fejez ki. 

A gyerekversek területén még van hova fejlődnöm. Itt egyetlen szabály lebeg a szemem előtt: "a gyereknek csak a legjobbat adni". (Kodály Zoltán) A gyerekirodalomban nagy kedvencem Simkó Tibor és Weöres Sándor. Szintén közel áll hozzám Áprily Lajos, Kányádi Sándor költészete, a maiak a közül pedig Lackfi János és Varró Dániel írásait említeném.

Jelenleg Eger város irodalmi lapjában, az Agriában publikálok rendszeresen, 2022 decemberétől. Néha megjelennek verseim a Dunántúli Református Lapban is.

A hivatalos oldalam: Facebook

Sütibeállítások