Áprilisi ötlet: így találjatok ki a gyerekekkel saját meséket!


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 5
  • 2024.
    ápr.
A mesealkotás nemcsak a meseírók kiváltsága, bárki találhat ki saját mesét, amely aztán közös családi élménnyé is válhat. Most pár ötletet hoztam nektek, miből születhet saját családi történet.

A mesealkotás nemcsak a meseírók kiváltsága, bárki találhat ki saját mesét, amely aztán közös családi élménnyé is válhat. Most pár ötletet hoztam nektek, miből születhet saját családi történet.

Nálunk a mesekitalálás rendszeres program, és nem csak azért, mert meseíró vagyok. Már jóval előtte is közösen meséltünk a nagyobbik lánykámmal, már akkor is, amikor még egyáltalán nem tervezem, hogy valaha mesekönyveket adok ki, vagy a Meskete.hu oszlopos tagja leszek. Mára pedig rendszeressé vált, hogy a gyerekekkel közösen találunk ki meséket. Mese pedig bármiből születhet, csak a képzeletünk szabhat ennek határt.

Miért is jó meséket kitalálni?

Mielőtt adnék pár tippet a közös mese kitaláláshoz, megosztom veletek, hogy ez miért is olyan jó elfoglaltság. Nos, ha közösen találtok ki meséket, az már önmagában egy hasznos és tartalmas időtöltés, egy közös családi élmény, ami vicces, szórakoztató, vagy tanulságos, attól függően, milyen mese születik éppen. De számos területet fejleszt is a mese kitalálása, többek között a fantáziát, a kreativitást, és a beszédkészséget. Az előadói vénánk is sokat fejlődhet, a fejből meséljük a saját történetünket, és nem lesz ez másként a gyerekek esetében sem.

Ötletek saját meséhez, avagy miből legyen történet?

Tudom, hogy sokan még fejből sem szeretnek mesélni, attól meg különösen félnek, hogy saját mesét mondjanak. Pedig biztos elhangzott már legalább egyszer a csemete szájából, hogy Anya, Apa, találj ki te mesét. Az ihlet persze nem mindig jön varázsütésszerűen, néha kell egy kis rásegítés, egy mankó, ami megadja a kezdő lökést, vagy akár az egész mese vázát. Hoztam is pár ötletet nektek, melyekből mese születhet:

  • mesekártya: erről már írtam is nektek egy külön cikket. A mesekártya egy nagyon jó eszköz, mely nemcsak nektek lesz nagy segítség a saját mese megalkotásában, hanem akár a gyerkőcnek is. A mesekártyán lévő képek segítségével végtelen számú mese születhet, mindig más és más. Mesekártyát lehet készíteni, de akár vásárolni is.
  • stroy-kocka: ezt a játékot biztosan sokan ismerik, nekünk is van legalább két-három garnitúra belőle. A story-kockát úgy kell elképzelni, mint egy dobókockát, csak pöttyök helyett különböző piktogramok vannak a rajta. Egyszerre 9 kockát szoktunk kidobni, és a piktogramok alapján születik a mese.
  • felhők: biztosan sokan játszottátok már a gyerekkel, hogy hanyatt feküdtetek a fűbe, és azt találgattátok, hogy milyen alakja is van a felhőnek, ki mit lát bele? Nos, ezen is lehet csavarni egy kicsit, és azok az alakok, akiket a felhőbe láttok egyből meseszereplővé válhatnak.
  • társasjáték: ma már a társasok többet jelentenek, mint a Ki nevet a végén?-t vagy a lépegetős-dobós játékokat. Rengetegféle kártyás, táblás játék létezik már, melyből szintén születhet mese. A rajta lévő grafikák nagyon jó ihletforrást jelenthetnek
  • családi történetek: annyi minden történt velünk gyermekkorunkban, de a nagyszüleinkről, szüleinkről is biztos, hogy számos történetet tudunk mesélni a gyerekeknek. Ezek mind-mind mesévé alakulhatnak.

https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...