Beszámoló a 2023-as Meskete évzáró rendezvényről


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
2023. december 17-én került megrendezésre Budapesten a Meskete első évzáró rendezvénye. A helyszínen díjkiosztó gála, mesekönyv bemutató, bűvész show, bohóc műsor, arcfestés, csillám tetoválás és tombola is volt.

Alig egy hónappal a kitűzött dátum előtt találtuk ki, hogy érdemes lenne megünnepelni az egész éves sikereket és az egyre csak növekvő számainkat. Ezért csupán pár héttel december 17. előtt elkezdtük szervezni az évzáró rendezvényünket.

Az alapötletünk az volt, hogy olyan családi napot tartsunk ahová sokan el tudnak jönni és a gyerekek is élvezik. Sajnos azonban kiderült, hogy ennél sokkal korábban kellett volna már a helyszínt lefoglalni, mindenhol karácsonyi műsorokkal volt tele a naptár. 

Végül a Márai Sándor Művelődési Házzal találtunk egy vasárnapi időpontot délelőtre amit gyorsan le is foglaltunk és Kis Herczegh Dórinak hála el is kezdhettük meghívni a vendégeket, fellépőket és önkénteseket. Őrületes hajtás volt, verseny az idővel, de végül minden a helyére került.

Könyvbemutató, díjkiosztó, gyerekműsor

Alig 2 órás utazás után, családommal időben odaértünk a budapesti helyszínre - ahol azért a parkolással voltak gondjaink - hogy végre személyesen is megtekinthessem a helyszínt ahova kb 200 kilométerről szerveztem meg az eseményt.

Mire bejutottunk csupán fél óránk volt mindennel előkészülni és egy kisebb káoszt követően már szállíngóztak is az első vendégek. A csapat azonban remek volt és mindenki segített, így minden a helyére került.

A legnagyobb sikert egyértelműen a mesekönyvből kimaradt illusztrációkból készített kiállítás (borítóképünkön) aratta. De volt lehetőség a BGH Design standjánál gyönyörű bögréket, tálakat, táskákat és pólókat vásárolni és itt lehetett megvásárolni a Meskete mesekönyvet és a tombolajegyeket is.

Mellettük a Fejlesztem.hu játékai közül vásárolhattak a látogatók, és tőlük jobbra a csillám tetoválás és arcfestés zajlott Szabó Zsófia és Gyémánt Fanni segítségével. Mellettük egy színező és rajzoló sarokban élhették ki alkotási vágyaikat a legkisebbek, még a terem másik végében a Meskete Gyermek Alapítvány gyűjtött adományokat és használt mesekönyveket (illetve akik ide rendelték a Meskete mesekönyvet, azok is itt vehették azt át).

A díszteremben egy rövid megnyitó beszédet követően kiosztottuk az arra érdemes íróknak, illusztrátoroknak és felolvasóknak az oklevelet és néhányan ajándék mesekönyvet is kaptak elismerésül. A díjazottak között volt mesenagykövetünk, az Apacuka együttes énekesnője; Pálfi Kriszta és a Való Világból ismert VV Gigi, vagyis Rácz Ildikó is.

Ezután mutatuk be a Meskete közösség első saját mesekönyvét, a Varázslatos Mesketék I. MeseErdő-t. A könyvből négy művet a szerzők maguk olvastak fel a színpadon, majd a bemutatót lazább hangvételű gyerekprogramok követték. Először Rolando bűvész kápráztatta el a kicsiket és nagyokat, majd Amy bohóc szórakoztatott bennünket.

A napot végül a jótékonysági tombolával zártuk, ahol több, mint 30 nyeremény talált gazdára, köztük az 50.000 Forint értékű Fejlesztem.hu webáruházas ajándékutalvány is - amelynek érdekessége, hogy a rendezvény elején valaki szórólapnak nézte és eltette, így külön be kellett mondanunk a mikrofonba, hogy legyenek szívesek visszajuttatni hozzánk!

Óriási szeretet, ajándékok és tartalmas beszélgetések

Bár nehéz volt szervezőként és főszereplőként egyszerre helyt állnom, igyekeztem, hogy mindenkivel tudjak pár szót váltani. Sokan adtak ajándékot is, amin nagyon meglepődtem, de igazán büszkén fogadtam el, hogy a Meskete közösségi ereje segítségével már könyveket adtak ki szerző párosaink. 

Nagyon sokan adtak ötleteket, tanácsokat és sok mindenki dícsérte és ismerte el azt a sok munkát amit a Mesketéért végzünk. Öröm volt ezt megélni és noha ez még csak egy nagyon időigényes és drága hobbi, bízom benne, hogy hamarosan Magyarország legismertebb mese bárkájává fogunk növekedni majd.

A látogatószám is a törekvéseink létjogosultságát igazolja, ugyanis majdnem dupla annyian jöttek el, mint amire számítottunk. A rendezvény közepén szükségessé vált, hogy a nagytermet is kibéreljük, hogy kényelmesen elférjünk...

Köszönöm mindenkinek, aki részt vett a rendezvényen és aki most nem tudott eljönni, az se búsúljon, szervezünk még ilyet a Fővárosban is, de Szombathelyen, Debrecenben és Mórahalmon is tervben van 2024-ben Meskete rendezvény. Sőt, a hétvégén még Szlovákiába is meghívtak bennünket, így előfordulhat, hogy a hátoron túlra is eljutunk majd.

Képgalériánkat itt találjátok az eseményről: 
https://www.facebook.com/meskete/posts/pfbid025m2hsoUso44Figno5ahderKjJa6HEX8TZds8bvRfL4BRVkv2XgF6htRR92wCj4oCl 


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő info...