Barion Pixel

Gond-e ha unatkozik a gyerek nyáron?

  • 12
  • 2024.
    júl.
A vakáció rengeteg mókát, kacagást,  pihenést, és némi unalmat is tartogathat a gyerekek számára. De vajon gond lehet-e abból ha időnként hagyjuk, hogy gyermekünk kicsit unatkozzon?

Néhányan úgy vélik, igenis hasznos tud lenni az, ha időnként a gyerekek unatkoznak. Szülőként mégis lehet, hogy rosszul érezzük magunkat, ha a gyerkőc egész nyáron arról panaszkodik, hogy mennyire unatkozik. Hagyjuk unatkozni a gyermeket, vagy a mi feladatunk az is, hogy minden egyes napra kitaláljunk neki valami izgalmas programot?

Lássuk be, a szülőnek is sok dolga van, és nem mindig egyszerű a gyermek egész napos szórakoztatása mellett a mindennapi teendőket elvégezni. Ezúttal annak jártunk utána, hogy gond-e ha a vakáció során időnként hagyjuk unatkozni a gyermekünket?

Unatkozzon vagy ne unatkozzon a gyerek a vakáció alatt?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy még a legnagyobb lelkesedéssel sem tudunk olyan izgalmas társaság lenni, mint 15-25 kisiskolás, vagy óvódás pajtás. Így bármennyire is szeretnénk gyermekünket lefoglalni a nyári szünet ideje alatt, valószínűleg nincs olyan család, ahol időnként ne hangzana el elnyújtottan az hogy: „uuunaaatkozooom…!”
Jó tudni azonban azt, hogy kutatások egész sora igazolja alá azt, hogy az unatkozásnak még előnyei is lehetnek. Tehát időnként igenis jó, ha unatkozik csemeténk. Az unalom ugyanis rengeteg mindent indíthat be a gyermekben, sőt néhány dolgot még fejleszthet is.

A vakáció rengeteg mókát, kacagást, kikapcsolódást, pihenést, és némi unalmat is tartogathat kicsik és nagyok számára. 2 és fél hónap alatt biztosan adódik olyan alkalom amikor a gyermek egyszerűen nem tudja feltalálni magát. A nagy forróságban nem egyszerű a helyzet, hiszen a napközbeni órákban szinte ki se lehet mozdulni, így a legforróbb napokon a játszóterezések, kirándulások és a nagy séták sem jöhetnek szóba. Ilyenkor a szülő bevetheti a meseolvasást, de előkerülhetnek a kedvenc családi társasok is. Ha pedig a teendőink miatt éppen nem érünk rá, akkor jól jöhetnek az egyre népszerűbb hangosmesék is. Persze a gyerekek találkozhatnak a kis barátaikkal is, szervezzünk közös játékot a szünidő alatt, de szakértők szerint az a legjobb, ha az unalmasabb napokon egyáltalán nem teszünk szülőként semmit. Egyszerűen csak hagyjuk, hogy gyermekünk unatkozzon kicsit és átgondolja azt, hogy mihez lenne kedve, mihez tudna kezdeni ebben az unalmasabb időszakban.

Ennyi mindent hozhat magával az unatkozás

Beindul a gyermek kreativitása
Felmérések szerint az unalom rendkívül jól serkenti a kreativitást, ez pedig természetesen nem csak a gyermekekre, hanem a felnőttekre is igaz. Az unalom szó szerint kalandra hívja az elmét: „Gyere, találj ki valamit, ami kizökkent ebből a kellemetlen állapotból!” Bár lehetséges, hogy eleinte nehezen fog menni a dolog, de kis idő múlva biztosan kitalál valami szuper játék ötletet a gyermek. 
Korábbi cikkünkben 5+1 hűsítő nyári játék ötletet gyűjtöttünk össze! Olvasd el, ha még nem tetted! :)

 

Függetlenség
Az unalmas állapot az embert arra kényszeríti, hogy előbb vagy utóbb kitaláljon magának egy kreatív és egyedi ötletet. Az új tevékenység megalkotása pedig sokszor gondos tervezéssel jár, és ilyenkor szükség lesz némi összpontosításra is. El kell képzelniük: Amit fejben kitalálnak, mégis hogyan tudnák a valóságban kivitelezni? 
Sok esetben csak többszöri próbálkozás után sikerül létrehozni valami újat, és ilyenkor a lehetséges buktatókkal is szembe kell nézniük. Ha gyermekünk valahol elakad, miközben egy új ötletet szeretne kipróbálni, mindenképpen segítsünk egy picit neki, hogy fenn tudjuk tartani ezt a lelkesedést.

 

Problémamegoldás
Szakemberek szerint igenis fontos, hogy a gyerekek az unalmat is egy megoldandó problémaként tudják kezelni. Az is lényeges, hogy felismerjék azt, hogy érzéseiken mégis hogyan tudnak úrrá lenni, és unalom helyett hogyan tudnának egy számukra érdekes és izgalmas tevékenységet kitalálni. Idővel a gyermekek is meg fogják tanulni azt, hogy az unalom nem egy sunyi, kivédhetetlen, lesből támadó dolog, amitől félni kell, hanem egy plusz lehetőség! :)

 

Elégedettség és öröm 

Amikor az unalom érzését megtapasztaljuk, akkor általában arra vágyunk, hogy egy értelmes, izgalmas dologgal foglalkozzunk, ami a mentális energiáinkat is igénybe veszi. Ez a felnőttek és a gyerekek esetében is így van. Amikor ez nem jön össze, kellemetlenül érezzük magunkat és frusztráltak leszünk. Mondhatjuk azt is, hogy az unalom a flow élmény ellentéte, tehát a legnagyobb ellenszere egy olyan tevékenység, amely nagy élvezettel jár. Ha kicsit hagyjuk gyermekeinket unatkozni, egy idő után kénytelenek lesznek keresni egy olyan dolgot amely örömet ad számára, és melynek köszönhetően kipróbálhat egy izgalmas, teljesen új dolgot. 

 

Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő infor...

Sütibeállítások