Hosszú nyári utazások megmentője lehet a mese


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Amikor nyaralni indulunk a gyerekekkel, sokszor okoz fejtörést, hogyan is kössük le őket az utazás során. A mese példádul egy nagyon jó eszköz erre.

Amikor nyaralni indulunk a gyerekekkel, sokszor okoz fejtörést, hogyan is kössük le őket az utazás során. Mindegy, hogy busszal, vonattal vagy autóval indulunk útnak, nagyon sok gyerek hamar elkezd unatkozni, a tesók veszekedni, és egyre egyszer csak elhangzik az „Ott vagyunk már?” mondat, amit aztán több ilyen követ majd. Ha nem szeretnénk úgy járni, mint Shrek és Fiona a Szamárral a Shrek 2. című rajzfilmben, érdemes kitalálni valamit, amivel akár hosszabb időre is le tudjuk kötni a gyerekeket, vagy izgalmassá tehetjük az utazást.

A mese példádul egy nagyon jó eszköz erre. Megtehetjük, hogy előkapunk egy könyvet, amit már jó előre bekészítettünk, de akár a telefonunkról is felolvashatunk egy izgalmas és érdekes történetet (mert ugye, itt a Mesketén több ezer van belőle), és már nem is annyira unalmas az az út a gyermekek számára. Ha pedig nem tudunk felolvasni, mert épp vezetünk vagy a navigációval vagyunk elfoglalva, akkor pedig a hangosmese lehet a megmentőnk.

Tippek, hogyan meséljünk utazás közben

Persze nemcsak felolvasni lehet egy mesét, hanem akár játék is lehet egy fejből mese kitalálása. Sokan gondolják úgy, hogy ők nem elég kreatívak egy saját mese kitalálásához, pedig erre számos eszköz van, sőt, sokféle játék, aminek a vége, hogy megszületik egy saját, közös mese.

  • Lánc mese: ez többféleképpen is játszható. Mesélhetünk úgy, hogy anya elkezdi, mond egy mondatot, majd jönnek sorba a gyerekek, apa, bárki, aki velünk együtt utazik. Persze figyelni is kell, hogy eddig mi hangzott el, kik a szereplők. Vicces mesék születhetnek így, amikkel le tudjuk kötni a gyerekeket utazás közben.
  • Mesekártya: az is jó megoldás, ha viszünk magunkkal egy pakli mesekártyát, vagy akár a Dixit társas kártyáit, megkeverjük, majd húzunk a kártyákból, és azok alapján kezdünk mesélni, de mesét kitalálhat egy nagyobb gyerkőc is.
  • Storykocka: a Storykocka egy nagyon jó játék, amit kicsi, kompakt, tehát utazás közben is könnyen használható.
  • Kaland-játék mese: a mesét úgy is mesélhetjük, hogy egy igazi kaland kerekedjen ki belőle, ami a gyerekek döntésein alapul. Kezdjük el a mesét, majd amikor a főhős egy útelágazáshoz ér, valamit csinálni, tegyük fel a kérdést: mi legyen? Merre menjen, mit csináljon? Lehet felajánlani két választást is, de a gyerekek kitalálhatnak valamit maguktól. Így igazán egyedi mesék születhetnek.

Az így kitalált meséket persze le is írhatjuk aztán később, hogy egy családi mesegyűjteményt készítsünk, betegyünk a nyaralás emlékei közé, de akár a Meskete.hu oldalra is felkerülhetnek, hogy mások is olvashassanak belőlük.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...