Mese, mese-meskete-(r)evolúció


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 30
  • 2023.
    jún.
Több mint 200 napja létezik egy fenomenális web oldal, a Meskete.hu. Életrehívását Gutási Gábornak köszönhetjük, akinek elege lett abból, az ő szavait idézve: „hogy a ‘gyerekeknek szánt tartalom’ címszóval milyen agyzsibbasztó dolgokat dobnak fel a videómegosztók”. Gábor ugyanis észrevette, hogy mekkora igény van tartalmas mesékre, történetekre

Több mint 200 napja létezik egy fenomenális web oldal, a Meskete.hu. Életrehívását Gutási Gábornak köszönhetjük, akinek elege lett abból, az ő szavait idézve: „hogy a ‘gyerekeknek szánt tartalom’ címszóval milyen agyzsibbasztó dolgokat dobnak fel a videómegosztók”. Gábor ugyanis észrevette, hogy mekkora igény van tartalmas mesékre, történetekre.

Az amatőr és profi szerzőkkel együtt az olvasó tábor nap mint nap növekvő száma (1600 mese, 135.000 kattintás) mind azt bizonyítja, hogy már régen szükség volt egy ilyen portálra, mert a Meskete.hu az első olyan online közösségi platform, ahol amatőr és profi meseírók díjmentes publicitást kaphatnak. Saját profiloldalt hozhatnak létre, meséket tölthetnek fel és hirdethetik könyveiket, közösségi oldalaikat, weboldalukat vagy web áruházukat. Ráadásul a feltöltött mesékkel akár azonnal pályázni is lehet, írásuk megjelenhet egy nyomtatott mesekönyvben!

Szóval bárki, aki kedvet érez a meséléshez, vagy hirtelen rádöbben, hogy írói vénája van, saját oldalt működtethet, vezérlőpulttal, szerkesztéssel.

A mesekínálat hatalmas és változatos, ráadásul kategóriák szerint csoportosítottak, válogathatunk novellák, állatos, ismeretterjesztő, esti-altató mesék, élethelyzetet bemutató, tanulságos, vicces, szomorú vagy vidám, verses, rímekbe szedett műalkotások között. És ami fantasztikus, hogy végre nem Peppa malac szintű történeteket olvashatunk, nincs LMBTQ propaganda sem, nem a csiga győz a versenyfutás kategóriában a nyúllal szemben, nem a játékautók kicsomagolása adja a történet magvát, de még csak nem is a legók életéről szóló bugyutaságot kell bámulnunk, hanem igazi gyöngyszemekből válogathatunk.

Ezen kívül a portál fontos szempontjai közé tartozik a célközönség megjelölése, az, hogy a feltett meséket melyik életkor számára ajánljuk, felnőtteknek? Tiniknek? Kisiskolásoknak? Az se mindegy, hogy egy-egy történet érzékeny témát érint-e, lázító, provokatív, nem odaillő stb.

De erről a szerzők maguk is gondoskodnak, akik írók, költők, könyvszerkesztők, szárnyukat próbálgató amatőr mesemondók, bloggerek vagy éppen családapák és édesanyák, nagymamák és nagypapák, 8-10 éves kisiskolások.

Motivációban sincs hiány, mert a portál életrehívói minden hónap első hétfőjén, könyvvásárlási utalványokkal jutalmazzák a legaktívabb tagokat, akik írásaikkal vagy éppen hangosmese felolvasásaikkal teszik szebbé és tartalmasabbá a Meskete.hu felületét és a mi életünket

És Gutási Gábor fáradhatatlanul csiszolja a weboldalt. Nem nyújtózik el kényelmesen a karosszékében, mert minden újdonságra azonnal felfigyel. A legutóbb pl. egy mesterséges intelligencia profiljáról adott hírt,egy népszerű chatbot-ról, (ChatGTP), ami igaz, hogy szerteágazó tudással rendelkezik, jártas a történelemben, irodalomban, természettudományokban, művészetekben stb. így novellát is tud írni, de mégsem kell félni tőle, nem lesz riválisa egyetlen mesemondónak sem, mivel a tudása korlátozott, ezen felül nem érzékeli az információk gyors változását sem. Még az is előfordulhat, hogy rossz magyarsággal ír, és ami a mi oldalunkra billenti a mérleg serpenyőjét, hogy nincs fantáziája, nincsenek érzései, nem úgy, mint a weboldal 2000 regisztrált szerzőjének!

Itt a link a weboldalhoz: https://meskete.hu

/>

https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Sylvette, blogger, amatőr mese és fantasy író, újságíró

Irodalom és nyelvszakos gimnáziumi tanárként kezdtem a pályafutásomat, de mindössze 7 év tanítás után az életem hirtelen 180 fokos fordulatot vett. Legalább tízszer költöztem, négyszer váltottam országot, kétszer kontinenst. Minden kezdet nehéz volt, de mégis jó volt valamire! Megtanultam 6 idegen nyelvet, rengeteg barátot szereztem, és tulajdonképpen minden nap tanulok valami újat, amit szeretnék másokk...