Meskete.hu, avagy vannak még csodák!


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 15
  • 2023.
    dec.
A meskete.hu megálmodójáról és megvalósítóiról szól a cikk, a küzdelmes 2 évükről és eredményeikről

A Mórahalmon élő Gutási Gábor, –már az interjú alanyom neve is meseszerűen hangzik,-mert hiszen a Szegeden élő Móra Ferenc is arról vált híressé, hogy az ifjúsági irodalom felé fordította az emberek figyelmét, amelyeknek témáját gyermekkori élményei szolgáltatták, éppen úgy, mint Gábor: Gabi-Csabi kalandjai, (a nyaralás) című könyve is. Reméljük, hogy az ő történetei is rövid időn belül a magyar gyerekek kedvenceivé válnak. 

Nos, amit megtudtam, hogy az idén 40 éves Gutási Gábor elsősorban nem meseíró, -GG kezdőbetűivel lehetne akár filmszínész is, -hanem mérnöki informatikus diplomával és 15+ éves webfejlesztői tapasztalattal a háta mögött, főállású PHP fejlesztőként dolgozik. Emellett saját cégében, a Meskete.hu Kft.-ben cégvezetői feladatokat és webfejlesztői munkákat lát el. Úgy tudom, hogy Gábor története úgy kezdődött, hogy még 2020 végén sikerült megszereznie egy szegedi gyermekalapítványtól az általuk nem használt meskete.hu domaint. Bár 2021-ben már megjelentek az első tesztelő írók meséi és profiloldalai a felületen, a komolyabb fejlesztésekre akkor került sor, amikor társként csatlakozott hozzá Bokó István, szintén az informatikai szektorból. Miután az írói tesztek véget értek élesben is elindult a rendszer új szerzőkkel, megfelelő mennyiségű mesével. Gábor merészségének köszönhetően tehát így született meg az első mese alapú közösségi platform a: https://meskete.hu.  

1. Gábor! Mivel már számos illetve számtalan cikk jelent meg rólad különböző fórumokon, nem akarom a már ismert tényeket felsorolni (Lendület magazin, Magyar szerzők könyvei magazin, Gyerekszoba, meskete.hu, stb.) hanem teljesen más szemszögből szeretném ennek a hiánypótló csodának a kiötlőjét meginterjúvolni. Különböző forrásokból tudom, hogy ez az év (a 2023-as) rendkívül sikeresen zárul a számodra, mert mondhatni, hogy a 2 éves munkád gyümölcse beérett, a koronát a budapesti Márai Sándor kultúrházban, 2023. december 17-én megrendezésre kerülő évzáró ünnepség teszi fel a te és munkatársaid fejére. Fel tudnád sorolni az eddig elért eredményeidet a cikk olvasói számára? 

Igazán megtisztelő, hogy ennyire körültekintően utána jártál a Meskete alapításának és, hogy rólam is ennyi mindent tudsz. Igazán felkészültél, gratulálok!

Valóban, a 2023-as év tele van mérföldkövekkel az életemben, noha az év elején vásárolt basszusgitáromat lassan belepi a por, – amit igazán szégyellek – mentségemre szóljon, hogy mérhetetlen mennyiségű munkát végeztem el, amivel talán az irodámban felhalmozott rendetlenség is magyarázható. Valóban, alig van időm bármire is. Sokszor a telefont sem tudom felvenni, olyan sok mindenben benne vagyok párhuzamosan. A maradék időmben pedig (mondanám, hogy alszom, de ez sem lenne igaz), a családommal vagyok. Elsősorban a gyerekeimmel; Botival és Zitával. Az egyik nagy sikeremnek azt tartom, hogy Bokó István mellé két újabb befektetőt sikerült bevonnom a vállalkozásba, így Fülöp Szilárddal és Simon Benjaminnal, négyesben írtuk alá a hamarosan már hivatalosan is létező Meskete.hu Zrt. papírjait. Nagy szerencsének érzem, hogy ebben az évben a csapatunk négy új női névvel is bővült. Szakmai mentoraink: Dintsér Andrea és Pál Kata mindketten az hazai startup üzleti élet és a befektetések valamint az online marketing kiváló szakértői. Pálfi Kriszta, az Apacuka zenekar énekesnője és dalszöveg írója, óriási rajongótáborral hiteles védnöke és mesenagykövete projektünknek. Szoros együttműködésben dolgozunk egyébként a Meskete Gyermek Alapítvány új kurátorával is, aki maga is mesekönyv író; Kőszegi A. Anita. Többek között a most december 17-én megrendezésre kerülő rendezvényünket is közösen szervezzük és mesekönyv adományozó programot indítottunk, amelyhez használt mesekönyveket az eseményen is szeretettel várunk: https://www.facebook.com/events/663175759306431/?active_tab=discussion

Mesekönyv íróként az a megtiszteltetés ért, hogy 2. helyezést érhettem el a Dugonics András irodalmi díj mese és meseregény kategóriájában, bár a szavazás alapú kitüntetés számadatait és a pontszámok alakulását azóta sem sikerült a szervezőktől megkapnom…

Viszont október végén Szombathelyen átvehettem a Szakmai Elit Év Kiváló Szakembere 2023 díját, amelyet egy igazán rangos gála keretében, a csapattagjaim körében vehettem át. Igazán nagy megtiszteltetés volt és örülök, hogy együtt ünnepelhettük ezt meg Istvánnal, Szilárddal, Katával és Anitával.

December elején pedig hivatalosan is megjelent közösségünk első mesekönyve; Varázslatos Mesketék I. MeseErdő címmel, amelyben 36 hazai író meséje és verse kapott helyet, amelyet 36 illusztrátor munkája tesz színesebbé, a könyv végére pedig 40 gyerekrajz is bekerült a beérkező rengeteg pályamunka közül. Jelenleg még kedvezménnyel vásárolható meg a https://webshop.meskete.hu webáruházban. Egyébként a hétvégi Meskete könyvbemutatóval egybekötött családi napon 88, a mesekönyvbe be nem került illusztrációt is kiállítunk majd.

Az év vége azonban még egy pozitív eredményt tartogatott számomra, ugyanis sikeres szakképesítő vizsgát tettem és immáron Kulturális rendezvényszervező is vagyok. A budapesti Meskete évzáró családi rendezvényt tehát már hivatalos rendezvényszervezőként készíthettem elő.

Ezeken kívül pedig az is említésre méltó, hogy elindult a Tőkeportálon az előregisztrációja a tőkebevonási kampányunknak, így bárki majd a részvényesévé válhat a vállalkozásunknak. Erről nem írnék részleteket, de az érdeklődő, leendő befektetők itt olvashatnak többet róla: https://tokeportal.com/meskete/

Kicsit meg is fáradtam az év végére, mert nagyon nehéz ennyi felé szakadni, rám férne már igazán egy nagy pihenés.

2. A számadatok önmagukért beszélnek, aminek a nyilvánosságra hozásával Gábor egyrészt csodálatra készteti az egyre növekvő olvasó táborát, íróit, költőit, illusztrátorait, másrészt Gábor, mintegy kiváló karmester cselekvésre buzdítja az olvasó és meseíró közösségét egyaránt! Hány meseíró is dolgozik a csapatodban?  

Nem szeretném elvenni a dicsőséget senkitől, a számadatok nem csak nekem szólnak, de kétségtelen, hogy jól esik egy ilyen pozitív visszacsatolás, mint ezek a kerek számok, amiket hamarosan elérünk:

Meskete.hu ugyanis több, mint 500 napja érhető el publikusan, széleskörű közönség számára, de hamarosan olyan kerek számokat ünnepelhetünk meg, mint a 10.000 regisztrált olvasó, a 4.500 feltöltött mű, a 700 meseírói regisztráció, az 1.000 meghallgatható mesefelolvasás vagy az 1.25 millió meseolvasás.

Vagyis válaszolva a kérdésedre, 700 meseíró segíti a munkámat. Bár tény, hogy ebből azért nem mindenki ugyanolyan aktív. Van egy titkos zárt Facebook csoportunk ahol azonban több száz annak a főnek a száma, akik segítik a munkámat és visszajelzéseikkel terelik az oldal fejlesztési irányvonalát. Rájuk mindig számíthatok és remélem ők is ezt érzik, hogy számíthatnak rám.

3. Imádom, amikor számszerű adatok mutatják pl. a FB-on, hogy hogyan gyarapodnak a mesék napról napra, jelentkeznek új szerzők stb. Apropó szerzők! Szerinted sikerül-e egy-egy írót-költőt-könyvillusztrátort az ismeretlenségből a reflektorfénybe állítanod? Ha igen, megemlítenél pár nevet? 

Nevekkel nem dobálóznék hiszen több százan megérdemelnék, hogy itt szerepelhessenek én meg olyan feledékeny vagyok (főleg most), hogy nem szeretnék senkit megbántani azzal, hogy lemarad a listáról.

Azonban az nem titok, hogy többen itt szereztek rajongótábort maguknak és van olyan szerzőnk, aki a hétvégén átveheti az oklevelet a több, mint 200 feltöltött meséjéért. Neki már több, mint 200.000 alkalommal olvasták el a műveit és sikeresen együttműködik egy oldalunkra regisztrált illusztrátorral is.

Azonban nem csak az ő története sikertörténet. A sok olvasót gyűjtők között többen adtak már ki saját mesekönyvet vagy szereztek partnerséget az oldal tagjai között. Minden egyes ilyen történet számomra egy olyan nagyszerű visszacsatolás, amelyért megéri hajnalokig ébren maradni és dolgozni, mert látom, hogy megéri!

4. A legnagyobb gond, hogy hiába tehetséges valaki, ha nem ért a marketinghez, plusz nincs elég pénze a könyvkiadáshoz, egyedül nem boldogul. És mivel mindig a terjesztés a legnagyobb gond így, ha sikerül egy szerzőnek kiadót találnia, a legtöbb magas százalékos juttatásért cserébe hajlandó foglalkozni velük. Te mennyiben tudsz segíteni a szerzőidnek a könyvkiadásban?  

A Meskete célja nem volt korábban az, hogy mesekönyv kiadásban segítsen, bár az a kezdetektől tervben volt, hogy ilyen közös mesekönyvben minél több szerző viszont láthassa nyomtatásban is a munkáját.

Sajnos a mesekönyv kiadás egy óriási bukás, ha magánkiadásban gondolkodik az ember. Több millió forintot emészt fel csak a gyártás és a kiadók is magas százalékokat vonnak le minden eladott példányból, de ami már a pofátlanság határát súrolja azok a könyves bolt hálózatok amelyen neveit mindenki ismeri és akkora jutalékkal dolgoznak, hogy gyakorlatilag minden egyes eladott könyvön pénzt veszít a szerző.

Sokan azonban magát a könyvkiadás folyamatát sem ismerik. Nem tudják, hogy miért kell szerkesztő, korrektor, mire jó a tördelés vagy milyen jellemzőkkel kell a képeket csatolni a nyomdának. De még ha meg is jelenik a könyv, az nem adja el önmagát, marketingre van szükség, amihez a legtöbben nem értenek. A Meskete célja, hogy az íróknak díjmentes publicitást nyújtsunk, olvasó közösséget szerezzünk, ismertséget, hogy partnerei lehessenek vagy akár egy kiadó is felfigyelhessen rá. Nem túl távoli célom azonban, hogy saját mesekönyv kiadóként mi is segíthetünk mesekönyvet kiadni az íróknak a piaci áraknál jelentősen kedvezőbben és azt az olvasók felé terjeszteni is. Ehhez szerzői mentor programon is dolgozunk, de ez már tényleg a jövő zenéje…

4. Ha rangsorolni kéne a portálodat, hova helyeznéd el a színvonalát illetően? 

Őszintén szólva én mindig kritikus vagyok. Főleg, mióta megjelentek rajta a reklámok. Számomra ez nagyon negatív, ezért előfizetési modellen dolgozunk, amellyel az általam megálmodott, reklámmentes forma és gyerekbarát dizájn elérhetővé válik a portál anyagi fenntarthatósága mellett.

A terveim azonban bőven túlmutatnak azon, mint ahol most tart a portál. Az álmom, hogy 2-3 év múlva a Meskete nevét minden kisgyermekes szülő ismerje és hogy akár a hivatalos oktatási anyagokban is helyet kapjunk (akár csak egy-egy művel szerepelhessünk a tankönyvekben).

Akár elérjük ezt, akár nem, az oktatást mindenképpen szeretném majd a webes és a mobilos/tabletes felületeinkbe is integrálni. Óvodás és kisiskolás gyerekeknek szeretnénk majd ösztönzés alapú, mesék köré épülő, egyedi fejlesztő megoldásokat is kínálni. De ezek kidolgozása még sajnos várat magára, még rengeteg feladatunk van.

5. Szerinted a mese portálról a gyerekek választanak-e mesét vagy inkább a felnőttek? 

Szerintem vegyesen. Saját magunk tapasztalatait mondom, viszont azt észrevettem, hogy előszeretettel választ mindkét célcsoport olyan mesét, amelyhez egy szép illusztráció van feltöltve. Ezért célunk, hogy minden egyes meséhez egyedi kép készülhessen és a tartalmakat is átnézve, minőségi tartalmat kínálhassunk az olvasó közönségünk számára.

6. Cenzúra. Javítják-e a feltöltött meséket, mivel úgy láttam, hogy a 8 éves gyermektől a 88 éves nagymamáig van regisztrált szerző a meskete.hu oldalon. Vagy csak azután aktiváljátok a meséket miután valaki hozzáértő elolvasta? Láttam, hogy egyesek neve után egy kis zöld pajzs jelzi, hogy megbízható szerzőről van-e szó?  

Jelenleg kapacitáshiány miatt csak az első művet nézzük át, aztán engedélyezzük a szerzőnek a feltöltést. Sajnos nekem ez egy szabadidős hobbi tevékenység és 4500 mesét nincs időm átnézni. Erre külön emberre lesz szükség, aki javítgatja, megfelelő kategóriába rendezi, jó minőségű képet tölt fel hozzájuk stb. Rengetek munkára lesz szükség ahhoz, hogy a minőség is olyan legyen amilyet a legtöbben elvárnának. A zöld pajzsocska egy próbálkozás volt, de mindenki megkapta, aki legalább 5 művet feltöltött az oldalra. Általában olyanok, akikkel már beszélgettem és ismerem a zárt Facebook csoportunkból. De már régóta nem frissítettem sajnos.

7. Csak regisztrált tagok léphetnek be az oldalra. Az nem aggaszt, hogy az oldal zárt közössége miatt limitált marad az olvasótáborod? 

Éppen ellenkezőleg. Jelenleg a regisztrációval nem túl sok előny jár, így nagyon „kevesen” regisztrálnak, hiszen a mesék és versek így is elérhetőek bárki számára. Azonban már készül az összehasonlító táblázat, amelyben a regisztráció nélküli látogatók, a regisztrált tagok és az előfizetők számára elérhető különböző funkciók kerülnek összehasonlításra. Ez jövőre komoly átalakítást is hoz majd az oldalon, azt meg a legtöbben nem szeretik.

8. Volt-e már negatív élményed, tapasztalatod valamelyik íróval vagy költővel kapcsolatban? 

Sajnos igen, nem is egyszer. Nem akarok általánosítani, de eddig minden esetben az idősebb női korosztály tagjai találtak be –,akikkel egyébként úgy érzem, egész jó a kapcsolatom, mert általában kedvelnek.

Mégis ha valamiért megorrolnak, akkor képesek minden egyes helyen negatív kampányba kezdeni olyan „apróság” miatt, minthogy nem ők kerültek be a mesekönyvbe a pályázaton.

9. Időközben mese nagyhatalommá nőtte ki magát a meskete.hu oldal, innen a határ már csak a csillagos ég? E mögött persze rengeteg munka van. Hogyan tudod összeegyeztetni a webfejlesztést-gondozást, a rengeteg szervezői munkát, gondolok itt a havonta kiosztott jutalmakra, találkozókra, a könyvkiadást a családi életeddel? 

Úgy, hogy nem alszom. És most nem viccelek. Ezt a riportot is kénytelen vagyok hajnali 2-kor megválaszolni, mert a főállásom mellett nagyon össze kell szednem magam, hogy minden másra is jusson időm. A Meskete és a Család pedig mind igen komplex, sokoldalú feladat, amikre az időmet nem mindig sikerül megfelelően menedzselnem.

A Mesketében már sok ezer órám benne van és nem hazudok, ha azt mondom, hogy óriási áldozatokat hoztam már érte. Azonban bízom benne, hogy valóban egy óriási márkát fogunk közösen létrehozni és ha ez már sínen van Magyarországon, akkor irány a nemzetközi piac!

10. Kipróbáltad már a mesterséges intelligenciát, ismert színészek, énekesek hangos meseolvasása is megvalósult. Mik szerepelnek még a terveid között? 

Igen, a mesterséges intelligencia egyelőre még csak manuálisan van jelen a Meskete portálon, ám írókkal és illusztrátorokkal egyeztetve, kitaláltuk melyek azok a pontok, amelyekben az MI a segítségünkre lesz és nem a munkájukat veszi el. Ezeket még nem árulom el, de több területen is képes lesz ez a modern technológia az írók, illusztrátorok és a mi támogatásunkra lenni.

Arra különösen büszke vagyok, hogy színészek, énekesek, sportolók és influencerek is elvállalták, hogy meséket olvasnak fel a Meskete meséi közül. Ez szintén a Meskete Gyermek Alapítvánnyal közösen szervezett kampányunk, amelyben szeretnénk népszerűsíteni a meseolvasást, a mesehallgatást. A jövő évi tervem a mobil applikáció, amely egy újabb mérföldkő lesz a Meskete történetében.

11. Végül pár rövid kérdéssel búcsúznék tőled: Belekezdenél-e újra a meseportál alapításába? 

Mindenképpen, akkor is ha tudnám mennyi lemondással, munkával és kompromisszummal jár.

12. Van-e kedvenc meséd, történeted a portálon? 

Több is van és szerencsére be is került a Meskete mesekönyvbe belőlük pár. 

13. Mivel pár gasztronómiai újság számára is készül ez a cikk, van-e kedvenc étellel kapcsolatos meséd? 

Konkrétan nincs, de a Derült égből fasírt című animációs filmet mindannyian szeretjük itthon nézni. Illetve én magam is nagy húskedvelő és hobbi szakács vagyok. Ezt még talán sehol nem mondtam, de a legelső gondolatom, amikor megfogalmazódott bennem, hogy könyvet adnék ki, éppen egy amatőröknek szóló, poénos szakácskönyv lett volna, aminek a célközönsége az éppen otthonról különköltöző kamaszok, egyetemisták vagy friss házasok lettek volna.

Kedves Gábor! Legyen mesékben gazdag új éved és kívánom, hogy irányítsd továbbra is ugyanilyen örömmel, fantasztikus erőbedobással és lelkesedéssel a Meskete.hu csapatát! 

Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget és bízom benne, hogy nem most hallottak utoljára rólunk az olvasók! 

Köszönöm az interjút: 

Sylvette (az egyik meskete meseíró)


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Sylvette, blogger, amatőr mese és fantasy író, újságíró

Irodalom és nyelvszakos gimnáziumi tanárként kezdtem a pályafutásomat, de mindössze 7 év tanítás után az életem hirtelen 180 fokos fordulatot vett. Legalább tízszer költöztem, négyszer váltottam országot, kétszer kontinenst. Minden kezdet nehéz volt, de mégis jó volt valamire! Megtanultam 6 idegen nyelvet, rengeteg barátot szereztem, és tulajdonképpen minden nap tanulok valami újat, amit szeretnék másokk...