Mi alapján választ egy szülő mesekönyvet?


http://mocorgohaz.hu/
  • 05
  • 2022.
    júl
A mesekönyveket a gyerekek kapják, de sokszor a felnőtt választ. Lehet egy mese akármilyen érdekes és izgalmas egy kisgyerek számára, ha a szülőnek nem tetszik, akkor biztosan nem fogja olvasni a gyermekének. De mi alapján választ mesekönyvet egy szülő?

A mesekönyveket a gyerekek kapják, de sokszor a felnőtt választ. Lehet egy mese akármilyen érdekes és izgalmas egy kisgyerek számára, ha a szülőnek nem tetszik, akkor biztosan nem fogja olvasni a gyermekének. De mi alapján választ mesekönyvet egy szülő? Nemrégiben készült egy kérdőív, ami pont erre a kérdésre keresi a választ, egyúttal megosztja a tapasztalatokat, hogy milyennek látják manapság a mesekönyveket. A kérdőív eredménye arra is rávilágított, hogy számos olyan mesekönyv van a boltok polcain, amik a szülők szerint egyáltalán nem odavalók.

Számos válaszadó kiemelte, hogy elvárja a helyesírási hibáktól mentes, trágár tartalmat nélkülöző meséket, és hogy rengeteg ilyen mesével találkozik. Ezek az igények tökéletesen érthetőek, hiszen hogyan is tudna egy gyermek megtanulni helyesen írni és olvasni, hogyha a mese, amit olvas, sem veszi a fáradtságot, hogy erre odafigyeljen. És bár manapság szabadabb elven is készülnek mesék, mint régebben, és vannak olyan témák, amiket bár tabuként kezelünk, de mesés formában felvethetőek, sokan túlzásnak érzik a mesék szabadszájú megfogalmazását.

A látvány legalább annyira fontos, mint a tartalom

Amire a kérdőív eredménye szintén rávilágított, hogy a tartalom legalább annyira fontos a szülők számára, mit a megjelenés. Persze legtöbben a könyv borítója és grafikái alapján döntenek, hogy a mesekönyv érdemes-e a megvásárlásra vagy sem, de szintén sokan vannak azok, akiknek egy szép borító vagy egy kedves rajt még kevés ahhoz, hogy meg is vásárolják a könyvet. Fontos a tartalom, a mesében rejtett tanulság, és a pozitív értékek. Nem elég, ha kedves és aranyos egy történet, a szülők szívesebben olvasnak a gyerekeknek olyat, ami tanít is valamit.

Természetesen a képek minősége is fontos a szülők számára. A kérdőív kitöltői közül legtöbb a kézzel rajzolt grafikákat keresik, ugyanakkor a kérdésre, hogy a gyermekünk melyik mesekönyvet kedveli jobban a régi, kézzel rajzolt grafikát vagy a digitális rajzokat, a legtöbb szavazatot a digitális rajzok kapták, főleg a 7 év feletti korosztálytól. A kérdőív rámutatott arra, hogy egy mesekönyvnek számos kritériumnak kell megfelelnie, hogy a szülők örömmel olvassa a gyermekének az adott mesét.

Félelmek és problémák a könyvvásárlással kapcsolatban

A kérdőív a mesekönyv vásárláshoz kötődő félelmekre és problémákra is rákérdezett. Meglepő módon a szülők legnagyobb problémája könyvvásárlás közben, hogy nem igazán biztosak benne, hogy az adott könyv az ő gyermekünk korosztályának való-e. Ha két hasonló témájú könyv kerül egy szülő kezébe előbb vásárolja meg azt, amelyiken konkrét korosztály besorolást talál. A másik félelem a tartalommal kapcsolatos, a szülők sokszor tartanak attól, hogy a megvásárolt könyv nem fog tetszeni a gyermekének.


http://mocorgohaz.hu/