Ki volt Hans Andersen?


http://mocorgohaz.hu/
  • 05
  • 2022.
    júl
Andersen az elején nem a meséiről volt híres, hanem a költeményeiről, majd később vált híressé a meséivel.  Az első mesés kötete nagyon rossz kritikákat kapott, de az olvasók bizalmat szavaztak neki.  Ennek köszönhetően nem hagyta abba az írást és összesen 175 mesét írt és hagyott hátra.

Andersen az elején nem a meséiről volt híres, hanem a költeményeiről, majd később vált híressé a meséivel. Az első mesés kötete nagyon rossz kritikákat kapott, de az olvasók bizalmat szavaztak neki. Ennek köszönhetően nem hagyta abba az írást és a mai napig szívesen emlékezünk vissza a kedves mesékre. Összesen 175 mesét írt és hagyott hátra a gyerekek számára. Magyarországon is járt, a mohácsi csata helyszínén, ahol ihleteket gyűjtött. Azt azonban kevesen tudják, hogy a meséivel ellentétben ő nem volt az a jóságos, kedves ember, mint, ahogyan mi azt elképzeljük.

Andersen titkai

A rút kiskacsát saját magáról formázta, mert próbálkozott a balettal, nagyon szerette. Sajnos, ügyetlen és csúnyácska gyerek volt, így feladta ezt az álmát. Később színész és énekes is szeretett volna lenni, de sajnos nagyon rossz volt a hangja, így ez sem jött össze neki. Nagyon nem bírta a kritikát és sokszor meg is fenyegette tanárait. Amikor Andersen utazott, mindig volt nála egy kötél, ha esetleg tűz ütne ki ott, ahol éppen el van szállásolva meg tudjon menekülni.

Rettegett a tűztől és a betegségektől. Nagyon alapos volt és életének minden kis mozzanatát ledokumentálta. Néhány történész szerint Andersennek soha nem volt komoly kapcsolata, mert mindig olyan nőket választott, akik vagy házasok voltak már, vagy teljesen elérhetetlenek. Találtak olyan leveleket is, köztük szerelmeseket, amik férfiakhoz szóltak. Ezen a téren sem ért el soha kapcsolatot.

Andersen meséi tabuk nélkül

A kis hableányban, a sellőket kegyetlen lényeknek ábrázolja, akik csak akkor lesznek jók, ha találkoznak a megfelelő emberrel. Az eredeti mesében, a kis hableány nem lesz a herceg felesége, hanem mást fog feleségül venni a herceg. Nem szimplán némaság az ára a két lábnak, hanem kivájják a nyelvét, és amikor a két emberi lábán lépked, akkor úgy fáj neki, mintha kés pengéjén járkálna. A kis hableány testvérei a hajukért cserébe kapnak egy tört, amit elvisznek a főhősnek, hogy ölje meg vele a királyfit és akkor nem fog többé fájni a lába. Ezt nem tudja megtenni, helyette a vízbe veti magát, és a lelke az egekbe száll. Végül is pozitív a vége, de nem úgy, mint, ahogy megismerhetjük a Disney mesében.

A következő mesénk a Hókirálynő. Az igazi mesében egy gonosz manó készít egy tükröt, amit eltörik véletlen és ezek a darabok az emberekbe fúródnak, akik innentől kezdve mindenben csak a rosszat látják. Az egyik főszereplőnek Kaynak a szívébe fúródik egy ilyen szilánk, majd nemsokkal ezután a szánkójával követni kezdte a Hókirálynőt, maga mögött hagyja előző életét. Itt jön képbe Gerda, a testvér, aki a fiú után ered és a könnyeivel kimossa a szilánkot a fiú szívéből. Végül, A rendíthetetlen ólomkatonát nézzük meg kicsit. Ennél a mesénél Andersen meséje és a Disney mesék egész szépen fedik egymást. A gyerekek, akik játszanak a katonával és a szerelmével, a balerínával egyszer csak a tűzve dobják őket. A balerina jó gyorsan ég, nagy lánggal, a katona pedig szép lassan. Ez egy tragédia, amit megkérdőjelezhetünk, hogy vajon a gyereknek való – e.


http://mocorgohaz.hu/