Milyen a jó mese?


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 05
  • 2022.
    júl
Szülőként biztosan te is elbizonytalanodsz, talán látod magad a könyvesboltban, ahogy a jobb és a bal kezedben is van egy mesekönyv, de egyszerűen nem tudod eldönteni, hogy melyiket vidd haza. Aztán egy belső hang az egyik felé húz, de te a logikával próbálod lebeszélni magad, és a bal agyféltekéd azonnali válaszokat követel.

Amikor ki kell választani a mesét, akkor hajlamosak vagyunk inkább ugyanazokhoz nyúlni. Sokszor a biztosan ismert, jól működő mesék nyernek, és ez teljesen normális. A rengeteg lehetőség között honnan tudhatnánk, hogy milyen a jó mese?


Szülőként biztosan te is elbizonytalanodsz, talán látod magad a könyvesboltban, ahogy a jobb és a bal kezedben is van egy mesekönyv, de egyszerűen nem tudod eldönteni, hogy melyiket vidd haza. Aztán egy belső hang az egyik felé húz, de te a logikával próbálod lebeszélni magad, és a bal agyféltekéd azonnali válaszokat követel. Pedig a jó mese egyik felismerhető pontja az, hogy te is el akarod olvasni.


A gyerekek mindig hasonlítani akarnak a szüleikhez, így gyakran a mozdulataikat és a gondolkodásukat is leutánozzák. Ha a pici azt látja rajtad, hogy rajongsz az új meséért, akkor ő is fog. Ehhez viszont az kell, hogy neked is tetszen a könyv, amit a boltban kiválasztottál.

Néhány biztos tipp

Amennyiben nem bízol a saját döntéseidben, és mindenféleképpen szeretnél egy listát a jó mesékről, itt összegyűjtöttem neked egyet.

  • A mese világában lehetséges az átváltozás. Fontos, hogy a vágyak teljesüljenek, és a legnehezebb helyzetek is megoldódjanak. Az optimizmus a gyereknek és a szülőnek is jól jön.
  • Az állatoknak, a tárgyaknak ugyanolyan lelke van, mint az embereknek. Beszélni tudnak, és emberi tulajdonságokkal vannak felruházva.
  • A bemutatott világ teljes, felismerhető a jó és a rossz, a segítők és az ellenségek. Erkölcsileg rendezett történetet kapunk, a rossz nem fogja hirtelen megbánni a tettét, ahogy a királyfi sem hagyja életben a hétfejű sárkányt.
  • A mese világa megismerhető, találunk benne ismétléseket, amik fenntartják a folyamatosság érzését.

Ha ezeknek a kritériumoknak megfelel, akkor nyugodtan lehet belőlük olvasni. Érdemes a klasszikusokat is elővenni, de ugyanúgy próbálkozz új és ismeretlen világokkal. Nem számít, hogy könyvet használsz a meséléshez, esetleg fejből mondod el, ezeket tartsd szem előtt:

Mesélj szívből.
Mesélj őszintén.
Mesélj örömmel.

A mese mindig tanít valamit, azonban ezt soha nem rágja a hallgató szájába. Olyan, mint egy kellemes beszélgetés, távoli országokba repít el, és segít izgalmakat átélni. A gyermek szíve nagyra nyílik, majd befogadja a meséket, és ezután újra meg újra kérni fogja. Nem baj, ha tegnap ugyanaz a kutyus mentette meg az erdőt, attól, hogy neked ismétlődik a történet, a gyermek még ugyanúgy élvezni fogja.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/