Talán te sem gondoltad volna, de a mesék valóban képesek gyógyítani!


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 8
  • 2024.
    jan.
Számos gyermekekkel foglalkozó szakember (pedagógus, pszichológus, coach) terápiás célja is használja a meséket, így alakult ki végül a „meseterápia” kifejezés. Ez a módszer gyermekek és felnőttek számára egyaránt alkalmazható. A meseterápia abban tér el a hagyományos mesehallgatástól, hogy valójában a mesék tudatos használatára épül fel a terápiás folyamat minden egyes alkotóeleme.

Számos gyermekekkel foglalkozó szakember (pedagógus, pszichológus, coach) terápiás célra is használja a meséket, így alakult ki végül a „meseterápia” kifejezés. Ez a módszer gyermekek és felnőttek számára egyaránt alkalmazható. A meseterápia abban tér el a hagyományos mesehallgatástól, hogy valójában a mesék tudatos használatára épül fel a terápiás folyamat minden egyes alkotóeleme.

Soha ne büntessük gyermekünket azzal, hogy nem olvasunk neki mesét

A mesék varázslatos világa természetesen már önmagában is fantasztikus és szórakoztató egy gyermek számára, így a kicsik lelkére már az is jó hatást gyakorol, ha tudja, hogy esténként anyához, vagy éppen apához bújva meghallgathatják a kedvenc estimeséjüket. Így tudják a gyerekek lezárni az adott napot, és így készülnek fel az éjszakai pihenésre. Talán nem is gondolnánk, hogy számukra az esti közös meseolvasás mennyire fontos, éppen ezért szokták azt mondani a szakemberek, hogy soha ne büntessük a gyereket a meseolvasás megvonásával, hiszen erre az esti rituáléra több dolog miatt is szüksége van.

Való igaz, hogy egy esti meseolvasás során még a közös, családi pillanatok is gyógyító hatással bírhatnak, de maga a történet is fontos szerepet játszik abban, hogy a gyermekek az őket ért fájdalmat, konfliktust, sérelmet fel tudják dolgozni. Ha tehát megvonjuk tőlük a meseolvasást, azért, mert éppen nem raktak rendet lefekvés előtt a szobájukban, akkor azzal megakadályozzuk azt, hogy feloldódjon bennük egy csomó feszültség, és stressz, ami érte őket a nap során.

Ha bármilyen probléma felmerül a család, pontosabban a gyermek életében, a közös meseolvasással csak jót tehetünk, még akkor is, ha olyan komoly gondokról van szó, mint az önbizalomhiány, szorongás, iskolai zaklatás…stb. Sőt, ma már nagyon sok olyan mese létezik, amely kifejezetten terápiás jelleggel íródott, és egy adott problémát segít feldolgozni.

Miért van fontos szerepe a mesének a gyerekek lelki gyógyításában?

A meséknek, a meseolvasásnak számos jótékony hatásuk van. Remélhetőleg minden szülő fel tud sorolni legalább 2-3 pozitív hatást, ha a gyerekmesékről van szó. Amellett, hogy a mesék hatására beindul a gyermek beszédfejlődése, bővíti a szókincset is, és remekül fejleszti a képzelőerőt és a kreativitást. Emellett a tökéletes estimese kiválasztása során fontos figyelembe venni a mesék gyógyító hatásait is.

A jó mese érdekes, leköti a gyermek figyelmét, de ami talán a legfontosabb: sosem állítja őt megoldatlan probléma elé. A főszereplők szerethetőek, és tud velük a gyermek azonosulni, a történet pedig egyszerű, így könnyen át tudják vinni cselekményvezetés segítségével a történetben elhangzott dolgokat a saját kis életükbe. A tanulságot nem szükséges kimondani a mese végén, ha jól választottunk, a történet végén a gyermek is könnyen meg fogja majd érteni a tanulságot. Vagyis azt, hogy a rossz mindig megkapja méltó büntetését, a jó pedig elnyeri a jutalmat, és minden akadályt elhárít. Így lesz egyértelmű a gyermek számára, hogy megéri bátornak, kedvesnek, igazságosnak, és jónak lennie. A mesékben mindig vannak kulcsok, olyan megoldási, kivezető utak, melyeket a gyermek hasznosítani tud gyakorlatban, a saját életében is.

A mesék bámulatos világából megtanulhatják felismerni, és kezelni a bennük zajló folyamatokat, még abban az esetben is, ha egy bonyolultabb helyzetről van szó. Hiszen a mesékben mindig akad megoldás a fennálló problémára, így egy jó mese fejleszti a gyermek önbizalmát, sőt a társas intelligenciáját is.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő info...