Mondák és legendák – kell ez még egyáltalán a mai gyerekeknek?

Vajon lehet érdekes a mai, tabletek, mobilok világában született gyereknek egy olyan „ósdi” műfaj, mint a rege, monda vagy legenda? 
Spoiler: igen! :-)

A válasz természetesen igen! De vajon miért lehet érdekes a mai, tabletek, mobilok világában született gyereknek egy olyan „ósdi” műfaj, mint a rege, monda vagy legenda? Nézzük!

Mit takarnak egyáltalán ezek a műfajok? A wikipédia szerint a monda, vagy régebbi nevén rege epikus népköltészeti műfaj, amely valamely valós jelenséghez kapcsolódik, de gyakran csodás elemekkel átszőve meséli el az illető helyhez, személyhez, jelenséghez fűződő történeteket/hiedelmeket. A legenda is hasonló: egy vallási szempontból fontos személy, szent, mártír, pap, vallásalapító életéről, egy szent hely, templom, ereklye, ünnep keletkezéséről szól.

A mondák és legendák tehát mindig rendelkeznek valamilyen valós, igazi maggal. Nem csak a fantázia, képzelet szüleményei, hanem valóságos helyet, személyt mutatnak be a mese varázsköntösébe burkolva. Sok esetben valamilyen természeti jelenséghez kapcsolódnak, azt magyarázzák. Ilyen például a Balatonba fulladt kecskenyáj esete: több monda is magyarázatot ad arra, hogy került egy kecskenyáj a Balatonba. Ki egy részeges pásztornak, ki egy fösvény királyleánynak, ki András királyunknak tulajdonítja a kecskék elveszejtését, ami aztán észszerű magyarázatot jelentett a népnek, miért jelentek meg vihar után a parton a kecskekörmök, amik egyébként őskori kagylómaradványok. Ugyanez miatt mondják a balatoni népek a fehér habtaréjt vető hullámokra, hogy „kecskézik a Balaton”, hiszen olyan, mintha egy (régen elveszett) kecskenyáj szaladna rajta végig.

Vannak olyan mondák, amik egy-egy földrajzi hely keletkezését vagy nevének eredetét magyarázzák. Ilyen például az erdélyi Tordai-hasadék, ami a legenda szerint a kunok elől menekülő Szent László imájára hasadt ketté, hogy a király megszabaduljon az őket üldözőktől. De említhetjük a Vértest is, ami I. András király hadjáratának állít emléket: a magyarok ugyanis úgy megverték a német-római császár seregét, hogy a német vitézek vértjeiket elhajigálva menekültek haza.

És aztán ott vannak a valós történelmi személyekhez kötődő történetek. Ki ne ismerne legalább egy-kettőt az igazságos Mátyás királyunkról szóló mondákból?  Ha egy női szentet látunk egy templom rózsaablakán vagy festményén, kezében, vagy ruhája alatt egy csokor rózsával, a legtöbbünknek beugrik Szent Erzsébet rózsacsodája. Attila kardjáról, a Hunor és Magyar által üldözött csodaszarvasról ne is beszéljünk!

Miért fontos ez?

A mondák és legendák gyökereket adnak a gyerekeknek. Ahogy egy fa is akkor tud magasra nőni és virágozni, ha mélyen a földbe nyúlnak a gyökerei, a gyermekek is akkor tudnak igazán kibontakozni, ha erősek a gyökereik. Ezt biztosítja részben a család, a családi hagyományok, szokások, a családi múlt ismerete, de nagy családunk, a hazánk múltjának ismerete is segít az identitás kialakításában.

Nem véletlenül mondta azt Móra Ferenc, hogy "Egyebünk sincs, mint a legendáink és azokra olyan nagy szükségünk van, hogy ha nem volnának, csinálnunk kellene őket.”

A mondák és legendák ezen felül földrajzi, természetismereti és történelmi tudásukat is úgy bővítik a gyerekeknek, hogy közben észre sem veszik, hiszen a mese szórakozás, nem tanulás. A később iskolában tanultakat sokkal inkább tudják majd helyhez és időhöz kötni, mint azon társaik, akik nem ismerik a magyar mondákat és legendákat. Arról nem is beszélve, hogy ha a szülők is ismerik ezeket  a történeteket, egy kirándulás is sokkal izgalmasabb lehet, hiszen az oly gyakori „fáj a lábam,” „éhenhalok,” „mikor érünk már oda” problémakört az elején el lehet vágni egy-egy izgalmasabb történettel.

És természetesen nem szabad elfeledkeznünk a mesék általános jótékony hatásairól sem. Amikor a szülő mesél a gyereknek, közös, értékes időt töltenek együtt, ha esti meséről van szó, a felpörgött nap után igazi elcsendesedésre nyílik így lehetőség: az apróságok lenyugodnak, fel tudnak készülni a pihentető alvásra, ami egy képernyős mesénél nem működik. Végül fontos megemlíteni a mondák és legendák nyelvezetében rejlő értékeket: a szókincs bővülését, a nyelvi fordulatok, mondások észrevétlen elsajátítását.

Aki nem hiszi, járjon utána! ????

 

Tokody Klára

Meseíró, mondák és legendák gyűjtője: Csodák tava című könyvében 48 balatoni és Balaton környéki történetet gyűjtött össze.

Tokody Klára, Balatoni meseíró, mondagyűjtő, blogger

Tokody Klára vagyok, végzettségemet tekintve közgazdász, munkámat tekintve kommunikációs szakember, de ami ennél fontosabb, hogy egy Balaton-rajongó családban töltöm be az édesanya szerepet. A Balaton kis családunk élete, ihletője, kalandozásaink színtere. Erről szól blogom, a www.minavidi.hu, és erről szólnak mesekönyeim is. Ez indított arra is, hogy összegyűjtsem a Balaton környéki mondákat, legendákat, és kiad...