Riport zsűritagunkkal: Pálfi Krisztával, az Apacuka zenekar énekesével


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 24
  • 2023.
    júl.
Pálfi Kriszta kétségtelenül az egyik legtökéletesebb személy, akit a Meskete.hu mesenagykövetének választhatott. Nem csak anyukaként és óvónőként, de gyerekzenekar énekesként is sokat tett a gyerekekért...

Pálfi Kriszta kétségtelenül az egyik legtökéletesebb személy, akit a Meskete.hu mesenagykövetének választhatott. Nem csak anyukaként és óvónőként, de gyerekzenekar énekesként is sokat tett a gyerekekért. Az Apacuka zenekar nevét ugyanis ma már szinte minden óvodás és kisiskolás ismeri. Dalaikat pedig együtt dúdolja az egész család.

Ráadásul Kriszta nem csak otthon olvas meséket gyerekeinek, hanem saját Youtube csatornáján mindenkinek - hamarosan pedig éppen a Meskete.hu oldaláról válogat majd meséket, hogy ezzel örvendeztesse meg sok tízezer rajongóját. Kriszta azonban nem csak olvas, hanem ír is, noha nem kimondottan mesekönyvbe szánt meséket, hanem dalos verseket, mesés verseket, amelyeket aztán az Apacuka zenekarral közösen nagy sikerrel adnak elő rockos dalbetétekkel megtűzdelt koncertjeiket állandó teltház mellett.

Éppen ezért nagy dicsőség és megtiszteltetés számunkra, hogy Pálfi Kriszta elvállalta a hamarosan megjelenő mesekönyvünk zsűrizését is. Ennek apropóján készítettünk vele is egy interjút.

1.) Miért vállaltad el a felkérést, hogy a Meskete.hu zsűritagja legyél?

- Nagyon megtisztelő volt a felkérés, izgalmasnak ígérkezett a kalandozás a mesék világában, már a gondolat is boldoggá tett, hogy bizalmat kaptam a feladat elvégzéséhez. 

2.) Szigorú zsűritagnak tartod magad? Milyen szempontok szerint pontoztál, mikre figyeltél leginkább?

- Komolyan vettem a zsűrizést, igyekeztem ennek megfelelően megteremteni az olvasás feltételeit is. Mindig nyugodt, csendes körülmények között merültem a mesék közé, az volt a legfontosabb szempont, hogy milyen mélyen szippantanak be történetek, mennyire köti le a figyelmemet egy-egy helyszín vagy szereplő, kapok-e üzenetet, esetleg választ valamely felmerült kérdésre. 

3.) Volt esetleg kedvenc meséd vagy versed? Miért pont ez tetszett Neked?

- Nagyon nyitott voltam minden írásra, örültem a sok különböző hangulatú történetnek, természetesen több is megérintett.

A Szekrényerdő - mese a mesében - Donát, a főhős humora és kalandja nagyon bájos volt. Továbbá nagyon tetszett a Kint és bent verses mese ritmikája, a Sütiszörny nyomozós rejtélye, a Jörgen Jörgensen skandináv hangulata, a Sárkánymese szellemes rímei és tanítása a hét napjairól, A mackó és az árnyéka - ahogyan a maci már-már maffiamódszerekkel próbál megszabadulni a saját árnyékától, a Jolán és a furcsa hang vidám életképei és hangutánzó szavai, a Holli és a hótündérek gyönyörű szóképei, a Mesél az öreg tölgy megható üzenete, a Színek palotájának szerkezete, a Piros kisautó útkeresése és kedves kalandja. Kiemelném még Az öreg kalap, A repülő kardigán, A legkedvesebb virág, A kispárna nagy útja, valamint Az utolsó dió meséjét. 

4.) Sok érdemes írót/tehetséget ismertél meg a szerzők között? Hogy látod, maga a meskete.hu tud majd segíteni a leendő írók szárnyainak kibontakozásában? Hasznosnak véled a Meskete, mesék köré épülő közösségépítési törekvéseit?

- Nagy öröm számomra, hogy ennyi tehetséges kortárs író közzé teheti a meskete.hu-n a szellemi kincseit és én /mi inspirálódhatunk, töltekezhetünk írásaikból. Sok, hazánkban élő alkotóművész ismeretlen és láthatatlan, mert nem kap lehetőséget a bemutatkozásra, művei közzé tételére. A meskete.hu rendkívül hiánypótló. Mindenki megtalálhatja a kedvére való mesét írott vagy hallgatható formában. Ez nagy segítség a kisgyermekes családoknak otthon vagy úton-útfélen, mert az oldal mobil alkalmazásban is hamarosan elérhető lesz.

5.) Mostanában mivel foglalkozol ha éppen nem meséket zsűrizel? 

- Az Apacuka zenekarom (apacuka.hu)  0-24 órás kihívás :-). Mozgásban tart szellemileg és fizikailag is egyaránt. Folyamatosan zajlanak a színpadi és háttérmunkák: koncertszervezés, közösségi oldalak és események gondozása, kommunikáció a Megrendelőkkel és Rajongókkal különböző felületeken, szerződések bonyolítása, webshop üzemeltetése, koncertezés, interjúk. Mindezekhez hozzájön az alkotó tevékenység: szövegírás, dalszerzés, zenekari próbák, videóklip forgatások és még sorolhatnám. Nagyon ügyelek arra, hogy a sok munka közepette a családra is jusson idő, amit igyekezek minőségi tartalmakkal megtölteni. Ez a zsonglőrködés a legnehezebb a számomra. Nemet mondani egy fellépésre a család kedvéért, vagy nemet mondani a családnak egy koncert felkérés miatt. Ezt folyamatosan tanulom. Őszintén szeretem a munkámat és a gyerekeket, a saját családom pedig biztosítja a stabil hátteret Zenekarom tökéletes működéséhez. Gyermekeim és nagyszüleik nélkül nem tartana ott a csapatunk, ahol éppen vagyunk, végtelenül hálás vagyok nekik, illetve az egyre növekvő Közönségünknek. Szeretnénk nekik továbbra is minőségi "Apacuka élményt" biztosítani dalainkkal, videóklipjeinkkel, koncertjeinkkel. YouTube csatornánkon sok vidám, különböző zenei stílusú dalokkal klipekkel, zenebölcsivel - és hamarosan mesékkel is - találkozhatnak az érdeklődő és kicsik és nagyok, jó szívvel ajánljuk a szörfözést :-)

https://www.youtube.com/user/apacukazenekar/feed

 


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő info...