Sose növünk ki a mesékből, avagy a mese felnőtt szemmel


http://mocorgohaz.hu/
  • 16
  • 2024.
    ápr.
Bár akadnak, akik úgy gondolják, hogy a mese a gyerekeknek való, de bizony felnőttként is nagyon jó néha meséket olvasni. Vannak olyan gyerekkönyvek, melyek még felnőttként is közel állnak a szívünkhöz, vagy amelyeket kifejezetten érdemes idősebb korban újraolvasni.

Bár akadnak, akik úgy gondolják, hogy a mese a gyerekeknek való, de bizony felnőttként is nagyon jó néha meséket olvasni. Vannak olyan gyerekkönyvek, melyek még felnőttként is közel állnak a szívünkhöz, vagy amelyeket kifejezetten érdemes idősebb korban újraolvasni.

Ahogy idősödünk, egyre inkább úgy érezzük, hogy kinőttünk a mesékből. Már kamaszként is inkább kalandregényeket olvasunk, és nem meséket, felnőttként pedig a műfajok és zsánerek széles választéka áll a rendelkezésünkre, amiből válogathatunk, mit is olvassunk éppen. Amikor aztán szülők, nagyszülők leszünk, visszatér a mese az életünkbe, mert a gyerekeinknek, unokáinknak olvasunk, és bizony sokan szembesülnek vele ilyenkor, hogy a mese még felnőttként is élvezetes lehet.

Vannak olyan mesék, melyek kifejezetten felnőtteknek készülnek, és persze olyanok is vannak, melyeknek nem feltétlen a felnőtt korosztály a célközönségük, de felnőttként is érdemes őket újra elolvasni.

A mese hatása a felnőttekre

Nem is gondolnák, de a meséknek a felnőttek esetében is számos pozitív hatása van, nemcsak a gyerekek esetében. Talán nincs is olyan, aki nem tudna legalább három-négy pozitív hatást felsorolni a mesékkel kapcsolatban, ha gyermekekről van szó. Ha felnőttekről van szó, akkor talán annyit mondanák, hogy segíti a családi kapcsolatok építését, és ez nagy segítség a szülőknek. A mesék azonban sokkal többet tudnak adni, mint a mesélés élményét.

Egyrészt Életvezetési Útmutatóul tudnak szolgálni a felnőtteknek is, hiszen sok hasznos üzenetet hordoznak, amit idősebb korban is tudunk hasznosítani, de a karaktereken keresztül a világot is jobban meg tudjuk érteni. Egyszerű példa, hogy ha egy mese a kitartásról, a kemény munkáról, a küzdeni akarásról szól, amely végül elnyeri jutalmát, akkor ezt a saját életünkre is le tudjuk képezni, és szembesülhetünk vele, hogy ez a mi életünkben mennyire valósul meg, illetve mi is így élünk-e.

De nemcsak az életvezetési útmutatást kaphatjuk meg felnőttként a mesék által, hanem akár önismereti eszközként is használhatjuk gyerekkorunk történeteit. A mesékben szereplő karakterek bár egyszerűek, de számos olyan személyiségjegyet hordoznak, melyekkel azonosulhatunk. Ezáltal pedig jobban megismerhetjük magunkat és a körülöttünk élő embereket.

Bele sem gondolunk, de a mesék a felnőtt életünket is alakítják, azt, ahogyan gondolkodunk, ahogyan a világot látjuk. Nagyon is számít, hogy milyen meséket néztük gyerekként, ugyanis ezek bizony alakítottak az életszemléletünkön.

Mesék, melyeket felnőttként érdemes újra olvasni

Vannak olyan gyerekkori történetek, regények, melyeket kiskorban olvastunk, és nem is gondolánk, hogy felnőttként is érdemes ezeket a kezünkbe venni. Pedig egyes történetek örökérvényű igazságokat, reményeket és örömöket adnak nekünk, nemcsak gyerekként, de újraolvasva felnőttként is. Lássuk, melyek azok a történetek, melyeket érdemes fellapoznunk felnőtt korunkban is:

  • A kisherceg – ez a történet a barátságról, szerelemről, a technológia haladásáról, a fogyasztói társadalomról, és letűnt értékrendről ad át egy életre szóló leckét, melyet gyerekként is hasznosítunk, de nagy élmény felnőttként is újraolvasni.
  • Micimackó – az elfogadásról adhat egy életre szóló leckét, mely manapság minden korosztálynak számára egy fontos érték.
  • Pán Péter – a felnőtté válás kérdéseit boncolgató mese gyerekként kedves és aranyos, idősebb korban azonban komoly dilemmákra adhat választ.

Felnőtt mesék a Mesketén

Persze nem is kell a klasszikusok között keresgélnünk, ha felnőtt mesékre vágyunk, ugyanis a Mesketén kamaszok és felnőttek számára is találhatunk meséket. A felnőtt mesék között bőven akad olyan, amely erkölcsi kérdésekre, komolyabb dilemmákra adhatja meg a választ, de vannak közöttük olyan történetek is, melyek csak szórakoztatni fognak minket a maguk mesés-varázslatos módján.


http://mocorgohaz.hu/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...