Alpakák a Csiri tanyán


https://webshop.meskete.hu

Alpakák a Csiri tanyán
Gyere velem kérlek. Ruccanjuk ki egy kicsit a népszerű Csiri tanyára. Itt ugyanis láthatjuk a kétpúpú teve és a láma rokonait. A félénk, kíváncsi és kedves állatokat a három alpakát. 
Ezen a tanyán él, Alfonz, Alinka és Ofélia. Ők ...

Kép forrása: saját

Alpakák a Csiri tanyán

Gyere velem kérlek. Ruccanjuk ki egy kicsit a népszerű Csiri tanyára. Itt ugyanis láthatjuk a kétpúpú teve és a láma rokonait. A félénk, kíváncsi és kedves állatokat a három alpakát. 

Ezen a tanyán él, Alfonz, Alinka és Ofélia. Ők már egy ideje a tanya lakói. Két lány és a fiú alpaka. Itt élnek a nekik külön magas kerítéssel elkerített legelőn. A tanya gazdája formás karámokat épített nekik. Külön karámban van Alfonz és külön Alinka és Ofélia. De ne gondold, hogy el lennének zárva! Nem. Mindenkinek jó nagy legelőrétje van. A kifutójukban szabadon mozoghatnak. És ha úgy tartja a kedvük, vihar és eső van, vagy nagyon süt a Nap, hát a fák és bokrok között megbújhatnak.

Mellettük pedig két kecske, kettő birka. És két bárány van elszállásolva. Az alpakák ugyanis társaslények csordákban élnek. Mivel itt csak hárman vannak, így hát társaságot kaptak. És ezekkel az állatokkal, érzik jól magukat. A tanyagazda Sándor. A mindenki Sanya bácsija. Nagy gonddal és szeretettel viseli gondjukat. Az egyébként félénk állatok már hozzászoktak a gondozójukhoz. Alfonz és Alinka néha már hagyja magát megsimogatni. Ofélia még félénk. Neki kicsit több idő kell az ismerkedéshez.

Reggel mikor a felkelő Nap a fényével megvilágítja az istállót, ahol az állatok éjszakára be vannak zárva, jön Sanya gazda a tőle elmaradhatatlan, Csiri kutyájával. És kiengedi őket az elkerített karámba. Aztán egész nap szabadon legelhetik a friss füvet. Jönnek a kecskék és a birkák, na meg a bárányok is. Szépen megférnek egymás mellett.

Ilyenkor a kutya próbál barátkozni az alpakákal. Hát nem mindig sikerül. Sőt többnyire pórul jár szegény eb. A gazda próbálja figyelmeztetni, hogy túl közel ne menjen a legelésző állatokhoz! Csiri kíváncsi nagyon. És mondhatjuk, nem adja fel könnyen a próbálkozásait. Így aztán van, hogy bizony pórul jár.

Egy nyári napon történt. Szikrázó napsütés és tikkasztóan meleg volt az idő. Látszott az alpakákon, hogy nehezen viselik ezt a hőséget. Hiszen ők eredetileg az Andok -hegység zord hegyei között csordákban éltek, tehát nincsenek a nagy meleghez szokva. Alkalmazkodnak ugyan, de ez a meleg már nekik sok.

Ezért aztán Sanya gazda megtöltött vízzel, egy az alpakáknak készített medencét. Nem volt mély, csak annyira, hogy kicsit felfrissüljenek benne. Feltéve, ha bele mernek menni a vízbe!

Na tessék!  -Gyertek csak bátran! Itt a jó kis frissítő. Csalogatta őket a gazda. Igen ám, de ekkor Csiri úgy gondolta, neki bizony itt segítenie kell. Mert Alfonz és a másik két alpaka, csak kerülgették a medencét. Aztán jött a kutya! Hangos ugatással igyekezett a víz felé terelni őket. Nagy igyekezetében túl közel ment Olíviához. Az meg! …. Az orrával a kistermetű kutyán egy nagyot taszajtott. És Csiri a következő pillanatban már a medence vízébe toccsant és az alpakáknak, úszóbemutatót tarthatott. Sanya gazda pedig a kutyáján egy jót szórakozott. -Na ezt most jól megkaptad! Mondtam mindig, közel ne menj! Hát most így jártál. És közben kicsit messzebbről is hangos nevetés hallatszott. Igen, mert az arra sétáló felnőttek és gyermekek is látták, ahogy a kutya a vízbe toccsant. 

Aztán a kíváncsiság még ott tartotta őket. Várták, hogy az alpakák közül valamelyik talán bele merészkedik a vízbe. Azok meg csak, járkáltak a medence körül. Bele-bele szagoltak a medencébe. Látszott, hogy a kíváncsiságuk előbb utóbb a vízbe viszi őket.

Csiri kutya pedig, olyan jól érezte magát a vízben, csak hosszas unszolásra volt hajlandó a medencéből kimászni. És a kirándulók nagy örömére Alinka egyszer csak, óvatosan a vízbe lépett. Aztán gyorsan kiment a medencéből. Ezt még párszor megismételte. Az őt néző emberek nagy örömére. Ezután jött Alfonz. Ő meg! …. Nem kóstolgatta a vizet. Egyből a medence közepébe lépett. Megmártotta magát. És mint aki jól végezte dolgát, szépen tovább sétált. Aztán Ofélia is színre lépett. Ő nem cifrázta. Egy lépés a vízbe és magát ahogyan kell, hanyatt vágta. Aztán fordult még párat. Mintha csak homokfürdő lenne a vizet úgy megkedvelte. Azt tudod? Ők a homokban hemperegni nagyon szeretnek. És a bundájuk szép fényes és értékesebb lesz tőle. Bizony. Az ő bundájuk az egyik legértékesebb. 

Sanya gazda pedig elégedett volt, mert a célját elérte. A három alpakát a vízzel felfrissítette. A Csiri kutyáról már nem is beszélve. Abban bízva, hogy kutyája a leckét megjegyezte.

Az ide látogató kirándulók is örülhettek. Nem mindennapi látványban volt részük. Három alpakát és egy kutyát is fürödni láttak. A nagy fürdőzés után Alfonz, Alinka és Ofélia a hűs fák, bokrok árnyékában a gazdától uzsonnára, friss szénát kapott.

Nos így telt el a tanyán élő három alpaka egy napja. Este aztán újra jön Sanya gazda és a kutya. Hogy őket az éjszakai szállásra zárja! Hogy a friss széna alm

on a három alpaka a fejét álomra hajtsa. Ahol várja őket az álombéli nagy alpaka csorda.

 

Keresi Magda, amatőr meseíró

Ezt a mesét írta: Keresi Magda amatőr meseíró

Hét unokás nagymamaként közel hetvenévesen kezdtem meséket írni. Tulajdonképpen az unokák indítottak el a meseírás útján. Egy közös alvásnál, kitalált mesét kértek tőlem. Kénytelen voltam rögtönözni. Csak a következő alkalomnál már nem emlékeztem pontosan a mese szövegére. Ráadásul ők is, ahány gyermek, mind máshogy emlékezett a kitalált mesére.. Így aztán, hogy ne legyen vita, elkezdtem leírni a meséket. H...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!