Az erdei farsang / Mirci, Marci, Mici és barátaik


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 2023.
    feb
  • 12

Az erdei farsang / Mirci, Marci, Mici  és erdei barátai
Cip-cirip, cip-cirip Hangya Huba barátom itt az ideje összetoborozni a farsangi jelmezbe öltözötteket a bálra.- ciripelte Tücsök Tóni. - Sokan jelentkeztek?- kérdezte . A szorgos hangya elővette ho...

Kép forrása: pinterest

Az erdei farsang / Mirci, Marci, Mici  és erdei barátai

Cip-cirip, cip-cirip Hangya Huba barátom itt az ideje összetoborozni a farsangi jelmezbe öltözötteket a bálra.- ciripelte Tücsök Tóni. 
- Sokan jelentkeztek?- kérdezte .
 A szorgos hangya elővette hosszú papírtekercsét, feltette pápaszemét és hangosan olvasni kezdte a névsort.
Szajkó Szilvi lesz a farsang szószólója ő vezeti az estét.
- Ez nagyszerű! Úgyis mindig azt szajkózza, hogy őt senki sem hívja meg társaságba, pedig nagyon szeret beszélni.-
Első- Bagoly Béla ő kisbíró  lesz.
Következő Mókus Emese  és Mókus Miki a két testvér, ők  légtornászok lesznek.
 Őz  Henriette balerina,
  Nyúl Berci zsonglőr,
 Róka Sanyi bűvész,
 az erdei házból Mirci Csizmás Kandúr,
 Mici kecske Mekk Mester,
 Marci kutya meg őrszem.
 Szarka koma tolvaj lesz.
- No ez remek barátom-ciripelte. Ma délután mindenki itt legyen pontosan 5-re. Jelmezben felöltözve ! Készen van a színpad?
-Igen minden a helyén van és mindenki tudja hogy itt a helye.
Nagy nyüzsgés volt az erdőben, akik nem öltöztek fel azok szorgosan készültek  a nagy eseményre. A hódok ácsolták a szinpadot, a pókok szorgosan fonták a hálójukat függönynek.
No de ki legyen a farsang hercege és hercegnője? Vajon ki a legszebb az erdőben, és legdélcegebb aki ide illik?
Ki ugyan mint  Őz Liliána, Henriette testvére, a herceg pedig Szarvas Dániel a bátyó. -  Mi már titokban  felkészítettük őket ,úgy hogy itt lesznek 5-re.- szólt Hangya Huba.
 Marci kutya lesz a strázsa aki vigyáz a hercegi párra.
- Igyekezzünk sürget az idő, nemsokára 5 óra! - cirip.
- A zenéről én gondoskodom mert én értek a zenéhez.-szólt a tücsök.
- Azt akarod mondani hogy mi botfülüek vagyunk?- Csak neked van jó hallásod?- morgott Hangya Huba.
- Miért  Huba te talán tudsz hegedűlni?-cirip
- Nem tudok az igaz, de ha botfülem lenne és nem értenék a zenéhez, akkor bizony nem hallgatnám minden este a tücsökzenédet, elbújnék a föld alá. Értékelem  a szép zenédet.
- Ez igazán kedves volt tőled Huba. Ha gondolod egyszer adok neked hegedűleckét. Rendben?
- Megmondanád hogy bírom el azt a nagy hegedűt? Igaz erős vagyok, de csak a kenyérmorzsáig jutottam el a nagy erőm fitogtatásában. De az hogy hegedűljek,  álmomban sem jutott eszembe. Tudod mit? Inkább meghagyom neked. Neked már zenekarod is van, akik egész éjjel koncerteznek! - viccelődött Huba.
Közben míg így  élcelődtek, bizony a jelmezesek már megérkeztek és várták ott toporogtak a színpad mögött. 
A közönség a szemközti oldalon foglalt helyet és bizony olyan nagy volt a tolongás,  még a fák tetején is ültek.
Felharsant a farsangi zene, fűggöny szét és megjelent Szajkó Szilvi a szinpadon.
- Kedves közönség ezennel megnyitom a farsangi bált, köszöntsük tapssal a hercegnőt és a herceget, akik megnyitják keringővel az estét. Kéjük tapssal köszöntsék a felvonuló jelmezes társaságot is. 
Jó szórakozást kívánok mindenkinek!
Azzal Őz Lilliána és Szarvas Dániel csodálatos keringőt mutattak be, végezetül elfoglalták a hercegi trónt.
A trón mellett strázsált Marci kutya teljes védőfelszerelésben, mintha bárki is meg akarná támadni a hercegi párt.Csak úgy járt a szeme mintha vizsla lenne.
Majd a herceg engedélyt adott a jelmezesek felvonulására.
Először Bagoly Béla mint kisbíró kikiálltotta és kidobolta:
-  Az erdőben rend legyen és fegyelem, mert szigorú leszek a megszegőkkel szemben. Nem tűröm a szemetelést, a fák rongálását,engedély nélkül tüzet gyújtani. Tudjuk milyen veszélyes a tűz! Olyan tökéletes volt hogy mindenki megszeppent, de látszott az arcukon , farsang ide-farsang oda komoly dolgokat mondott. Taps! Taps!
A következő szereplők már a levegőben kezdték  mutatványukat. Ugyanis mókus Emese és Mókus Miki a két testvér, légtornász produkciójukkal kápráztatták el a közönséget. Fáról-fára, ágról-ágra  nagy lendülettel szántották a levegőt. A produkció végét hatalmas szaltóval koronázták meg a földön.  Hatalmas tapsot vívtak  ki maguknak.
Őz Henriette balerina  csodálatos , légies tánca lenyűgözte a sok tekintetet. Vékony , kecses lábaival szinte repült a színpadon. Produkcióját hatalmas taps és óriási hangzavar követte, mert csupa dícsérő szavakat kiabáltak a nézők. Szajkó Szilvi rendre utasította őket, mivel a függöny mögött már ott toporgott a következő szereplő.
Nyúl Berci zsonglőrmutatványa következett. Megjelent egy hatalmas fej káposztával és egy pálcával. Senki sem tudta ebből vajon mi fog kikerekedni, mire megszólalt Berci:
- Tisztelt nagyérdemű közönség. Most joggal gondolhatnák rólam hogy itt ez a fej káposzta és mivel én nyúl vagyok, a káposztaevés lesz a mutatványom. De csalódást kell okoznom önöknek, ámulni és bámulni fognak egy percen belűl.
Egyszercsak a pálcát az orra hegyére tette.  A  káposztát felkapta, a pálca tetejére illesztette és máris készen volt a mutatvány. Ő zsonglőrködött. Így járta körbe-körbe a szinpadot. A siker nem maradt el.
 Róka Sanyi megjelent, a fején fekete cilinderrel, amit nyomban le is vett. Varázsolni fog, de ehhez kéri a közönség segítségét. 
- Hölgyeim és uraim! Itt ez a cilinder és kérnék önök közül egy vállalkozó kedvű nyulacskát a mutatványomhoz. Csak egy kis varázslat!
Senki nem merte vállalni mert tudták hogy Sanyi nagyon huncut. Igy hát Nyúl Berci segédkezett neki. 
Berci cigánykerekezés után a cilinderbe landolt. Sanyi a pálcával egy-két mozdulatot tett és csuda eltünt Berci. A közönség fütyült, kiabált meg akarták botozni Sanyit. Azt hitték hogy hirtelen bekebelezte Bercit. Mert hát róka meg nyúl párosítása nem valami kedvező. Mire Sanyi  a közönséget csitítgatta:
- Türelem, türelem, ami egyszer eltünt, az vissza is jön!-harsogta.
 Három suhintás a pálcával és nyúlkománk előjött a függöny mögül nagy hahotázással. Nem véletlen aki ravasz, az ravasz. 
Erre aztán a közönség olyan vastapssal köszöntötte hogy a tenyerük csupa piros lett.
Most jött a délceg jó kiállású Csizmás Kandúr Mirci személyében. Vagány öltözéke azt sugallta hogy  ő a legszebb legerősebb kandúr a világon aki legyőz mindenkit. Fitogtatta erős karját, hadonászott fényes kardjával.
- Én vagyok a híres Csizmás Kandúr , a kandúrok királya!  Szintén taps.
No bevonult Mekk Mester mint szabómester, ollóval, tűvel cérnával hogy kabátot varrjon. Hozzá is látott, de a kabát ujját úgy összevarrta hogy abba biz egy kéz nem sok annyi sem fért bele. Próbálgatták jobbról-balról előről hátúlról, de sehogy sem ment bele kéz.  Volt nagy kacagás a nézőtéren, Mici csak állt, csak állt meglepetten a színpadon, mert még nem volt ilyen sikere sosem csak a vásárban, de  arra jobb nem emlékezni.
Azt sem vette észre, hogy bekonferálták az utolsó jelmezest ,Szarka komát a  tolvaj szerepében. Kománknak olyan jól sikerült a fellépése hogy észrevétlenül lelopta Mekk Mesternek a szeméről az okulárét és huss elszállt vele fel a magasba. Erre már Mici is felébredt és kereste, hova lett az orra hegyéről az okuláré.
Szajkó Szilvi meg csak azt szajkózta hogy:
- Ott repül a tolvaj Szarka, ott repül a tolvaj szarka!- ami érdekesség hogy tényleg, igaziból ellopta az okulárét és nem a szerepben volt benne. De mindezt a nézők nem sejtették és tapsviharral köszöntötték a mókás helyzetet.
Nem volt zsűri, mert úgy döntöttek mindenki első helyezést ért el olyan mulatságos vidám estét sikerült kikerekíteni ebből az erdei kis farsangból. Utána jött a tánc,  a mulatság.
Táncolt az erdő apraja, nagyja, Tücsök Tóni úgy húzta a lassú, gyors muzsikáját hogy a húrok majdhogy nem megadták magukat. A sok felfújt lufi csak úgy tekergett a táncosok lába alatt és durrogtak szét, mert hát Sün Samu sem húzta be a tüskéit, szinte élvezte hogy ő a legnagyobb durrogtató.
Hajnalig tartott a mulatság. Szétszéledtek, hazamentek a bálozók. Másnap síri csend volt az erdőben, mindenki pihent.
Még fakopáncs sem kopogott, mert biztosan kapott volna a búbjára egy koppintást.
Mirci cica, Marci kutyus és Mici kecske is elfáradt, de pihenés után beszámoltak Bözse mamának erről a fergeteges farsangi bálról. 
- Bözse mama! Itt az ideje a fejésnek!- Meghívok mindenkit egy pohár jó friss kecsketejre, ha már pezsgőt nem vettünk a bulira.-mókázott Mici kecske.
Bözse mama megfejte Micit és Jó nagy  pohár friss ,habos tejet öntött Mircinek a pöttyös tányérkájába és Marcinak a csontos tányérkájába.
- Kutya létemre mondom ez a tej most aranyat ért az esti fáradozásért.- mosolygott Marci.
 Mindnyájuknak fülig ért a szájuk, tartott még a jókedv.
Megígérték jövőre ugyanígy fogják ünnepelni a farsangot, az erdei barátokkal.
Így volt, szép volt, igaz volt? Igaz, olyan mesebeli igazság!
A mesének vége

 

 


  

Harangi Árpádné, amatőr meseíró

Harangi Árpádné, nyugdíjas nagymama vagyok. Három felnőtt gyermek édesanyja és három kislány unoka nagymamája. Talán ebből is következik, hogy szeretem a mese világát. Meséim témáját a környezetemben előforduló eseményekből merítem. Nagyon szeretek nesélni, mesét felolvasni. Amit az is bizonyít, hogy a meskete meséi közül számtalan mese került általam felolvasásra . Erre nagyon büszke vagyok, melyet okle...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Gani Zsuzsa

2024-03-02 23:11

Aranyos mese, szeretettel gratulálok Zsuzsa