Cin-cin, a kisegér és Macskusz barátsága


http://mocorgohaz.hu/
  • 2023.
    dec
  • 02

Cin-cin, a kisegér és Macskusz barátsága.
Egyszer volt,  hol nem volt. Volt egyszer egy falu, abban volt egy fehérre meszelt házikó. A házikóban éldegélt egy idős néni, akinek sok-sok kismacskája volt. Fekete, fehér, szürke és tarka. A legtöbbje csak...

Kép forrása: Mesterséges Intelligencia által generált kép

Cin-cin, a kisegér és Macskusz barátsága.

Egyszer volt,  hol nem volt. Volt egyszer egy falu, abban volt egy fehérre meszelt házikó. A házikóban éldegélt egy idős néni, akinek sok-sok kismacskája volt. Fekete, fehér, szürke és tarka. A legtöbbje csak aludt, ivott és evett egész áldott nap. De volt köztük egy nagyon pajkos, játékos, örökmozgó szürke kis cicus. Na, ő nem csak evett, ivott és aludt egész nap,  hanem kergette az egérkéket. Azzal szórakoztatta magát, hogy minden kis pajkosságot bevetett, csak hogy kicsalogassa az egérkéket az egérlyukból. Ha sikerült a terve, akkor bizony megkergette őket ám rendesen! Sosem bántotta őket.. inkább csak szerette őket ijesztgetni. Na, de egy szép napon minden megváltozott.. Már nem kergette őket, se nem ijesztgette. Kiváncsiak vagytok, hogy miért változott meg cicuska viselkedése? Nos, elmesélem nektek.
Nyár volt. Kint a fehér kis házacska előtt volt egy kis kertecske, amiben rengeteg gyönyörű vörösrózsa nyilt. Nagyagyó úgy gondolta, hogy kimegy egy kicsit  ebben a ragyogó napsütéses időben cseverészgetni a barátnőjével. 
-Cicuskáim, most kimegyek picit, addig nehogy rosszalkodjatok idebent! Kacagott ezen a kijelentésén, hisz tudta, hogy ahhoz ők már lusták voltak. Szürke cicc, te is legyél jó macskusz, és csak heveréssz, amig be nem jövök! Nehogy lelökdösd a tányérokat az asztalról úgy, mint a múltkor, mert ha azt teszed, lesz ám nemulass! 
A cicukák meg sem hallották amit az öreg hölgy mondott, mivel ők csak aludtak. Egyedül csak a szürke cicc, aki fülelt, és ártatlan szemekkel nézett rá. Nyávogott egyet, mint aki azt válaszolja, hogy rendben. Nagyagyó kisietett a házból, és elrikkantotta magát.- Mariskám, merre vagy?- Gyer' ki a kertem elejébe a lócára! - Meg kell osztanom veled egy fontos hírt! -Hallottad, hogy Gizussal mi történt?..Na persze, hírt mi? Inkább pletykát :D 
Na, de lássuk, mik történtek ezen piciny idő alatt odabent.
A fehér, a fekete, a tarka és a foltos csak aludtak. Egy valaki viszont nem. Na, kire gondoltam? Hát persze, hogy a szürke cicus már osont is oda az egérlyukhoz, és gondolkodott, hogy mivel csalogassa ki játszópajtásait.
 - Egérkéim, gyertek ki! Én vagyok a nagyanyó! Hoztam nektek egy fincsi sajtot! Gyertek ki, és harapjatok belééé :D 
 Cin-cin eképpen válaszolt.- Nem helyes amit mondtál!
-Na, ugyan miért nem? Melyik nem volt számodra érthető? 
-Az, hogy én egyedül vagyok! Szóval nem egérkéim, hanem egérkém! Na, de ha már itt tartunk, nem veszem be amit mondtál, mivel ismerem a Hófehérke és hét törpe meséjét! Így úgy döntöttem, hogy nem megyek ki!
- Na jó, igazad van egérke. Most elmegyek, inkább alszok egy jót! 
Közben magában kuncogott a Cicuska. Mivel volt ám még pár trükk a tarsolyában. Dehogy ment ő el! Inkább csak úgy csinálta, mint aki elvonul, közben lesben állt.
Megint bepróbálkozott. Elváltoztatott  hangon ezt mondta:  - Egérke, gyere ki, én vagyok az Piroska, hoztam neked egy kosár fincsi epret! Nagyi olyan jól lakott a kaláccsal, hogy már ezt nem bírta megenni, így gondoltam elhozom nektek.
Egérke csak forgatta a szemeit. -Istenem, de béna ez a Cicc! Azt hiszi, beveszem ezt a mesét!
-Jajj macskusz, ne már..Ennél azért te kreatívabb vagy! Vagy is azt hittem! Ezt csak max mami venné be! Ő nem ismeri a Piroska és farkas meséjét.
Cicus nem éppen erre a válaszra várt, és meg is sértődött azon, amit az egérke mondott neki! 
Na jó, várj csak! Úgy is kicsalogatlak onnan. Gondolta magában Cicc.
Ment két kört a szobában, és gondolkodott, hogy mit találjon ki. Meg is van! 
Megint odaszaladt az egérlyukhoz. Megpróbált egérhangon megszólalni..
- Édes kisfiam, kérlek engedj be! Én vagyok az anyukád! Az ablakon nézd meg a mancsocskámat! Tökre szürke! Szóval én vagyok az anyukád, és meghoztam a vacsit! Miáááúúúú!
-Na, ez is bukta buta macskusz! Már majdnem kinyitottam az ajtót, de mint tudod, az egerek nem nyávognak! Illetve anyukámnak nem ilyen nagy a mancsa! Sőt, ezt a mesét is ismerem! A hét kecskegida. Eltaláltam ugye? Cicc, add fel, és inkább legyél te is olyan mint a többi. Aludj egy kicsit! 
Cicc elszomorodott, és azt gondolta magában: - De kár, hogy ilyen sok mesét olvas ennek a gyereknek az anyukája. A többi egérke  bezzeg elhiszi, és már vígan kergethettem őket. Most unatkozhatok, a többiek meg csak alszanak! Pedig én játsszani szeretnék!
Cicc odament a többiekhez és kérte őket, hogy keljenek fel, és menjenek labdázni vele. 
-Testvérkéim, gyertek velem játsszani! Menjünk labdát passzolgatni, vagy gombolyagot gurítani. 
- A fehér cicus gyorsan felemelte a fejét és körülnézett.- Kaja! Hol? Hol? 
-Nem enni adok nektek, hanem azt szeretném,  hogy játsszatok velem! 
-Fehér cicc mérges lett...-Szürki, hagyjál már kérlek! Azt hittem, hogy hoztál nekem egy kis rántott husit, vagy valamit. Nem szeretnék veled játsszani! Inkább alszom még kicsit! 
-Lusta banda!- Oh, de unatkozom! 
Az asztal lábánál meglátta a kék labdáját és elkezdte gurigatni. Próbálta elkapni, de véletlenül begurult az egérlyukba. 
-Na remek!- Most már labdám sem lesz! 
De egyszer csak azt vette észre, hogy a labda odagurult a lábához! Oh, de megörült neki! Gondolt egyet és megint begurította a labdáját az egérlyukba. A labda megint vissza gurult a lábához! 
Ekkor vette észre, hogy mennyire jó, hogy van valaki, akivel játszhat! Egérke, kérlek gyere ki és labdázzunk együtt! Hidd el, hogy ez nem egy trükk a részemről! Nagyon unatkozok! Megígérem, hogy többé nem kergetlek és ijesztelek meg benneteket! Csak kérlek gyere ki! 
Bizakodó szemmel nézte a lyukat. Egyszer csak kidugta óvatosan Cin-cin a fejecskéjét! Macskusz óvatosan odagurította a labdát, az egérke pedig vissza neki. Úgy 5 perc múlva amikor már látta egérke, hogy valóban nem fogja megkergetni Cicc, teljesen kijött az egérlyuk árnyékából és úgy folytatták a labdázást. Nagyon jól szórakoztak. Rájöttek, hogy így mind a kettőjüknek sokkal jobb! Mivel van kivel játszani. Így barátságot kötöttek és minden nap sokat játszottak együtt! 

Juhász Judit, amatőr író

Ezt a mesét írta: Juhász Judit amatőr író

Négy gyermekes édesanya vagyok! Imádom a gyerekeket, szeretek mesét olvasni, mondani, kitalálni, bábokat készíteni, bábozni.


https://webshop.meskete.hu

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!