Barion Pixel

Döme, az igazságos kisegér


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

A legalsó lépcsősor egy hatalmas bérházban lakott, annak is a legalján. Mást nem is ismert a házból, csak a folyton nyíló és csukódó ajtót – meg a lábakat. Az apró tipegőket, a nehezen baktatókat, a fürgén szökkenőket és a komótosan haladókat.–  Ezek Bence cs...

Kép forrása: Tardi Dóra https://www.instagram.com/doartress/

A legalsó lépcsősor egy hatalmas bérházban lakott, annak is a legalján. Mást nem is ismert a házból, csak a folyton nyíló és csukódó ajtót – meg a lábakat. Az apró tipegőket, a nehezen baktatókat, a fürgén szökkenőket és a komótosan haladókat.
–  Ezek Bence csukái. Most szaladt le Dorka – állapította meg. – Ez az óvatosan lépkedő pedig az anyukája lehet. Szegény már megint a babakocsit cipeli, ezért közlekedik ennyire lassan! Milyen hangosan koppannak Imre bácsi cipői, biztosan újak! És ha jól hallom, megérkezett Irmus néni is csiszicsoszi papucsában.
E sürgés-forgás idején úgy érezte, része a ház életének. Tudta, hogy Bence kedvence a csokifagyi, és hányszor csöpögtette végig vele a fokokat. Dorka pedig szökdelni szeret felfelé, noha az anyukája mindig figyelmeztette, el ne essen. Irmus néni imádja a cicáit, és folyton az unokáival dicsekszik. Imre bácsi minden reggel elsőként jön le az újságért.

Boldogan élt a bérház alján, csak akkor szomorodott el, amikor esténként a ház elcsendesült. A lépcsősorok ugyanis ekkor felélénkültek. A legfelső társuk pedig így szólt a többihez:

–  Nézzétek, már megint milyen koszos! Csupa sár és szutyok! Látjátok? Igazi aljanép! Egy magára adó lépcsősor tiszta és ragyogó, mint én! – jelentette ki büszkén. A többiek pedig egyetértően mondogatták: – Mi, lépcsők sem vagyunk egyformák! Van köztünk különleges, és van ilyen szégyenfolt is!

A legalsó lépcsősor olyan szívesen elmagyarázta volna nekik, miért ilyen, de csak bánatosan sóhajtott egyet:

– Úgysem értenék meg...

Egy napon azonban meghallotta ezt Döme, az egér, aki a pince egyik zugába fészkelte be magát. Csöppnyi egérszívének sok volt, ahogy a gőgös lépcsősor ócsárolta társát. Kapta magát, fürge lábaival felsurrant a legfelső szintig, s megállt szemben a rátarti lépcsővel.
–  Úgy érted, milyen szánalmasan sivár és egyhangú az életed? – vágott a szavába. – Már megbocsáss! Ugyan ki kíváncsi egy magadfajta pökhendire, aki ilyen magasan hordja a lépcsőfokait?
–  Hogy mersz velem így beszélni, te mitugrász? Tudod te, ki vagyok én? – hördült fel sértetten a legfelső lépcsősor.

Döme azonban nem jött zavarba.  Határozott hangon így felelt:
–  Igen, a lépcsősor, akire SENKI nem kíváncsi. Mondd csak! Egyáltalán járt feléd mostanában valaki?
–  Hát…. hát… vagy két hete egy kisgyerek erre futott, de aztán az anyukája kézen fogta, és a lifthez vezette.

–  Pontosan erről beszélek, barátocskám! – kiáltott fel Döme. –   Rád igazából NINCS is szükség. Lifttel kényelmesebb le-fel közlekedni, mint lépcsőn baktatni emeletről emeletre. Na, de a legalsó lépcsősor! Ő nélkülözhetetlen, hisz csak általa lehet bejutni a házba. Ő egy hasznos és dolgos lépcső. És az a sok izgalmas élmény, aminek tanúja lehet, bőven kárpótolja azért a kis koszért és sárért. Te mire vagy olyan büszke?
–  Nézd, milyen tiszta vagyok! Fényes és csillogó! Sehol egy paca, sehol egy folt…

–  Gondoljuk csak végig! Miért vagy ennyire tiszta? – vakargatta füle tövét a kisegér. – Aha! Megvan a válasz! Azért, mert NEM használnak. És miért nem használnak? A válasz pofonegyszerű: mert NEM vagy fontos. Ugyan kinek lenne kedve felcaplatni a sokadikra rajtad keresztül?  – kérdezte Döme, aki nem csak segítőkész, de okos is volt, ugyanis még számolni is tudott: egy, kettő, sok. És ennyi tudomány bőven elég volt egy lépcsőházi egér számára. Megpödörte bajuszát, majd így folytatta:

– Az az igazság, barátocskám, hogy TE semmirevaló vagy!  Mihaszna! Egy darabka penészes sajtnak is több haszna van, mint neked – tette hozzá Döme, és a sajt szóba beleborzongtak bajuszszálai. A többi lépcsősor pedig hahotázni kezdett: „Egy darabka penészes sajt is...” „Mihaszna...”

A legfelső lépcsősor zokogni kezdett:
– Igazságtalan és gonosz vagy velem!  Nem tehetek róla, hogy rajtam alig közlekednek!

–  És a legalsó lépcsősor talán tehet róla, hogy összepiszkolják a járókelők? – vágott vissza Döme. –  Mégis folyton azt hallom: Szutykos! Sáros! Koszfészek! Te igazságos voltál vele?
A legfelső lépcsősor nagyon elszégyellte magát. Zavarában meg sem tudott szólalni. Csak másnap este hallották újra a hangját. Akkor is csupán ennyit kérdezett udvariasan:
–  Legalsó lépcsősor, mesélnél nekünk, mi minden történt ma odalent?

És a legalsó lépcsősor készségesen osztotta meg élményeit a többiekkel. Mindeközben Döme elégedetten rágcsálta vacsoráját, egy száraz kiflivéget, majd mosolyogva hajtotta álomra a fejét.

Sarkadi Emília (Limy), amatőr költő, író és meseíró

Sarkadi Emília vagyok. Barátaim még a középiskolában Limynek neveztek el. Ebből a becenévből született Facebook oldalam elnevezése, a Limytáltkiadas. Bölcsész vagyok diplomám és életszemléletem tekintetében egyaránt. Hazaköltözésem óta szülőfalum, Sárrétudvari iskolájában tanítok magyart, történelmet. drámát és angolt. Amennyire időm engedi, verseket, meséket, novellákat alkotok, de írtam már szövegkönyvet is...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

2023-06-13 12:28

Ezt nagyon szerettük. Szívesen rajzolnék hozzá illusztrációt.

Limy

2023-06-13 15:32

A meséhez bárki készíthet illusztrációt, amelyet a pályázatra - a kiírásnak megfelelő formátumban - kell elküldeni, és ahogy Gábor írta: "igyekszünk mindenkinek az igényeit figyelembe venni, de minden meséhez szeretnénk a legszebb rajzot a könyvbe helyez

Névtelen

2023-06-13 21:18

Ezt nagyon szerettük. Szívesen rajzolnék hozzá illusztrációt.

Limy

2023-06-14 07:55

Ahogy a korábbi hozzászóláshoz leírtam, bárki készíthet illusztrációt, Gáborék várják a pályázatokat! Én is kíváncsi leszek a rajzokra.

Limy

2023-07-14 19:57

Ha tetszett a mese, játszhatsz egyet Dömével! https://view.genial.ly/64b02df16f1d4d00114ff4fb/interactive-content-keresd-a-parjat-domevel