Hanna és a sárkány

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kicsi lány, Hanna. Épp olyan volt, mint a többi gyerek: kedves, játékos, álmodozó, mégis volt egy valami, amiben különbözött: nem félt a mesék szörnyeitől, mert a szülei mindig azt tanították neki, a rossz nem több, mint a jó hiánya, s ő magában úgy okoskodott, hogy ha valami valaminek a hiánya, akkor az nincs, s ami nincs, attól nem kell félni.

 

Így hát a kicsi Hannát nem lehetett azzal rémisztgetni, hogy egy napon majd elviszi a gyerekszedő, s a többi gyerek rémalakjain is csak vidáman nevetett, ami miatt társai igen-igen megharagudtak rá.

 

„Ő is olyan, mint mi! És mégis játsza a nagy bátort!” – morgolódtak magukban.

 

A kicsi Hanna pedig egyszercsak azzal szembesült, hogy nem akar vele játszani senki. Aznap délután egyedül bóklászott otthon a kertben, kergette a színpompás pillangókat, de szíve mélyén igen-igen el volt keseredve.

 

– Grrr! – hallotta hirtelen. Körülnézett, de nem látott senkit.

 

– Grrr! – hallotta ismét, de ekkor már recsegés is társult a morgáshoz, így felkapta fejét, s hát mit lát? Egy hatalmas, rémisztő sárkány terpeszkedik a szilvafán!

 

– Miért morogsz? És mit csinálsz a szilvafánkon? – kérdezte a kislány kíváncsian, cseppet sem félve.

 

– Grr! Én egy nagy ijesztő sárkány vagyok és azért morgok, hogy mindenki féljen tőlem! – felelte a nagy ijesztő sárkány.

 

– Akkor nyugodtan hagyd abba a morgást, mert ígyse-úgyse félek tőled!

 

– Te nem félsz tőlem? – kérdezett vissza a nagy ijesztő sárkány bizonytalanul.

 

– Egy cseppet sem! – húzódott mosolyra a kicsi Hanna szája. – Lehetnénk barátok! – ajánlotta.

 

– Miért akarnál éppen te barátkozni velem? Grr! – morgott továbbra is a nagy ijesztő sárkány.

 

– Mert ha ennyit morogsz, biztosan nincsenek barátaid! – mosolygott tovább a kislány.

 

– Miért akarnék barátokat?

 

– Azért, mert szeretni valakit jó dolog, és a barátok szeretik egymást.

 

A nagy ijesztő sárkány megilletődve nézett rá.

 

– Jól van, kicsi Hanna, legyünk barátok!

 

– Honnan tudod a nevem? – kérdezte a kislány.

 

– Tudod, kicsi, a nagy ijesztő sárkányok mindent tudnak.

 

Hannát elkápráztatta a „minden", s arra kérte a nagy ijesztő sárkányt, meséljen neki mindarról, amit tud. És a nagy ijesztő sárkány mesélni kezdett a kislánynak az álmok varázslatos birodalmáról, erdők-mezők állatairól, az emberek világáról, meg mindenről, amit valaha látott, mert hát a nagy ijesztő sárkány már nagyon-nagyon sok mindent látott.

 

A kicsi lány megkérte, jöjjön el hozzá minden délután és a nagy ijesztő sárkány el is jött mindig és tovább mesélt. Sokszor megkérte Hannát, üljön fel a hátára és mesélés közben felszállt vele az égre, megmutatta neki a mezőket, a városokat és a tengereket. Elrepült a felhőkarcolók felett, leszállt a szurdokok legmélyére és sose hagyta abba a mesélést. Átmesélte az együtt töltött órákat és hangja betöltötte a kislány álmait. Hanna többé már nem beszélt a többieknek arról, mennyire nem fél a szörnyektől, inkább arról mesélt, amit a nagy ijesztő sárkánytól hallott és legnagyobb meglepetésére a többiek itták a szavait.

 

A nagy ijesztő sárkány egyetlenegy napot sem hagyott ki, s Hanna tele volt boldogsággal, hogy a hátán repülhet. Egyszer arról mesélt neki barátja, hogy a rossz csakugyan nem létezik, de a jó hiánya nagyon is létező valami, s óva intette a kislányt, hogy alábecsülje azokat, akikben kihunyt a jóság.

 

– Szóval azok, akikben kialudt a jóság, azok megpróbálhatnak bántani? De hát nem lehet a jóság gyertyáját a más jóságának lángjával újra meggyújtani? – kíváncsiskodott Hanna.

 

– Hogyne lehetne, kicsi? Nem meggyújtani nehéz azt a gyertyát, hanem megakadályozni, hogy elfújják! – felelte a nagy ijesztő sárkány.

 

– De hát ki akarná elfújni? – kérdezte Hanna meglepetten.

 

– Sajnos sokan. De a világ hiába küldi felénk a szélvihart, azt, hogy gyertyánk közelébe engedjük-e, mi döntjük el. Legyél mindig jó, Hanna, mert a jóság olyan, mint a futótűz, neked nélkülem is éltetned kell tovább ezt a tüzet – mondta a nagy ijesztő sárkány.

 

– Nélküled? Hát már nem jössz többet? És a barátságunk?

 

– Nem, Hanna, én mindig jönni fogok és mindig itt leszek neked, de mert már felnőttél, nem fogsz engem látni. Én akkor is mindig a barátod leszek és vigyázni fogok rád, bármerre jársz, mert a szívembe zártalak. És akit egy nagy ijesztő sárkány egyszer a szívébe zár, azt sose szűnik meg szeretni.

 

– Én is mindig szeretni foglak és örökké a barátod leszek! – felelte Hanna.

 

Aznap örök búcsút vettek egymástól. Hanna ahogy belépett szobájába és belepillantott a tükörbe, ráébredt, barátjának igaza volt: már nem gyerek többé. De a sárkány egyvalamiben tévedett: a lány továbbra is sokszor megpillantotta őt, mert akármilyen nehéz volt is az élet, Hanna sose vesztette el gyermeki ártatlan jóságát és játékos álmodozását, s amikor gyermeki énje felszínre került, mindig megbizonyosodhatott róla, hogy barátja betartotta szavát és őrzi lépteit.

Sivatagi Rózsa, író, versíró, meseíró

Üdv! Sivatagi Rózsa vagyok, csak egy fiatal lány hatalmas álmokkal és nagy szívvel. Az írás számomra nem csupán hobbi, hanem küldetés. A segítségével próbálom szebbé tenni az emberek életét, illetve új perspektívából eléjük tárni a világ dolgait. Hiszem, hogy minden élet értékes, és Istentől kapott feladatunk, hogy védelmezzük ezt a csodát.