Manci néni cicái - A tojásfestő kiscicák


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Egy langyos, áprilisi napon, amint Manci néni és Csöpike éppen a kertben sétálgatott, egy madárka repült Manci néni vállára. Fáradt volt a kismadár, és nagyon szomorú.
– Mi történt veled, kismadár? – kérdezte Manci néni.
– Rossz hírt hozok – mondta ...

Kép forrása: saját illusztráció

Egy langyos, áprilisi napon, amint Manci néni és Csöpike éppen a kertben sétálgatott, egy madárka repült Manci néni vállára. Fáradt volt a kismadár, és nagyon szomorú.

– Mi történt veled, kismadár? – kérdezte Manci néni.

– Rossz hírt hozok – mondta a madár. – A húsvéti nyuszikának eltört a karja, és nem tudja megfesteni a tojásokat.  Most mi lesz? Hiszen nemsokára itt a húsvét! Nem kapnak a gyerekek hímes tojást! – sopánkodott.

– Ez bizony baj! – jegyezte meg Manci néni.

– Mit tehetnénk? Valahogyan segíteni kellene a nyuszikának! – mondta Csöpike.

– Majd mi segítünk! – hallatszott egy bokor mögül két vékony cicahang. – A múlt évben is segítettünk a nyuszinak, így mi már tudjuk, hogy mit kell tenni! – ugrándozta körül Manci nénit és Csöpikét a kétcicagyerek. – Csöpi mama, ugye megengeded, hogy most is segítsünk a nyuszikának?

– Igazán segítenétek? – kérdezte a madárka.

– Persze! – kiáltották kórusban a cicák.

Csöpike és Manci néni helyeslően bólintott.

– Bizony, madárka, a mi cicáink nagyon ügyesek!

– Azonnal indulunk segíteni! – miákolták a kiscicák.

– Jaj, de jó! Szélsebesen repülök a nyuszikához, és elmondom neki, hogy nemsokára megérkezik a segítség! – csicseregte a kismadár.

Manci néni friss tejecskét adott a két kiscicának, hogy ne menjenek el otthonról éhesen, Csöpi mama pedig megcirógatta őket.

– Vigyázzatok magatokra, legyetek jók és ügyesek, mert fontos feladatra vállalkoztatok! – búcsúzott el a két cicától Manci néni és Csöpike.

A két kiscica sietve hagyta el a házat. Szép csendben megkerülték a tyúkudvart, hogy ne zavarják a tyúkokat, majd kisétáltak a kert végébe, és meglapultak az öreg körtefa melletti bokorban. Pár perc csend után kikukucskáltak, hogy nincs-e valaki a közelben. Amikor látták, hogy szabad az út, gyorsan besurrantak a körtefa lábán lévő sötét résbe.

Útjuk a sötétben most is, mint legutóbb, valahova lefelé vezetett, de mintha az út nem akart volna véget érni.

– Itt valami nincs rendben – szólalt meg Kittike, és megállt. Erre Linda cica is megállt, és suttogva szólt testvérkéjéhez.

– Vajon jó helyen járunk? Tavaly nagyon hamar a nyuszikhoz értünk, most pedig… – Nem folytatta tovább, mert félelmetes szárnycsapások zaját hozta feléjük a sötétség. A falhoz simultak ijedtükben, úgy találgatták, hogy vajon ki repülhet ilyen hatalmas szárnyakkal. A szárnycsapások pedig egyre közeledtek, majd hirtelen, felkavarva a port, megállt előttük egy sasmadár. A szeméből áradó vöröses fény megvilágította az utat, s a cicák rémülten pislogtak felé.

– Ne féljetek, kiscicák! A nyuszika küldött, hogy elvigyelek hozzá. Egy húsvétot nem kedvelő gonosz, fekete nyuszi, aki irigykedett a húsvéti nyuszikára, nem akarta, hogy idejében odaérjetek, és megfessétek a tojásokat, ezért varázslattal meghosszabbította az utat. Gyorsan kapaszkodjatok fel a hátamra, mert hosszú út áll előttünk.

A cicagyerekeknek még mindig remegett a lábuk a félelemtől, de azért szó nélkül felkapaszkodtak a madár hátára és átölelték a nyakát.

Pillanatok alatt a magasba emelkedett a sas. Sokáig repült velük a sötétben, csak a szeme világította meg halványan az utat. Aztán egyszer csak leszállt egy homályos fénnyel telt csarnokban.

A cicák leugrottak a hátáról, és csodálkozva néztek körül. A húsvéti nyuszi a csarnok egyik kis ágyán feküdt, és keservesen sírdogált. Karja gipszbe volt téve, meg se bírt moccanni. Körülötte aprócska nyuszikák ültek szomorúan, tétlenül, lehajtott fejjel.

– Itt vagyunk, nyuszika! – szólaltak meg a cicák. – Segíteni jöttünk!

A nyuszika nagyot sóhajtott, majd megszólalt elgyötört, fájdalmas hangon:

– Köszönöm, hogy eljöttetek, cicák. Ez a sok kis nyuszi még soha nem festett hímes tojást, és csak arra vár, hogy valaki megmutassa és megtanítsa nekik, mit kell tenniük. Mindent rátok bízok, segítsetek a nyuszikáknak. Énnekem most aludnom kell, mert nagyon fáradt vagyok – alig fejezte be, és már el is aludt.

Linda és Kittike azt sem tudták, mit tegyenek, csak sugdolóztak, tanácskoztak és ide-oda pillantgattak. Aztán határozott hangon az ott levőkhöz fordultak. Mivel most messze voltak a tyúkoktól, a csarnokban lévő sasok hátára kosarakat kötöttek, és elküldték őket a tojásokért.  A nyuszikák egy részét színes virágporért szalajtották, a többiek pedig előkészítették a csarnokot a tojásfestés megkezdésére. Nemsokára selymes szárnyú pillangók csapata érkezett, és nekiálltak a festék keverésének.

Szorgalmasan dolgoztak, és csak akkor pihentek egy keveset, amikor a sasok megérkeztek a hátukra kötözött, tojásokkal teli kosarakkal. Pihenés után mindenki tojásokat festett.

Kittike és Linda nem győztek ide-oda szaladgálni, a nyuszikák hívó szavára. Estére olyan fáradtak lettek, hogy még enni se volt kedvük, azonnal aludni tértek. Reggel aztán minden kezdődött elölről. A sasok

pedig egyre csak hozták a tojásokat, a nyuszikák meg állandóan kérték a tanácsot a két cicától, hogy vajon most pirosra vagy kékre fessék a tojást, vagy éppenséggel virágot vagy kiscsibét fessenek rá?

Öt napig tartott a tojásfestés, és ez idő alatt a húsvéti nyuszi csak percekre ébredt fel. Amikor elkészültek a hatalmas munkával, kosarakba tették a szép, színes hímes tojásokat, a kosarakat pedig a sasok hátára

kötözték. Minden kosár mellé három kis nyuszi ült a sasok hátára. Az volt a feladatuk, hogy úgy osszák szét a kosár tartalmát, hogy minden gyereknek jusson hímes tojás.

Miután minden sas elrepült, a húsvéti nyuszika, aki megint felébredt, nem győzött eleget hálálkodni a két cicának, hogy ilyen ügyesen elvégezték a teendőket.

– Most már nyugodtan várhatom, hogy meggyógyuljon a karom – mondta hálás hangon. – Nem kell félnem attól, hogy a gyerekek húsvét reggel nem találnak hímes tojást a bokrok alján.

– Nagy örömmel segítettünk! – felelték a cicák.

Amikor a sasok és a nyuszikák visszaérkeztek, a két kiscica elbúcsúzott a húsvéti nyuszitól, fogták az ajándékba kapott színes tojással teli kosárkát, és felkapaszkodtak egy sas hátára. Nem tartott sokáig a repülés, mert a hímes tojások szétosztása után megszakadt a fekete nyuszi varázslata, és megérkeztek Manci néni kertjébe. Csöpike és Manci néni nyugtalanul várta már a cicagyerekeket.

Kittike és Linda örömmel újságolták el Csöpi mamának és Manci néninek kalandjaikat. A konyhába érve langyos tejecskét kaptak, utána pedig puha párnácskájukra gömbölyödtek, és pihentető álomba szenderültek. Csöpi mama boldogan nyalogatta meg a két fáradt cicus fejecskéjét, és hagyta őket aludni. Nagyon büszke volt rájuk.

Húsvét reggelén pedig a gyerekek ujjongva szedegették össze a bokrok aljába rejtett hímes tojásokat.

 

 

Viorica Violet Vandor, Meseíró és illusztrátor

Viorica Violet Vandor (Vándor Várhegyi Ibolya) Gyermekkorától kezdve vonzotta a művészet és az irodalom világa. 1991 óta íróként, illusztrátorként és szerkesztőként dolgozik, és néhány könyve bestseller könyv lett. Több mint 70 könyve jelent meg Romániában, egy pár Magyarországon, valamint könyveket illusztrált amerikai, kanadai és angliai szerzőknek. 2007 decemberétől, tagja az Erdélyi Magyar Írók Ligá...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!