Munka, móka, mulatság


https://webshop.meskete.hu

A nap sugarai még alig bújtak elő, amikor a manólányok az erdőbe indultak. Blanka vargányát gyűjtött, hogy gombás párnácskákat süthessen a másnapi vásárra. Manka erdei bogyókkal szedte tele kosarát. „Remélem, idén elnyerem a legjobb lekvárkészítőnek járó A...

Kép forrása: pixabay.com

A nap sugarai még alig bújtak elő, amikor a manólányok az erdőbe indultak. Blanka vargányát gyűjtött, hogy gombás párnácskákat süthessen a másnapi vásárra. Manka erdei bogyókkal szedte tele kosarát. „Remélem, idén elnyerem a legjobb lekvárkészítőnek járó Aranyfakanalat!” – ábrándozott. Bianka, a legkisebb manólány pedig készségesen segített barátnőinek a gyűjtögetésben. Az úton hazafelé megpihentek egy padon.
- Vajon merre jár Panka? – tűnődött Bianka.
- Biztosan a holnapi versenyeket szervezi Jankával – felelte Manka. – Kíváncsi vagyok, milyen meglepetésekkel rukkolnak elő idén.

A lányok nem tévedtek. A manóikrek nyakig, sőt manósipkáig voltak a munkában, amikor Szeleburdi csiga felbukkant a fűszálak között:
- De jó, hogy megtaláltalak benneteket! – örvendezett.
- Hol jársz erre, ahol a manó se jár? –kérdezte Janka huncut mosollyal.
- Nagy kérésem volna – lihegte Szeleburdi. – Mi eddig kimaradtunk a vigasságból. A sünöknek lesz almahordó verseny, a mókusok célba dobhatnak makkal, a nyulak szobrokat rágcsálhatnak répából, a medvék szkanderezhetnek...
-  És ti, csigák..?– vágott a szavába Janka.
- Szeretnénk mi is versenyezni! – ingatta szégyenlősen csápjait Szeleburdi.
- Majd kitalálunk számotokra is valamit – ígérte Panka, miközben megsimogatta a bogarat, aki a kezére röppent: - Jó reggelt, Pöttöm! Mi járatban errefelé?
- Nekem is lenne egy kérésem. Ismeritek Nyurgát, a szöcskét? Úgy kipróbálná, milyen a repülés! Segítenétek valóra váltani a kívánságát?
- Reptessünk szöcskét? Ilyet még nem hallottam, amióta hegyesek a füleim! – ámuldozott Janka, majd magasra emelte a fejét: – De mi, manók nem ismerünk lehetetlent!
- Vannak ötleteid is, vagy csak a szád jár szokás szerint? – dohogott Panka, amikor kettesben maradtak.
– Ne fortyogj már, mint a banya üstje! – csitította testvére, de Panka csípőre tett kézzel hadarta:
- Nem volna szerencsés felsülnünk éppen most, amikor az egerek egyik rokona is eljön egyenesen a VÁROSBÓL a mulatságunkra. Aztán majd telecincogja a környéket azzal, hogy mi….
- Ez az! Ez a megoldás! Ő a megoldás! – ugrándozott örömében Janka. – Kérdezzük meg a LÁTOGATÓT! Egy messziről jött egér, aki olyan házban él, amelyben föl-alámozgó szoba van, sőt guruló dobozban is utazott már, sok mindent látott és tapasztalt. Biztosan tud tanácsot adni nekünk.

El is indultak, hogy megkeressék az egércsapatot. A rét kellős közepén bukkantak rájuk, amint a varázsvirág körül gyakorolták körtáncukat:
Dúsan terem makk és gomba, csipkebogyó a vadonba’,
Hull a mag, pereg a kalász, bő termést hoz az aratás.
A búzából kenyér készül, mindnyájunknak eleségül!
– énekelték pörögve, forogva, miközben karjukat hol a magasba emeltek, hol lassan leengedték.
Pankát és Jankát meglátva, az egyik egér felrikkantott: - Macska bajsza, száraz kifli, két manólány feltűnt itt, ni!
- Úgy látszik Dömét úgy elvarázsolta a virág, hogy csak rímekben tud beszélni! - kacagtak a többiek.  Pankáék pedig egymás szavába vágva mondták el, hogy mi járatban vannak. Döme, a városi egér tüstént kihúzta magát:
-Jobb egérhez nem is fordulhattatok volna segítségért!  Máris remek ötleteim támadtak! – jelentette ki büszkén:

Kell néhány szög és dolgos kéz, hozzá némi egérész, ha hosszú zsineg is akad, a munkánk gyorsabban halad! Virágkelyhet hozzatok: kisebbet és jó nagyot! – hümmögte, miközben egy gyűrött papírdarabot és megrágott ceruzavéget húzott elő a nadrágzsebéből, majd rajzolni kezdett. A többiek pedig Döme köré gyűltek, hogy lássák, mit tervez. Ő pedig méricskélt, mutogatott és magyarázott. Végül mindenki munkához látott: Voltak, akik egy hatalmas vargányát vonszoltak a rét közepére, más kalapácsot ragadt vagy a zsineget szabdalta, a manólányok pedig virágokkal megrakodva tértek vissza.

Másnap a vásárra látogatókat hihetetlen látvány fogadta: egy gombakörhinta, melyet bátran kipróbálhatott Nyurga, a szöcske is. Miközben vidáman repült körbe-körbe barátaival, Szeleburdi csiga a rajtvonalhoz csúszott társaival együtt, hogy nekivágjanak a kétméteres mezei csigavágtának.
- Hajrá Szeleburdi! – harsogták a manók és az állatok. Ő pedig röpke egy óra múlva boldogan és fáradtan szakította át a célszalagként szolgáló fűszálat.
- Micsoda nap! – mondta Döme egér elégedetten, egy gombás párnácskát majszolva.
- A legszebb nap! – kiáltotta Manka manó, miközben aranyfakanalán megcsillant a napfény.

Sarkadi Emília (Limy), amatőr költő, író és meseíró

Sarkadi Emília vagyok. Barátaim még a középiskolában Limynek neveztek el. Ebből a becenévből született Facebook oldalam elnevezése, a Limytáltkiadas. Bölcsész vagyok diplomám és életszemléletem tekintetében egyaránt. Hazaköltözésem óta szülőfalum, Sárrétudvari iskolájában tanítok magyart, történelmet. drámát és angolt. Amennyire időm engedi, verseket, meséket, novellákat alkotok, de írtam már szövegkönyvet is...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Limy

2023-07-14 19:54

Remélem, tetszett a mese! Ha kedved van, játszhatsz egyet Dömével az alábbi linken: https://view.genial.ly/64b02df16f1d4d00114ff4fb/interactive-content-keresd-a-parjat-domevel

Limy

2023-07-14 19:55

Remélem, tetszett a mese! Ha kedved van, játszhatsz egyet Dömével az alábbi linken: https://view.genial.ly/64b02df16f1d4d00114ff4fb/interactive-content-keresd-a-parjat-domevel

Mészárosné Szuda Melinda

2023-07-14 21:35

Kedves Limy! A mese igazán aranyos. Melinda

Limy

2023-07-14 21:46

Kedves Melinda! Köszönöm szépen!

Névtelen

2023-07-15 16:58

"Macska bajsza,száraz kifli" Jó kis mese! :)Tetszett!