Pálcikaváros- Kirándulás a Botanikus kertben


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

                            Kirándulás a Botanikus kertben
Úgy tudom, hogy Pálcikaváros büszkélkedhet a világ legnagyobb és legkülönlegesebb Botanikus kertjével. Az mondjátok, nem hiszitek el..? Olvassátok csak végig ezt a t...

Kép forrása: saját illusztráció

                                                       Kirándulás a Botanikus kertben

Úgy tudom, hogy Pálcikaváros büszkélkedhet a világ legnagyobb és legkülönlegesebb Botanikus kertjével. Az mondjátok, nem hiszitek el..? Olvassátok csak végig ezt a történetet, és meglátjátok, hogy igazat beszélek. 
Pálcikaváros mellett jobbra található a nevezetes Botanikus kert. Egy ösvényen keresztül vezet az út, amit éjszakánként szentjánosbogarak világítanak meg. (tudniillik, van olyan növény, ami este világít, így a kert este is fogadja a látogatókat). Pálcikaváros botanikusai szívvel lélekkel gondozzák a növényeiket, és mindenféle különlegességet igyekeznek tartani, ezzel is erősítik a hírnevüket.
Szóval, ahogy már említettem, a kerthez egy ösvény vezet, amit két oldalról bokrok szegélyeznek. Amint a Botanikus kert kapujához érkezünk, egy jó nagy tábla fogad bennünket, amire a betartandó szabályokat írták. A szabályok pedig következők.
„Kedves Látogatók! -olvasható az első sorban. 
Az itt leírt szabályokat kérjük minden esetben tartsák be, különben a Botanikus Kert Fűvészei ( BKF ) azonnal kitessékelik Önöket. Ellenkezésnek helye nincs. A rend betartására fűvészeink felügyelnek, bármiféle kérdéssel bizalommal fordulhatnak hozzájuk- hangulatuktól függ, hogy válaszolnak e. Kérjük ezt vegyék figyelembe, megértésüket köszönjük. További betartandó szabályok:
A növényeket ne tessenek tépkedni, ollóval vagdosni, kiskapával kikapálni, pláne nem hazavinni.
A viháncoló kisgyermekekre fokozottan felügyeljenek a szülők, ez nem játszótér, itt nem szabad szeleburdiskodni, hangoskodni. (bizonyos növények érzékenyek a zajra)
A kijelölt ösvényekről, kérjük ne térjenek le. Előfordulnak Húsevő növények, eltűnt személyekért nem vállaljuk a felelősséget. 
Éjszakai látogatáshoz kérjük ne hozzanak zseblámpát, fűvészeink speciális szentjánosbogárral világító lámpásokat osztanak ki. Ezeket kérjük ne rázogassák, mert a szentjánosbogarak bedühödnek, és nem fognak világítani.
Botanikus kertünk esős időszakban is nyitva tart, ilyenkor fűvészeink lapulevél ernyőt osztanak.
Téli időszakban egyes növényeink sálat és sapkát viselnek- fáznak. Megértésüket köszönjük.
A szemeteket kérjük az erre a célra kihelyezett kukákba dobni. Aki szemetel azt azonnal kivezettetjük, akkor is ha letagadja hogy szemetelt.
-Mi lesz a mai tennivalónk?.- kérdezte az egyik fűvész a kollégáját. 
( a fűvész világos és sötétzöld csíkos köpenyt viselt, alatta egyszínű zöld inget, és hozzá illő barna nadrágot túracipővel. Fején mohazöld cilindert, napraforgó dísszel) Ez volt a hivatalos egyenruha. 
– Hamarosan itt az ősz,- válaszolta a társa.- Ki kell osztanunk a sapkákat és sálakat a cserepek, ágyások mellé, ha az idő hidegebbre fordulna, ne fázzanak meg a növények. Délután pedig új növények érkeznek az éjszakai fajhoz, el kell ültetni őket a megfelelő helyre. A sapkák és a sálak egy nagy faládába voltak elkészítve. A fűvészek megfogták a ládát kétoldalról és nekivágtak a kertnek. 
-Az első virág, akinek sálat és sapkát kell adnunk, az az Erdei Mimózácska. Ott van belőlük egy egész ágyás a fa mögött.
Bár még nyár volt, az idő kicsit hűvösebbre fordult, és az Erdei Mimózácskák már maguk köré vonták a leveleiket, hogy így melegedjenek. Békésen ringatóztak a szellőben. A két fűvész leszámolt annyi sálat és sapkát ahány Mimózácska volt az ágyásban, és továbbmentek.  -A következő növényék, akik szintén nagyon fázósak, azok Tavaszitündérkék, ők a legkényesebb virágok az egész kertben. Nagyon szép csillámló arany virágaik vannak, de ha megfáznak…elvesztik a színüket, és szürkék lesznek.
 A Tavaszitündérkék, cserepes növények voltak, három sorban sorakoztak a zöld pázsiton. A két kertész leszámolta melléjük a sapkákat és a sálakat. -Igy ni,-mondta a fűvész,- már csak a Télifelhő fa van hátra. Ő csak egy jó vastag sálat kap a törzse köré. Egész télen virágzik, de csak akkor hogyha melegíti a sál. Virágai felhőpamacsokhoz hasonlóak. Ha a téli nap rájuk süt, szikráznak.  
A Télifelhő fa, egy kis tisztáson állt, lombja inkább terebélyes volt, mint magasba nyúló. Lassan már virágzott. Az ágak végén, vattacukorszerű kis pamacsok ültek. Ha valaki megrázza a fát, virágai apró hópelyhekként hullanak a földre. A két fűvész elővett egy jó hosszú sálat, és két oldalról elkezdte körbe tekerni a fát. Mikor végeztek alaposan megkötötték. -Most már te sem fogsz fázni. -mondta a kertész.- Most vissza megyünk, és felöltöztetjük őket.
A két kertész különleges óvatossággal öltöztette be a növényeket sapkába ( amik a virág részre kerültek ), majd sálba, amit a szár köré tekertek. Délután lett mire végeztek. 
-Lassan uzsonna idő, ma a mi feladatunk a Húsevő növények etetése. Reggelit már kaptak, az uzsonnával ellesznek reggelig.  Ma fasírtgombócot kapnak.
A gombócok már elő voltak készítve egy nagyobbacska piknikkosárban. Melléjük volt támasztva egy nagyon hosszúnyelű villa, egyelőre összecsukott állapotban. Az egyik kertész a kosarat, a másik a villát kapta fel, és elindultak egy másik irányba. Az út mentén egy tábla volt leszúrva. „ Óvatosan az útról ne térj le. Ez itt a Húsevő növények területe. Felelősséget nem vállalunk eltűnt személyekért, hiányzó végtagokért „ Apró kavicsokkal felszórt úton haladtak. 
Halk csattogás ütötte meg a fülöket…- Áhá ! Éhesek.. -mondta az egyik fűvész.  A Húsevő növények, igazából emberre nem is veszélyesek, csak jobbnak látták kiírni a felhívást. Néhány meggondolatlan látogató még túl közel menne hozzájuk, azt pedig nem szabad. A nevüket arról kapták, hogy kedvenc csemegéjük a fasírt, virslikarika. Ezeket a fűvészek a teleszkópos villájukra szúrják fel , a villákat kihúzzák, és így a növények le tudják falatozni róluk ez elemózsiát. 
A két gondozó így is tett, óvatosan felszúrták a villák hegyére a fasírtokat, és a növényekhez nyújtották őket. Lett is nagy csámcsogás, habzsolás. A növények jóízűen fogyasztották el az uzsonnájukat. 
Most kicsit magukra hagyjuk őket és a kertészeket, mert még van pár érdekes látnivaló, amiről mesélni szeretnék.
Itt van például a Lámpásbokor. A Lámpásbokor arról ismeretes, hogy este mikor a Nap nyugodni tér, virágai akkor kezdenek feléledni, felébredni. Apró pontokként világítanak, mert napközben feltöltődnek, és éjjel fényt bocsájtanak ki magukból. Csodás hangulat van ilyenkor a kertben, a tücskök ciripelnek, a bokrok világítanak. Néhány látogató kifejezetten ilyenkor jön, és kezükben szentjánosbogárral világító lámpásokat tartanak.
Van egy kis liget a Botanikus kertben, ahol az Éneklő fákat ültették. Ha az ember besétál közéjük, a fák susogni kezdenek, amit a látogatók kellemes andalító dallamnak hallanak. Padok vannak a fűben, amikre le lehet ülni és úgy hallgatni a fákat.Pálcikaváros lakói szívesen időznek el a ligetben.
Láthatsz itt még ezer és ezer színben pompázó rózsabokrokat, tulipánokat, jácintokat. Margarétákat, és krizantémokat. Ezek az emberek világában is megtalálhatóak.
De van itt még pár érdekes látnivaló, gyertek velem... 
A kert egyik legmókásabb látnivalója a sövénylabirintus. Magasan a kalandvágyók feje fölé nőttek a falak. Egy bejárata van, de számtalan kijárata, amik a park különböző pontjaira vezetik ki látogatókat. A pálcikagyerekek nagyon szeretnek bennünk szaladgálni, váratlanul előugrani megijeszteni a szüleiket. Ide a picurkagyerekek csak szülői felügyelettel mehetnek be. A nagyobbacskák már maguktól kalandozhatnak, előbb utóbb úgyis kitalálnak. Egyelőre senkinek nem veszett itt nyoma. 
A sövénylabirintus mellett, egy tavacska található, aminek a tetején óriási tavirózsák úszkálnak. De olyan nagyok ám, hogy a városlakók néha beülnek a szirmok közé hajókázni. A tavirózsák szívesen úszkálnak körbe a vendégekkel. A víz nagyon tiszta, le lehet látni egészen az aljáig. Télen mikor befagy a tó, a tavirózsákat, egy melegházba, vagyis télikertbe szállásolják el. Ott fűtött medence van, úszkálhatnak. Viszont, a befagyott tavon, szabad a korcsolyázás. A kis pálcikagyerekek süvöltve sivítozva kergetik egymást a jégen, színes sapkákban és sálakban.
Van még egy apró rész amiről majdnem megfeledkeztem. Egy kis kert a nagy kertben. Ebben az elkerített részben, fűszernövények találhatók. Mikor belép az ember, erős illatkavalkád csapja meg az orrát. Ha csak nincs bedugulva.
Van itt Boróka, páldául ha valaki nagyon megerőltetné az izmait, főzete gyógyító hatású. Menta, ha valaki egy meleg nyár napon firissítő teát szeretne inni. Csillagánizs, ha valami különleges lekvárt, vagy szószt szertnél ízesíteni.Ehető gomba, jó kis gombapörkölthöz.Kakukkfű,ha megfázol és erős köhögés lesz úrrá rajtad.Sebek gyógyítására Körömvirág.Rozmaring erős megfázásra.Nyugtalanság ,és alvászavarra Citromfű ettől alszol mint egy kis mormotakölyök.Levendula,ha illatozó nyugtató fürdőre vágysz..mindenképp levendulából készítsd el. 
A fűszernövény kerttel, a Botanikus kert bemutatásának végére értem. Remélem hogy nem hagytam ki semmit.  Igyekeztem minden növényről beszámolni. Egyszer ha időd engedi és Pálcikaváros fele jársz, mindenképp látogasd meg a kertet.

 

Zsófia Eszter, Meseiró

Ezt a mesét írta: Zsófia Eszter Meseiró

Kicsik és Nagyok, Anyuk és Apuk, Nagyik és minden olvasó aki szereti az egyedi, nem hétköznapi, nem sablonos meséket. Pálcikaváros lakóit, és történetit hoztam el nektek, és garantálom hogy senki nem fog unatkozni olvasásuk közben. Szeretnivaló lakói, egyed foglalkozásokat űznek, és mindig kalandba keverednek. Egy rejtett világ a felnőttek szeme elől, itt található Pálcikaváros, amit csak gyerekek találhatn...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!