Sarkvidéki barátság


http://mocorgohaz.hu/

Sarkvidéki barátság
 
Képzeljük csak el a jeges világ lakóit. Bizony az északi sarkon mindent elborított a fehér hó. Itt egyáltalán nem volt meleg, a nap sugarai mégis sütöttek. Lenyűgöző látványt nyújthat a gleccser, a befagyott patak és szinte magun...

Kép forrása: pixabay.com

Sarkvidéki barátság

 

Képzeljük csak el a jeges világ lakóit. Bizony az északi sarkon mindent elborított a fehér hó. Itt egyáltalán nem volt meleg, a nap sugarai mégis sütöttek. Lenyűgöző látványt nyújthat a gleccser, a befagyott patak és szinte magunk előtt láthatjuk a csetlő – botló pingvineket fekete- fehér bundájukkal. Tőlük távolabb pedig egy kedves jegesmedve család próbál halat fogni magának.

            Történetünk egyik főhőse Gréta az aranyos jegesmedve bocs, aki szüleivel és testvéreivel éli napjait. Nagyon játékos legjobb barátja pedig Lotti a sarki róka. Bár a szülők nem mindig nézték jó szemmel lányaikat, amint együtt játszanak, úgy döntöttek, hogy mégsem avatkoznak bele barátságukba. Sarolta a jegesmedve mama mindegyik kölykét féltette az újtól, a változatosságtól. Párja Bonbon azonban egyáltalán nem értett egyet kedvesével, hiszen jól tudta, hogy a gyerekek felnőnek és bizony a szülőknek el kell őket engedni, hogy a maguk útját járhassák. Ha igazán őszinték akarunk lenni az apuka jobban féltette bocsait a bálnák jelenlététől, mint a sarki rókától.

 Gréta, miután családjával elfogyasztotta a finom halebédet, megkérte, mamáját, hogy hadd mehessen egy kicsit játszani Lottival. Sarolta félve bár, de beleegyezett. Pajtása már a barlang bejárata előtt várta. A sarki róka kölyök szívében azonban bűntudat és lelkiismeretfurdalás vert hajlékot. Néhány nappal ezelőtt ugyanis kegyetlen alkut kötött a bálnák vezérével, Orkkal. A bálnák nem tettek különbséget a rókák és a jegesmedvék között nekik csak a finom falatok jártak az eszükben.  Ork ígéretet tett neki, hogy soha többé nem bántják, a sarki rókák nemzetségét, ha cserébe csapdába csalja a jegesmedvéket. Nagyon csábító volt erre az ígéretre igent mondani és nem törődni a tettekkel és következményekkel.

Csupán azt szerette volna, ha szüleivel békében élnének ezen a világon és senki s semmi sem változtathat rajta. Így hát mikor édesanyja este figyelte leánya szomorú tekintetét megkérdezte tőle:

 • Lotti mi történt? Össze vesztetek Grétával? – érdeklődött.
 • Mama én valami nagyon rosszat tettem. Ork azt mondta, békén hagy minket, ha meg eheti a jegesmedvéket – mesélte.
 • Te pedig hittél neki – fejezte be helyette a mondatot.
 • Anyu abban a pillanatban eszembe sem jutott kételkedni a szavában. Utána jutott az eszembe Gréta és a családja – vallotta be.
 • El akarod árulni a legjobb barátodat, csak azért, hogy minket megments? – kérdezte tőle.
 • Szerinted mi legyen a helyes, mit kellene tennem? – kérdezett vissza.
 • Van egy tervem, de mindent pontosan úgy kell csinálnod, hogy mondom. A barátság nem arról szól, hogy ideig – óráig játszotok egymással. Egy igazi barát a bajban is kiáll a társa mellett és nem árulja el semmi esetre sem – magyarázta.
 • Már megbántam, de utólag sok mindent más szemmel látunk – jelentette ki.
 • Gyere, elmondom a tervet – mondta, majd suttogva elmesélte gyermekének ötletét.

 

A kis róka pedig figyelmesen hallgatta mamáját, aki részletesen ismertette vele a tervet. Másnap pedig mikor Grétával a hóban játszottak úgy intézte, hogy minél közelebb legyenek a jeges tengerhez. Tudta jól, hogy veszélyes vizek felé mennek, de bízott mamája tervében és abban, hogy végül sikerül túl járniuk a bálnák eszén. Ork már messziről hallotta nevetésüket és így szólt hozzá:

 • Nem gondoltam volna rólad róka, hogy teljesíted az ígéret rád eső részét! - kezdte.
 • Lotti, miről beszél a bálna? – szólt közbe Gréta.
 • Arról kis jegesmedve, hogy megvan a ma esti vacsoránk - nevetett a bálnavezér.
 • Te elárultál bennünket és a barátságunkat! Miért csináltad ezt? – sírta el magát.
 • Most nincs idő magyarázkodni Gréta. Soha nem árultalak el, hiszen az egyetlen és egyben legjobb barátnőm vagy ezen a világon. Futás, mert itt jeges zuhany fog következni – vallotta be.

Ebben a pillanatban gleccserdarabok zúdultak bele a tengerbe a bálnák legnagyobb döbbenetére. A bálnák prüszköltek és mérgesen fújták a vizet. Ork pedig így fordult a két jó baráthoz:

 • Nem gondoltam volna, hogy így túl jársz az eszemen róka. Ezzel még nincs vége – jelentette ki.
 • Soha ne becsüld le a sarki rókák nemzetségét Ork. Ne feledd, mindig túljárhatok az eszeden, hiszen nem hiába ravasz a róka – válaszolta.

 

Gréta pedig boldogan és elégedetten mosolygott. Boldog volt, hogy Lotti mégsem árulta el őt és családját. Ők azonban igaz barátok maradtak a történtek után, hiszen ez nem megtörte sokkal inkább megerősítette barátságukat. Így lehet két különböző jellemből egy igazi barátságot táplálni és fenntartani, még a jeges sarkvidéken is.

 

Sissy, Amatőr

Ezt a mesét írta: Sissy Amatőr

Sziasztok! Nagyon szeretek olvasni, már egészen gyerekkorom óta. Mostanában különös figyelmet fordítok a pályázatokra, és azon kívül különböző mesék írására.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!