Té mint Tündér


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 2023.
    feb
  • 20

A „Napi varázsSZÓ” legifjabb és leglelkesebb munkatársa, egyben Univerzumunk rejtélyeinek szenvedélyes amatőr kutatója, Dr. Tölgyessy Borostyán kisasszony jóvoltából, aki az erdei tündérek első számú, elismert szakértője, újabb szócikkel bővíthette a T...

Kép forrása: Saját olajfestmény (13x13)

A „Napi varázsSZÓ” legifjabb és leglelkesebb munkatársa, egyben Univerzumunk rejtélyeinek szenvedélyes amatőr kutatója, Dr. Tölgyessy Borostyán kisasszony jóvoltából, aki az erdei tündérek első számú, elismert szakértője, újabb szócikkel bővíthette a Titokzatos Lények Galaktikus Enciklopédiájának 10. kötetét, a T betűnél. Lapunk ezért igen megtisztelő helyen, a vezércikkben közli a tanulmány nyomtatásban megjelent végleges változatát.

tünde, tündér elnevezés az el-TŰN-ni főnévi igenévből származtatható. A tündék és/vagy tündérek, igen gyors mozgásra képes, az avatatlan emberi szem elől bámulatos illékonysággal eltűnő aprócska – többségében szárnyas – lények. A tündék, tündérek létezése manapság nyert teljességében tudományos bizonyságot. Mindemellett évszázadokat, sötéteket és fényesebbeket egyaránt, át- meg átszőnek – eleddig feltételezhetően – e képzelt lényekkel kapcsolatos bűvös mesék, és magával ragadó legendák.

A tündék, tündérek – szemtanúk beszámolója alapján dokumentálva – maximum 10 cm magas, vékony, kecses testalkatú, némelyek áttetsző szárnyakkal repülő, s némelyek szárnyatlan apró létezők. Emberi nyelven megszólalni még soha senki nem hallotta őket. Egyes visszaemlékezések szerint, teliholdkor táncolva úgy ragyognak, mintha picinyke angyalok volnának. A tünde kifejezést a szárnyakat viselő egyedek megnevezésére használjuk, a tündér (mert ők a földhöz ÉRnek) szavunk pedig a szárnyatlan egyedekre vonatkozik, mégis gyakran emlegetjük e lényeket összefoglalóan tündéreknek.

 A jelenlegi természettudományos megközelítésben a következő rendszertani besorolásban határozhatjuk meg őket.

Főtörzs: titokzatos lények
Törzs: naprendszerbeli titokzatos lények
Osztály: a Föld bolygó titokzatos lényei
Rend: mesék, legendák lényei
Család: aprónépek
Nemzetség: tünemények
Faj: szárnyasok (tünde) és szárny nélküliek (tündér)

szárnyakat viselő tündék rokonságot mutatnak az angyalokkal, a pillangókkal, a szentjánosbogarakkal és a kolibrikkel. Nekik köszönhetjük a Földön előforduló színek valamennyi árnyalatát. Különleges képességük folytán, álmukban szövik a felhőkön átfutó szivárvány színeit, míg Gaia, az anyatermészet, a szivárványtól kölcsönzi azokat: a vöröset, a narancsot, a sárgát, a zöldet, kéket és az ibolyát. Apró álomgyöngyök gurulnak szanaszét éjjelente, hogy hajnalban azután szaténragyogással bevonják földi létezésünk dolgait, tárgyait és jelenségeit. A tündék legfőbb feladata, hogy páratlan harmóniát, szépséget, emelkedettséget, egyszóval fényt hozzanak Galaxisunk valamennyi bolygójára, közöttük természetesen a mi Földünkre. A szárnyas tündék piciny fénygömbökhöz hasonlítanak röptükben, ami inkább cikázásnak tűnhet. Mintha szentjánosbogarak volnának, gyakran össze is tévesztik a két fajt. Kiváltképpen erdőkben rejtőznek.

szárnyak nélküli családok populációja élhet az erdőn kívül mezőkön, föld alatt kialakított otthonokban.  A tündérek rokonságot mutatnak számos bogárfajjal, amelyek rendezett társadalmakban élnek, pl. a hangyákkal. Fő feladatuk, hogy az anyatermészet, Gaia részére fáradhatatlanul táplálékot gyűjtsenek, ezeket beássák a földbe, mint amikor a mókus tölti fel a tél beállta előtt élelmiszerraktár készleteit. Ezen kívül a tündék által földre ejtett álomgyöngyök feleslegben szétgurult darabjait gyűjtik össze, amiket azután a szivárvány tövénél köztudottan megtalálható kincses ládikóba rejtenek, az aranyérmék alá. Ennek célját még nem sikerült tudományos szempontból vizsgálni.

szárnyak nélkülitündérek tűnhetnek koboldnak, manónak, ám semmiképpen ne tévesszük össze a két fajt! A tündérek, ahogyan a tündék is, büszke népek, szorgalmasak, dolgosak, folyamatosan alkotnak valamit, ami szép, jó és épít. Míg a koboldok, ahogyan az pl. a kelta hagyományból ismerhetjük, jobban szeretnek dorbézolni és lustálkodni.

Vajon miért csak rendkívül ritkán találkozhatunk tündével, tündérrel? Részben ennek a bámulatos gyorsaságuk az oka, másrészt páratlan tehetséggel ügyelnek arra, hogy senki észre ne vegye őket, munkálkodásuk közepette. Amennyiben mégis szeretnénk megfigyelni a tündéket, erre éjfél után, teliholdkor kerítsünk sort, ám csak abban az esetben, amikor éppen kék Hold van az adott hónapban, azaz másodjára telihold. A szárnyak nélküli tündéreket fekete Hold hónapjában leshetjük meg, azaz abban a hónapban, amikor egyszer sem telik meg  Föld bolygónk hűséges kísérője.

(2018)

C. E. Shepherd, Amatőr költő, író, merengő

15 éves gondolatok, de máig jó helyen... 1992. március 31. A nap – egy ragyogó, tavaszi nap -, amikor szobám egyik ágyán hasalva, Ady „Lédával a bálban” c. versének memorizálása közben hirtelen tollat ragadtam, s valószínűleg a kezem ügyében levő irodalomfüzetemre, egyszerűen elkezdtem verset fabrikálni. 16 évesen. Nem vagyok az a tipikusan szavakat, rímeket ontó ember, de ha egyszer homlo...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!