A FÖLD NAPJA és amit tudni érdeme róla


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 22
  • 2024.
    ápr.
Április 22. a FÖLD napja! Ezen a napon különösen fontos szerepet kap a környezet és természetvédelem, és természetesen ez a téma a Meskete számára is fontos. Lássuk, mit is érdemes tudni erről a napról.

Április 22. a FÖLD napja! Ezen a napon különösen fontos szerepet kap a környezet és természetvédelem, és természetesen ez a téma a Meskete számára is fontos. Lássuk, mit is érdemes tudni erről a napról.

A mesék fantasztikusan tudnak tudást, ismereteket, eszméket átadni, a környezet és természetvédelem pedig egy rendkívül fontos téma. A Föld napját minden óvodában és iskolában ünneplik, hogy hangsúlyozzák bolygónk védelmét. Mi szülőként pedig sok-sok érdekes és izgalmas mesével hívhatjuk fel erre a napra a figyelmet. De mit is érdemes tudni erről a napról?

A Föld napja történetéről

Nem is gondolnánk, de a Föld napját már több mint 50 éve ünnepeljük itt a kék bolygón. A kezdeményezés egy amerikai egyetemista, Denis Hayes nevéhez kötődik, aki megszervezte az első Föld napját 1970. április 22-én. Ezen a napon közel 20 millió amerikai emelte fel szavát a természet védelméért. Ekkor még nem is gondolta, hogy ez a megmozdulás történelmi jelentőségű lesz, ugyanis az Egyesült Államokban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, és új környezetvédő szervezetek is létrejöttek. Napjainkban a környezetvédelem rendkívül nagy szerepet kap, mely egy kicsit Denis Hayesnek is köszönhető.

Persze kezdetben még csak az Államokban tartották a Föld napját, ám 20 évvel később Denis Hayes és barátai a az ökológiai válság jeleit látva úgy érezték, világméretű változásra van szükség. Ennek támogatására létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot Kaliforniában, és a világ minden országába küldtek havi rendszerességgel hírleveleket, hogy sokféle akcióval lehessen világszerte ünnepelni a Föld napját. A törekvésüket siker koronázta, ugyanis több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, de civil szervezetek is válaszoltak a felhívásra.

Talán nem is gondolnánk, de Magyarország elsőként csatlakozott a mozgalomhoz. 1990-ben a magyar környezetvédők létrehozták a Föld Napja Alapítványt, mellette pedig egy hírközpontot is, hogy az első magyar Föld napja eseményeket koordinálni tudják. Azóta pedig eltelt közel 35 év, a Föld napját pedig minden iskolában, óvodában, de számos egyéb intézményben is tartják.

Mesék a Mesketén a Föld napjára

Természetesen a Föld napja alkalmából sem maradhat el a meseajánló. A mesketén rengeteg természetvédelemmel és környezetvédelemmel kapcsolatos mesét találhattok, mutatunk is néhányat, persze a teljesség igénye nélkül:


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...