Hogyan válasszunk olvasnivalót olvasni tanuló gyereknek?


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 1
  • 2024.
    márc.
Amikor bekerül első osztályba a gyerkőc, és elkezd olvasni tanulni, akkor sok szülő gondban van, hogy milyen könyvet válasszon csemetéjének. Most ehhez adunk egy kis segítséget.

Amikor bekerül első osztályba a gyerkőc, és elkezd olvasni tanulni, akkor sok szülő gondban van, hogy milyen könyvet válasszon csemetéjének. Most ehhez adunk egy kis segítséget.

Az olvasás megtanulása nem minden gyereknél egyforma. Van, aki gyorsan és könnyen tanul, mások nagyon megküzdenek a hasonló hangzású vagy alakú betűkkel. Mire megvan minden betű, sok gyerkőcnek el is megy a kedve az olvasástól, hiszen a suliba ez kötelező, és bizony sokszor olyan szöveget kell olvasni, ami annyira nem is érdekli őket. Ilyenkor azt szokták javasolni a hozzáértők, hogy a szülők keressenek olyan olvasmányokat, ami érdekli a gyereket, olvassanak minden este közösen, és akkor majd a csemete megszereti a könyveket és az olvasást.

Igen ám, de a választás nem mindig egyszerű. Lehet, hogy a könyv témájában már jó lenne egy 7-8 éves gyereknek, viszont a betűméret nem kedvező, mert kicsi. Ahol nagyok a betűk, mint mondjuk a Boribon könyvek esetében, ott pedig lehet, hogy már a történet nem olyan izgalmas. Mit lehet tenni ilyenkor?

Amikor megvan az összes betű

Ha a gyerkőc már megtanulta az összes betűt, és a tanár néni javasolja, hogy kezdjen el a szülőkkel együtt könyveket olvasni, akkor érdemes első körben olyan mesekönyvet keresni, amit a gyerkőc óvodás korban szeretett, és ezeken kezdeni el gyakorolni az olvasást. Minden este 10 perc bőven elég, amikor pedig olvasott már ő, akkor jöhet egy olyan történet, ami már izgalmasabb a számár, ezt pedig majd a szülő olvassa fel.

A Bogyó és Babóca sorozat betűmérete is alkalmas arra, hogy a gyerekek gyakorolhassák az olvasást, de a KippKopp mesék is. Ha egy-egy oldalt el tud olvasni egyedül, az sikerélmény lesz a számára, és több kedve lesz olvasni. Vannak persze kifejezetten kezdő olvasóknak kiadott mesekönyvek, a Móra kínálatában például többet is találunk.

Az sem rossz megoldás, ha a Meskete.hu rövidebb meséit nyomtatjuk ki, és állítunk hozzá nyomtatás előtt egy nagyobb betűméretet.

Amikor már stabilan megy az olvasás

A gyakorlással egyre ügyesednek a gyerekek, és ha már stabilan megy az olvasás, és már az értő olvasás megtanulása a cél, akkor kitárul a világ, legalább is a könyvek szempontjából mindenképp. Nagyon sok sorozat van, amely kifejezetten az olvasás gyakorlására helyezi a hangsúlyt. Az OlvasóLeó sorozat például pont ilyen, de a Mi Micsoda Olvasó sorozata is.

Amikor könyvet választunk ilyenkor, mindenképp érdemes olyan témát keresni, ami a gyereket érdekli, mert akkor nagyobb kedvvel kezd el olvasni. Sok szülő követi el azt a hibát, hogy a saját kedven könyveit adja a gyerek kezébe túlságosan korán.  A Harry Potter vagy a Rumini nagyon jó könyvek, de egy olvasni tanuló gyereknek még lehet, hogy túl nagy falat lesz.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...