Ma van a Rejtvényfejtők napja!


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Február 3. a magyar rejtvényfejtők napja! Ez a jeles nap, még nem olyan régi és ismert, mindössze 2007. óta tartják. Számomra is teljes újdonság volt, gondoltam, utána járok, miért is olyan fontos ez a nap.

Február 3. a magyar rejtvényfejtők napja! Ez a jeles nap, még nem olyan régi és ismert, mindössze 2007. óta tartják. Számomra is teljes újdonság volt, gondoltam, utána járok, miért is olyan fontos ez a nap.

A Magyar Rejtvényfejtők napja annak emlékére született meg, hogy ezen a napon jelent meg először a Füles magazin 1957-ben. Ez a rejtvénymagazin mind a mai napig létezik, és több ezren vásárolják, hogy egy kicsit megtortáztassák az agyukat.

Persze a kezdetekkor még nem egészen nézett ki úgy tartalmilag, mint most, például nem volt benne skandináv rejtvény. Emellett vicces keresztrejtvényeket, karikatúrákat és illusztrációkat is tartalmazott. Minden vasárnap jelent meg, ugyanis akkor az volt az egyetlen munkaszüneti nap, és mivel is lehetne kipihenni a dolgos hétköznapokat, mint egy kis rejtvényfejtéssel. Ha bővebben is érdekel titeket a Füles története, akkor itt olvashattok róla bővebben.

Rejtvényfejtés a mesékben

Bár a Fülesben található rejtvények ritkán jelennek meg a mesékben, de rejtély, nyomozás, gondolkodás akad bennük bőven. Manapság egyre több kaland-játék mese jelenik meg, amelyben nyomozni, dönteni kell, de a nyomozós és rejtvényfejtős téma is sok mesében visszaköszön. Én magam is szeretek ilyen meséket írni, de a Meskete.hu sok írója is így van ezzel. A Rejtvényfejtők napja alkalmából ajánlunk is nektek pár nyomozós-rejtvényes mesét:

Erdős Sándor – Pocok úr nyomoz

Erdős Sándor – Egy éjszaka a könyvtárban

Kőszegi-Arbeiter Anita – A hűtőszekrény titka

Sarkadi Emília - Szülinapi rejtélyek

Ibrányi Diána – Egy rejtélyes erdő


http://mocorgohaz.hu/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este egy...