Márciusi ötlet: olvasónapló készítés!


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 11
  • 2024.
    már
A márciusi kihívás mellé még egy kreatív ötletet is hozunk nektek ebben a hónapban, méghozzá az OLVASÓNAPLÓ készítést. Ez elsőre nem tűnhet túl izgalmasnak, de ne aggódjatok, nem az iskolai kötelezők önszorgalomból történő feldolgozásra buzdítunk titeket.

A márciusi kihívás mellé még egy kreatív ötletet is hozunk nektek ebben a hónapban, méghozzá az OLVASÓNAPLÓ készítést. Ez elsőre nem tűnhet túl izgalmasnak, de ne aggódjatok, nem az iskolai kötelezők önszorgalomból történő feldolgozásra buzdítunk titeket.

Ha azt halljuk, hogy olvasónapló, akkor biztos elsőre az a rémes iskolai feladat jut eszünkbe, amikor az iskolában, irodalom órán a kötelező olvasmányokat kellett adott kérdések alapján feldolgozni. A harmadikas lánykám a Sirály a király? könyvből készít most az osztályával olvasónaplót, de nem ez adta most az ötletet, hanem, hogy az egyik illusztrátor ismerősöm oldalán láttam, hogy éppen egy felnőtteknek szóló olvasónaplón dolgozik. Nagyon megtetszett az ötlet, és bizony több kinyomtatható típust is találtam, amit felnőttként lehet használni.

Persze ezek a típusok nem igazán hasonlítanak az iskolai feladatra, és akár mesékkel is működhet. Felnőttként is belevághatunk, de a gyerekekkel is vicces és kreatív szórakozás lehet.

Miért készítsünk olvasónaplót, ha ez nem is kötelező?

A felnőtteknek készített olvasónaplók, amelyekkel én is találkoztam inkább amolyan könyvmolyoknak tervezett jegyzetfüzetek voltak, melyekbe adott évre lehet felsorolni a tervezett olvasmányokat, havi és éves terveket, elolvasott műveket, de akadt olyan típus is, melyben emléket állíthatunk a kedvenc olvasmányainknak. De miért is jó ez nekünk, felnőtteknek?

Egyrészt azért, mert nemcsak olvasunk, de el is gondolkodunk az olvasmányokon, véleményt alkotunk róluk, és mint egy naplóval, emléket is állítunk könyves kalandjainknak. Másrészt ez egy kreatív elfoglaltság is, amíg az olvasónaplónkat készítjük, mely segíthet a stressz kezelésében. Harmadrészt pedig ösztönözhet minket az olvasásra. Elkészíthetünk egy tervet, egy Olvasó BINGÓ-t, de egy könyves bakancslistát is az olvasónaplónk segítségével.

Ha pedig gyerekekkel csináljuk a mesékkel, akkor ez egy külön családi program lehet, hogy megtervezzük, mi mindent szeretnénk elolvasni, de emellett hasznos is lehet, hiszen ezzel fejleszthetjük a gyermekek figyelmét is. Ha utólag megbeszéljük, miről is szólt a mese, akkor azzal sok terület fejleszthető, de emellett felkészíthetjük őket az iskolai olvasónapló készítésére is.

Hogyan készítsünk olvasónaplót?

Mivel nem a kötelező olvasmányokat szeretnénk feldolgozni, így az olvasónaplóval is szabadon szárnyalhat a fantáziánk. Elkészíthetünk sablon oldalakat a számítógépen, majd ezeket kinyomtatva és összefűzve is létrehozhatjuk a saját, személyes olvasónaplónkat, de akár egy füzetet is vehetünk, amibe kézzel készíthetjük el a különböző oldalakat, feliratokat és címeket. Természetesen bármi belekerülhet egy olvasónaplóba, de adunk néhány ötletet az elkészítéshez:

  • Olvasott könyvek éves vagy havi listája
  • Olvasott könyvsorozatok listája
  • Tervezett olvasnivalók, könyvsorozatok listája
  • Olvasmányok értékelése csillaggal, pontozással vagy bármivel
  • Olvasmányok statisztikái
  • Kívánságlista, hogy milyen könyvet szeretnénk megvásárolni
  • „Feketelista” azokról a könyvekről, amelyek nem tetszettek
  • Könyvértékelő oldalak, ahol egy-egy könyvet tudunk értékelni, részletes véleményt írni
  • Kedvenc könyvek listája

http://mocorgohaz.hu/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este egy...