Miért meséljünk fejből?


http://mocorgohaz.hu/
  • 05
  • 2022.
    júl
Mi van akkor, ha már minden mesekönyvet unásig elmeséltünk, a gyerkőcnek nincs kedve hozzájuk, és elhangzik az a sok szülő számra félelmetes mindent: „Mesélj te valamit anya”. Ilyenkor sokan pánikba esnek, hogy mit is mesélhetnénk, hiszen fejből nem mindenki tud mesélni.

Ha elérkezik az eseti mese ideje, legtöbb lekapnak egy mesekönyvet a polcról, esetleg bekapcsolják az e-olvasót és már indulhat is a kalandozás a fantázia birodalmába. De mi van akkor, ha már minden mesekönyvet unásig elmeséltünk, a gyerkőcnek nincs kedve hozzájuk, és elhangzik az a sok szülő számra félelmetes mindent: „Mesélj te valamit anya”. Ilyenkor sokan pánikba esnek, hogy mit is mesélhetnénk, hiszen fejből nem mindenki tud mesélni, saját mesét rögtönözni pedig még nehezebb feladatnak tűnik.

Pedig egy nagy különleges élmény lehet mind a szülő, mind a gyerek számára, ha egy saját, egyedi történet szereplőivé, esetleg mesélőivé válhatnak. A fejből mesélés fejleszti a képzeletet, a fantáziát és a gondolkodást, emellett közelebb hozzák egymáshoz a családtagokat. Van egy belsőséges, meghitt hangulata annak, ha a gyermekkel együtt találunk ki egy saját mesevilágot. A fejből mese természetesen történhet úgy is, ha már meglévő, ismert mesét mesélünk el magunk, a saját szavainkkal.

Így írjunk saját mesét

A saját mese készítése elsőre nagyon nehéznek és bonyolultnak tűnhet, pláne akkor, ha éppen rögtönözni kell valamit. Ilyenkor sokan érzik azt, hogy kiüresedett az agyuk, és akkor sem tudnánk kitalálni valamit, ha muszáj volna. Kétségbe esni természetesen nem kell, bátran nyúlhatunk olyan eszközökhöz, melyek segítségünkre lesznek a saját mese kialakításában. Ilyen eszköz lehet a sztorikocka, amely egy kilenc dobókockából álló játék, melynek mind a hat oldalán más és más kép van. Ezek segítségével már könnyebben ki tudunk találni egy történetet, hiszen a képek megadják a mese szereplőit és irányát.

Akinek ovis-kisiskolás gyereke van, azoknak a kavicsfestés nem idegen elfoglaltság. Ha sok színes-képes kavicsunk van, ezeket is használhatjuk sztorikocka helyett, de akár 20-30 szót is felírhatunk kis cetlikre, és 6-8 darab szó kiválasztásával már indulhat is a mesélés. Mesélhetünk a gyerkőc rajzai alapján, de akár a plüssálatokról is kitalálhatunk valamilyen egyszerű történetet. Sosem kell bonyolult mesében gondolkodni, és bátran használhatunk klasszikus meseelemeket, szereplőket és számokat is.

Mesélhet a gyerkőc is?

Ha pedig már nagyobb a gyerkőc, nagycsoportos ovis, esetleg kisiskolás, akár ő is mesélhet. Nem kell az esti mesére korlátozni a mesélést, a saját mese bármikor életre kelhet, akár a szülő, akár a gyermek által. A gyerekek számára is nagy élmény egy saját mese megalkotása, ami nemcsak jó szórakozás, de sok szempontból fejlesztő hatású is. Fejleszti a beszédkészséget, növeli az önbizalmat, serkenti az összefüggések meglátását.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/