Itt a farsang farka!


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 12
  • 2024.
    feb.
Tegnap volt farsang vasárnapja, és már csak kettő nap van hátra a farsangból. Ez a farsangi karneválok időszaka, más néven a farsang farka. Lássuk, mit is érdemes erről tudni, is milyen farsangi meséket érdemes olvasni ilyenkor?

Tegnap volt farsang vasárnapja, és már csak kettő nap van hátra a farsangból. Ez a farsangi karneválok időszaka, más néven a farsang farka. Lássuk, mit is érdemes erről tudni, is milyen farsangi meséket érdemes olvasni ilyenkor?

A farsangi időszak vízkereszttel kezdődik (január 6.) és húshagyókeddel ér véget, tehát hamvazószerdáig tart. Holnap már húshagyókedd van, holnap után pedig hamvazószerda, tehát más csak pár nap van hátra a farsangból. Zajlanak is a farsangi mulatságok az óvodákban és iskolákban, egy-kettő biztos lesz még a héten is. Ennek alkalmából összegyűjtöttünk pár érdekességet a farsang farkával kapcsolatban, és ajánlunk néhány farsangi mesét is, amit még a napokban (de igazában az év bármely napján is) olvashattok. Vágjunk is bele!

Mi is az a farsang farka?

Ahogyan azt már a bevezetőben is írtam, a farsang pár csak pár napig tart, és a farsangvasárnaptól húshagyó kedd éjfélig tartó három napot nevezik farsang farkának. Tehát már csak a mai és a holnapi nap van hátra a farsangi időszakból. Ez lényegében a farsang csúcspontja, ilyenkor zajlanak a farsangi karneválok. Persze az iskolákban és óvodákban már múlt héten is akadt farsangi mulatság bőven, de ma és holnap még bőven lesz még.

De persze szerte a világban is zajlanak ilyenkor a karneválok. Magyarország leghíresebb karneválja a mohácsi busójárás, tavaszváró, téltemető népszokás. Talán a világ híres karneváljairól is hallott már mindenki:

  • Velencei karnevál (Olaszország)
  • Riói karnevál (Brazília)
  • New Orleans-i karnevál (Amerikai Egyesült Államok),vagyis a Mardi Gras

Farsangi mesék a Mesketén

Természetesen a Meskete írói sem feledkeznek meg a farsangról, és bizony számos jobbnál jobb mese és vers van fent, melyeket érdemes ilyenkor elolvasni:

Versek:

Sylvia Benczik - Ovifarsang

Szolnoki Eszter - Farsangi fánkok bálja

Pete Margit – Farsang az udvaron

Mészárosné Szuda Melinda – Farsang az iskolában

Mészárosné Szuda Melinda – Farsang a réten

 

Mesék:

Bombicz Judit – Állatfarsang

Gani Zsuzsa – Farsang volt az állatóvodában

Gani Zsuzsa – Farsang az óvodában

Kőszegi-Arbeiter Anita – Február: A farsangi mulatság


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...