Újévi szokások és tilalmak


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 1
  • 2024.
    jan.
Tegnap már írtam a Szilveszterről, most pedig, itt az Újév! Lássuk, mit is kellene ma csinálunk, hogy az új évben szerencsések legyünk, és persze akadnak tilalmak is, amelyeket szintén érdemes betartani.

Tegnap már írtam a Szilveszterről, most pedig, itt az Újév! Lássuk, mit is kellene ma csinálunk, hogy az új évben szerencsések legyünk, és persze akadnak tilalmak is, amelyeket szintén érdemes betartani.

Az újév ugyebár a Gergely naptár szerint január elseje, ez év legelső napja. Ilyenkor a legtöbb országban különféle ünnepségeket, bulikat, partikat, családi és városi rendezvényeket tartanak, megünnepelvén, hogy véget ért az előző év, és lám itt is van az új.

Az év kezdete persze nem minden kultúrában jelenti január 1-jét. Az egyes kultúrák más és más eseményhez, csillagászati vagy természeti jelenségekhez kötötték az év kezdetét, az ókori egyiptomiak például az íbiszek vonulásával, illetve a Nílus áradásával kötötték össze. Manapság sem teljesen egységes az újév első napja, elég csak a kínai újévre gondolni, ami például februárra vagy márciusra esik, a perzsa újév pedig március 21-én van.

Magyarországon január 1-e az új év első napja, és bizony számos szokás és hagyomány maradt ránk erre a napra vonatkozóan.

Tilalmak Újév napjára

A mai napra számos tilalom vonatkozik, melyeket ha nem tartunk be, nem leszünk szerencsések a következő évben. Az egyik ilyen a baromfievés tilalma, tehát Újév napján nem szabad tyúkot, kakast, és más baromfit fogyasztani, ugyanis ezek elkaparják a szerencsét a háztól, de a rák sem egy szerencsés választás, ugyanis visszafele halad, és visszaviszi az óévbe a szerencsénket. Mosni és teregetni sem szabad ilyenkor a házban, mert az szintén balszerencsés.

Amivel meghozzunk a szerencsénket

Ha szerencsések szeretnénk lenni az új évben, akkor disznóhúst kell enni, ugyanis a malac kitúrja a szerencsénket, a lencse, a rizs, és a köles pedig sok pénzt hoz a házhoz, ha ezeket fogyasztjuk ilyenkor. A hal szintén szerencsét hoz, ugyanis úgy tartják, hogy annyi pénz áll a házhoz, ahány pikkelye van a halnak, de a káposzta is jó választás. Régi szokás szerint az első látogatónak mindig férfinek kell lennie, mert az hoz szerencsét.

„Újévi” jóslatok

Az Újévhez jóslatok is kötődnek. Régen úgy tartották, hogy amelyik lánynak először veszi el a kocsonyacsontot a kutya, az a lány megy férjhez a házból a leghamarabb, bár ezt már ritkán látni a gyakorlatban is. Az időjárást azonban még a mai napig szokás figyelni, mert úgy tartják, hogy ha az év első napján napos az idő, akkor jó év lesz. A csillagos ég rövid telet, a piros hajnal pedig szeles esztendőt ígér. 


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Kőszegi-Arbeiter Anita, hivatalos szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, két kislány boldog édesanyja, másodsorban meseíró, aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy és thriller novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet. Így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével alkotunk meg új világot, ami tele van csodával és varázslattal. Minden este ...