Vajon az önbizalomproblémán is tud segíteni a mese?


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Tudtad, hogy a felnőttkor bonyodalmainak akár 80%-át is okozhatják a gyermekkori problémák? A meséket szerencsére akkor is segítségül hívhatjuk, ha úgy gondoljuk, gyermekünknek szüksége lenne egy kis megerősítésre.

Úgy gondolod, hogy fejlesztésre szorul gyermeked önbizalma?
Tudtad, hogy a felnőttkor bonyodalmainak akár 80%-át is okozhatják a gyermekkori problémák?

Gyermekének mindenki a legjobbat szeretné, így, ha szülőként azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk valami miatt rosszkedvű, letört, esetleg stresszes, azonnal elkezdünk a megoldáson töprengeni. Sajnos egy rosszul megválasztott, vagy rosszul megfogalmazott mondat sok kárt tehet, ez pedig mély sebeket ejthet gyermekünk önbizalmán, és hatással lehet életére heteken, hónapokon, vagy akár éveken keresztül. Sajnos a legtöbb emberben meg is maradnak azok a mondatok, szituációk, melyek számára fájók voltak, és ezeket lehetséges, hogy még felnőtt korunkban is hordozzuk magunkkal. Ha már megvan a törés, akkor azt egy hosszadalmas, és nehéz folyamat rendbe hozni, de szerencsére nem lehetetlen! A meséket szerencsére akkor is segítségül hívhatjuk, ha úgy gondoljuk, gyermekünknek szüksége lenne egy kis megerősítésre.

Így hatnak a gyermekek lelkére a mesék

Mióta az ember képes beszélni, a tudását történetekben őrzi, és adja át. Ezekben a történetekben mesélünk életről, teremtésről, halálról, a természet erejéről, az élet feladatairól, és a világ működéséről is. Kevesen tudják, de korábban a mesélés, illetve a mesehallgatás egy felnőtt tevékenységnek számított, körülbelül az utóbbi 100 évben kezdtek el a mesék inkább a gyermekek köré épülni. Régebben a mesemondók felértek egy jó pszichológussal is, hiszen az emberek nekik mesélték el problémáikat, és ők voltak azok, akikhez egy-egy nehezebb élethelyzetben lehetett fordulni. Szerencsére a mesék napjainkban is ugyanilyen iránymutató, segítő, ösztönző, szorongás és feszültségoldó hatással rendelkeznek. A gyerekekkel ebben az esetben kicsit könnyebb is a helyzet, hiszen ők még az életkori sajátosságaiknak köszönhetően nagyon könnyen értik, és érzik meg a mesék szimbolikus tanításait.

Már az, hogy egy hosszú nap után estimesét olvasunk gyermekünknek egy nyugalmi, stresszmentes helyzetet idéz elő, emellett a közös meseolvasás a szülő-gyermek kapcsolatra is rendkívül jó hatást gyakorol. A közös meseolvasás erősíti a kapcsolatokat, bizalmi beszélgetésre fogja ösztönözni a gyermeket, ennek köszönhetően sokkal könnyebben megnyílik, és beszél majd a problémáiról.

Mi mindent tanulhat a meséből a gyerek? 

A történetek oldják a belső feszültséget, de a mesék kiválasztása során nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk a gyermek életkorát, hiszen az a cél, hogy minél könnyebben tudjon a mesében történtekkel a gyermek azonosulni. Ha a mese jó, és a gyermek korának megfelelő, akkor pillanatok alatt azonosulni fog a főszereplővel, ennek köszönhetően látni fogja, hogy legyőzhető a sárkány, hogy ki lehet jutni az elvarázsolt labirintusból, és hogy olyan akadályokon sem érdemes fennakadni, amiről korábban azt gondolta: Ezt nem tudom megcsinálni. A mesék bátorságot adnak, feloldják a feszültséget, és elősegítik a napi történések feldolgozását. A gyerekmesékre jellemző, hogy a jó a történet végén elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig meglakol tetteiért. Ez a tanulság már a kisgyermekeknek is erőt és bátorságot adhat. A jó mese mindig arra tanítja a gyermeket, hogy ő is győzhet, bemutat egy pozitív jövőképet arra vonatkozóan, hogy minden válságból van kiút, csak meg kell keresni a megoldást.

Végezetül pedig el kell mondanunk azt is, hogy a mese nem csak a hallgató, hanem az olvasó számára is egy csodás élmény lehet. Ne meséljen például az a szülő, aki utál olvasni, fáradt, alig várja a lefekvés idejét, vagy aki éppen a kiválasztott mesét nem szereti. Ezeket a dolgokat a gyermek azonnal észre fogja venni, ahogy azt is, hogy anya hadarva olvassa a mesét, mert már alvás idő van. Ez sajnos csak még több feszültséget fog a gyermekben előidézni. Olvassunk lassan, hangsúlyozva és érthetően, és ha valami nem világos a gyerekben, akkor álljunk meg, és beszéljük át a hallottakat. Ha pedig úgy érezzük, hogy fáradtak és kimerültek vagyunk, akkor jó ötlet lehet keresni egy hangosmesét, amit együtt meghallgathat az egész család. 


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő info...