Barion Pixel

Vajon mi a jó mese titka?


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
  • 3
  • 2024.
    jan.
A mese valóban egy csoda! Egyszerre fejleszti, építi, és szórakoztatja is a gyerekeket. Nem rég a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mitől lesz egy gyerekmese jó, és hogy mit várhatunk el egy olyan történettől, amely kifejezetten a gyermekek számára íródott.

A mese valóban egy csoda! Egyszerre fejleszti, építi, és szórakoztatja is a gyerekeket. Nagyon leegyszerűsítve elmondhatjuk azt is, hogy a jó mese nem csak felkelti, hanem fenn is tartja a gyermekek figyelmét és érdeklődését.

Nemrégiben közel 2500 szülő vett részt egy olyan felmérésen, melyben a kutatók kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy mitől lesz egy gyerekmese jó, és hogy mit várhatunk el egy olyan történettől, amely kifejezetten a gyermekek számára íródott. Ezúttal tehát a jó mese titka után kutatunk.

Hogyan kell jól megírni egy gyerekmesét?

Vekerdy Tamás pszichológus így vélekedik az olvasásról:
„Az olvasásban a világ tagolt egésszé áll össze, az ember csak így tud igazán tájékozódni a világban, így tudja magát otthon érezni benne, ez oldja a szorongást.” Az pedig, hogy valaki a későbbiekben szeretni fogja-e az olvasást, leginkább a környezetén múlik. Rengeteget számít például az, hogy mit lát tőlünk, szülőktől a gyermek. Ha lát bennünket olvasni, akkor teljesen természetes módon, mindenféle erőltetés nélkül fogja érdekelni az olvasás, és könyvek varázslatos világa. A legtöbb meseíró szerint a jó meséből nem hiányozhat sem a varázs, sem az izgalom, sem a humor. Mégis elengedhetetlen a boldog befejezés, és az, hogy a történetnek legyen tanulsága. Emellett meg kell említenem azt is, hogy a jó mese nem csak leköti a gyerek figyelmét, és szórakoztat, hanem szeretetre okít, illetve élni tanít.

Az első, és legfontosabb, a főszereplő kiválasztása. Jó, ha a mese főhősét a gyermek már a történet legelején megkedveli, és tud vele azonosulni. A főhős azonban soha ne legyen tökéletes, hiszen mi magunk sem vagyunk hibátlanok. És ami talán a legfontosabb: Egy jó mese főszereplője mindig saját maga oldja meg a problémáját, még akkor is, ha a megoldásra a történet során egy segítő társ vezeti rá. A történetnek be kell mutatnia azt, hogy akár egy ügyetlen, félénk, önbizalomhiányos főhős is megállja a helyét: legyőzi a legnagyobb félelmét, megszerzi a kincset, kiszabadítja a hercegnőt, és így tovább. Ez a győzelem azonban csak akkor lehet valódi, ha azt saját magunknak köszönhetjük.

Végezetül pedig a jó mese se nem túl rövid, se nem túl hosszú: Egy kisgyermek számára íródott történet legyen olyan hosszú, amit a szülő egy esti fektetés során végig tud olvasni. Cselekménye pedig anélkül tud tanítani, hogy végén a főhős kimondaná a tanulságot.

Hogyan kell jól kiválasztani egy gyerekmesét?

Amikor szülőként ki szeretnénk választani, hogy aznap este mit olvasunk el gyermekünknek lefekvéskor, több dolgot is szem előtt kell tartanunk. Sokszor azonban hajlamosak vagyunk ezt a kérdést túl gondolni, pedig valójában a legegyszerűbb pszichológiai szempontokat kell figyelembe vennünk. Az első és legfontosabb, a gyermek életkora, hiszen egészen más történet íródik egy óvodás, illetve egy kisiskolás korú gyermek számára. Meg kell állapítanunk emellett azt is, hogy gyermekünk a szellemi fejlődése egy adott pontján képes-e követni a történetet, érti-e egyáltalán azt, hogy miről szól, tudja-e, hogy kik a főszereplők.

A másik szempont, amit a mese kiválasztása során figyelembe kell vennünk az az, hogy tud-e gyermekünk az adott történethez kapcsolódni, az számít ugyanis jó mesének, ami a gyermek aktuális belső konfliktusait, helyzeteit, és küzdelmeit meg tudja jeleníteni valamilyen formában. Ezek mellett természetesen a gyermek érdeklődési körére is figyelnünk kell, pontosabban arra, hogy milyen típusú meséket kedvel (állatosmese, tündérmese, ismeretterjesztő mese stb.) hiszen csak így fogja tudni az adott mese felkelteni, és fenntartani a figyelmét a történet végéig.


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/
Gutási Gábor, meseíró

Ezt a cikket írta: Gutási Gábor meseíró

Webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban; családapa. Egy 7 éves kisfiú és egy 3 éves, csöppnyi kislány boldog apukája. „Életem során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésemnek, az írásnak. Már kisiskolás korom óta esszéket és verseket küldtem a helyi újságba, majd felnőttként éveken át vezettem saját apukás blogomat, mellette pedig szülővárosom heti lapjában vezettem a rendszeresen megjelenő infor...

Sütibeállítások