Barion Pixel

A hiú papírsárkány


http://mocorgohaz.hu/
  • 2024.
    máj
  • 17

Csodaszép idő volt. Nyílt az őszirózsa, színes ruhát öltöttek magukra a növények. Nehezebb, sűrűbb párás illatok kergetőztek a levegőben. Rétegfelhő úszott az égen. Hűvösebb, nyirkosabb volt, mint a nyár. Magányosabb, csendesebb lett a vidék. Igen, megérkezett az ősz.

Volt egyszer egy papírsárkány, aki igen sokat tartott magáról. Hiú volt és öntelt. Úgy vélte, hogy ő a legszebb, leggyorsabb, legcsinosabb a világon. S persze azt is, hogy ő már elég nagy ahhoz, hogy önálló legyen. Csenge és Kende, a testvérpár nagy gonddal, odafigyeléssel készítette. Két vékony kis botot: egy hosszút és egy rövidet keresztbe kötöztek madzaggal, majd bevonták színes vászonnal. Jól a botok széléhez rögzítették. Farkincájához hosszú zsineget csomóztak, arra pedig kis színes szalagokat kötöttek. A két oldalát pedig két aprócska pomponnal díszítették. Az arcára két nagy kék szempárt és egy mosolygós szájat ragasztottak. Nagyon díszes lett.

Egy ideig gyönyörködtek benne, ahogy a papírsárkány is magában, majd kimentek a házuk mellé a rétre játszani vele. Varázsos idő volt. Gyengéden sütött a nap, kedves szél fújta a fákról az elszáradt leveleket a földre, s tova. Felkapta, megkavarta, majd leejtette. Meglátta a gyönyörű papírsárkányt és kergetni kezdte. A gyerekek felváltva szaladtak vele. Közben hatalmasokat, jóízűeket kacagtak. - Vigyázzatok, fogjatok jól!- kiáltotta oda a gyerekeknek. - Úgy teszünk!- felelték. - Látjátok, milyen szép vagyok?- dicsekedett a réten mindenkinek, akivel csak találkozott. - Igen, csodás!- felelte a gomba. - Látjátok, milyen szépen repülök?- dicsekedett tovább. - Igen, kecsesen!- felelte az épp aludni térő süni. - Igen, igézően!- felelte a szürke pillangó. - Igen, ragyogón!- felelte a cinege. - Igen, bűbájosan!- felelte az épp arra szökellő őzike. Megelégelte a dicsekvését az őszi szél, egy erős fújással kitépte a gyerekek kezéből a papírsárkányt és felkapta a hátára. Vitte és vitte egyre messzebb. A vörösáfonya bokor elé. A nyírfa mögé, majd a lombját megkerülve körbe- körbe. A papírsárkány először megijedt, de aztán úgy tett, mintha élvezné és direkt önállósította volna magát. - Látjátok, milyen szépen repülök?- dicsekedett a réten mindenkinek, akivel csak találkozott. - Igen, csodásan!- felelte a gomba. - Látjátok, milyen szépen repülök?- dicsekedett tovább. - Igen, kecsesen!- felelte az épp aludni térő süni. - Igen, igézően!- felelte a szürke pillangó. - Igen, ragyogón!- felelte a cinege. - Igen, bűbájosan!- felelte az épp arra szökellő őzike.

Egyszer csak beleakadt az öreg fa repedésébe. Próbált onnan kievickélni, de sehogy se sikerült. Nagyon elbúsult a papírsárkány. Ott gubbasztott a farönkbe gabalyodva egy jó ideig. Nem dicsekedett immár senkinek, pedig ott volt alatta a gomba, mellette haladt el az épp aludni térő süni. Felette szállt el a szürke pillangó és nyomában a cinege. Szerencsére a gyerekek is szaladtak épp arra amerre a szél fújta a papírsárkányt, így hamarosan utolérték. Kiszabadították a repedésből, felváltva jó erősen megfogták és szaladtak vissza oda ahonnan jöttek. Lassan újból leszállt a köd, sötétedni is hamarabb kezdett, így a gyerekek hazamentek. A papírsárkányt szépen lefektették, óvatosan, vigyázva.

Így történt. Aki nem hiszi, járjon utána!

Gani Zsuzsa, hobbi meseíró, történetíró, versíró

PRÉMIUM Gani Zsuzsa Prémium tag

Nyolc éve kezdtem verseket, meséket, történeteket írni, melyek főként a természetről, illetve hagyományőrzésről szólnak. Hiszen ismernünk kell a múltunkat és ezt a felmérhetetlen jelentőségű hagyatékot tovább is kell adnunk a jövő nemzedékének. Meséimen, verseimen, történeteimen keresztül szeretném segíteni a környezettudatos magatartás kialakítását, természet megszerettetését, megóvását, ezenfelül ékes magyar szavain...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!Sütibeállítások