A jóság madara


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Hol volt, hol nem volt még az Óperenciás tengeren és az Üveghegyen is túl volt egy csodálatosan szép kert, amelyben szebbnél-szebb virágok és fák voltak, annak a legmagasabb fáján lakott egy különlegesen szép madár. Ez a madár a jóság madara volt, mert ha...

Kép forrása: pixabay.com

Hol volt, hol nem volt még az Óperenciás tengeren és az Üveghegyen is túl volt egy csodálatosan szép kert, amelyben szebbnél-szebb virágok és fák voltak, annak a legmagasabb fáján lakott egy különlegesen szép madár. Ez a madár a jóság madara volt, mert ha valaki nagyon beteg volt, vagy bármi rossz érte, csak elment a kertbe a fa alá, és ha meghallgatta a madár énekét , akkor minden jóra fordult utána az életében.

Nem is volt baj sokáig, mert mindenki tudta, hogy a jóság madarára számíthat, bármi baj történik is vele. De egyszercsak ennek vége szakadt, mert a madár nem tudni miért, de nem tudott énekelni, megnémult. Hej lett is nagy búbánat, síránkozás az egész faluban.

Hozattak mindenféle doktorokat, kuruzslókat,de senki sem tudta megmondani, hogy mi lehet a baja, miért nem tud énekelni, így nem tud segíteni a bajbajutottakon.

A faluban a legszegényebb családban nevelkedett a tízéves Palkó, aki egyik éjjel egy érdekes álmot látott. Álmában megjelent a jóság madara és csodák-csodája emberi hangon szólt hozzá.

  • Kedves Palkó, mivel te mindig csak eljöttél hozzám és nem is kértél semmit, csak kíváncsi voltál rám, hogy mi van velem, nem vagyok-e beteg, ezért neked elárulom, hogy miért némultam meg. Ez azért történt, mert szükségem lenne a jóság forrásának vizéből néhány cseppre.
  • Óh, hát ezt én megszerzem neked kedves jóság madara, ha csak addig élek is!
  • Hol van az a forrás? Holnap reggel el is indulok, mikor a nap felkel.
  • Hát ez nem ilyen egyszerű Palkó! Sajnos én sem tudom pontosan , hogy hol van, de van egy térkép, ahol mindez le van írva.
  • Hisz akkor egyszerű! Megkeresem gyorsan azt a térképet és elindulok.
  • Palkó Fiam, ez sem olyan egyszerű! Ez a térkép itt a fa törzsére van felrajzolva , amelyen én élek.
  • De hol van Jóság madara?! Sajnos nem látom hiába járom körbe ezt a fát!
  • Jaj édes Palkó Fiam, nem is fogod azt mindaddig látni, míg a faluban minden ember nem tesz valakivel valami jót. Ezeket a jótetteket fel kell jegyezned és rá kell tekerned e jótettek sorával megtelt papírtekercsert a fára , és utána láthatóvá válik a térkép, amely a jóság forrásához vezet.

Ebben a pillanatban Palkó felébredt, és elmesélte, hogy mit látott álmában.Édesapja azt mondta neki, hogy próbálja meg, amit a jóság madara mondott.

Kihirdették a falu összes lakójának, hogy ha valaki tesz valami jót az azonnal mondja el Palkónak,hogy feljegyezhesse , mert csak így tudják megmenteni a Jóság madarát, hogy újra énekelhessen és segíthessen nekik.

Lássatok csodát! Attól a naptól kezdve minden ember kicsit megváltozott,igyekeztek jót tenni másoknak. Gyűlt , gyűlt a sok-sok jócselekedet , és néhány héten belül meg is telt a papírtekercs, már rajt volt végre minden lakó neve a jócselekedetével együtt.

Palkó elment a fához, ahogy a jóság madara meghagyta neki ezzel a jócselekedetekkel teleírt tekerccsel és körbetekerte a fát vele.

Mi történt?! Hihetetlen, mert a térkép megjelent, és azt mutatta, hogy a forrás itt van a közelben, az a forrás, amelyből az emberek is vitték napról-napra a vizet otthonaikba.

Hitte is meg nem is, hogy ez az a csoda forrás, a jóság forrása , amelyből hoznia kell a jóság madarának.

De azonnal magához vett Palkó egy kis üveget és elfutott a forráshoz a vízért.

A forrásnál most is sok ember volt a faluból, Palkó megmerítette kis üvegét és szaladt vissza a madárhoz.

Csodálkozva szólította:

  • Óh jóság madara! Itt vagyok, hoztam neked a forrás vizéből. De hogy-hogy a mi forrásunk ez a csoda forrás?! Gyere le és kérlek igyál belőle!

A Jóság Madara leszállt, és ivott Palkó tenyeréből, majd ezt mondta:

- Palkó, te és a lakók tettétek azzá, és tudod, hogy mivel , hogy mindenki képes volt jót cselekedni, legyen ez ezentúl is így, ha így tesztek, akkor rám és a gyógyító énekemre ti is mindig számíthattok!

Palkó mindezt élete során mindig elmondta a falu lakóinak és így éltek szeretetben, segítőkészen tovább életük végéig, ha pedig gyógyír kellett valakinek a bánatára, akkor a Jóság Madara a csodás énekével mindig megvígasztalta őket! Nem felejtették el, hogy jó jónak lenni, másnak segíteni!

Ledniczky Miklós Jánosné, amatőr meseíró

Ledniczky Miklós Jánosné, Ica vagyok esIharosberényben élek családommal, férjemmel és két felnőtt gyermekemmel.A mesék világa, a versek, mondókák mindig nagyon közel álltak hozzám. Gyermekként nagyon szívesen hallgattam ezeket, aztán mikor nagyobbacska lettem, én magam is rengeteg mesekönyvet, mondókás később verses kötetet elolvastam. Több mesemondó, versmondó versenyen is szép eredményeket értem el. Aztán ...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Mihályné Bencsik

2023-03-05 16:33

Nagyon teszik a mesék. Gratulálok.

Anna Török Istvánné

2023-03-05 13:58

Gratulálok Iluska Szép mese!!!