A látható madárfütty


http://mocorgohaz.hu/
  • 2024.
    jan
  • 16

Egy hideg őszi délelőtt az öreg fülesbagoly hangos lármára ébredt. Álmosan dörzsölte meg a szemeit, ásított egy nagyot, és bosszankodva mászott ki a meleg ágyából. 
„Mi történt az erdőn, amit csak ilyen lármával lehet megtárgyalni?” – morgott magában. – Amikor...

Kép forrása: pixabay.com

Egy hideg őszi délelőtt az öreg fülesbagoly hangos lármára ébredt. Álmosan dörzsölte meg a szemeit, ásított egy nagyot, és bosszankodva mászott ki a meleg ágyából.

Mi történt az erdőn, amit csak ilyen lármával lehet megtárgyalni?” – morgott magában. – Amikor kinézett az ablakon, meglepetten vette észre, hogy még világos van. – Már aludni sem hagyják a baglyot? A legszebb álmomból ébresztettek fel!

Úgy gondolta, jobb, ha utánanéz mi történt. Kiment az odúja elé, várt egy kicsit, amíg a szeme hozzászokott a nappali fényhez, majd felröppent. Halkan, nesztelenül repült. Az erdei tisztáson vitatkozó állatok csak akkor vették észre, amikor leszállt melléjük.

Mi ez a ribillió? – nézett végig a hangos társaságon.

A sün, a sikló, a pocok, a fekete rigó, a kék cinke, és a mókus abbahagyták a vitatkozást és az öreg fülesbagolyra néztek. Hirtelen nagy csönd lett.

Segíts rajtunk bölcs bagoly! – szólalt meg a mókus majd fürge léptekkel odaszaladt a bagoly mellé, aki egy kidőlt fatörzsön ült. – A sikló azt állítja, hogy látta a kék cinke énekét, amikor az reggel fütyült. De a madarak énekét csak hallani lehet.

A sikló pedig váltig állítja, hogy ő márpedig látta, hogy a cinke énekelt – folytatta a pocok.

Segíts nekünk bölcs bagoly! – kérték az állatok. – Lehet látni, ha egy madár énekel?

Én akkor isssz láttam, hogy a kék cinke énekelt! – magyarázta a sikló.

Mi van, ha csak ásított? – kérdezte a pocok.

Mi madarak nem tudunk ásítani! – magyarázta a rigó. – Az csak a lusta négylábúaknak a szokása!

Elég legyen a vitatkozásból! – szólt közbe a bagoly. – A siklónak igaza van, lehet látni, ha a madár énekel. Már ősz van, és elég hideg ahhoz, hogy reggelenként látszódjon a leheletünk. Amikor a madár fütyülni kezd, nemcsak hang jön ki a torkán, hanem azzal együtt pici párafelhők is. Minél hidegebb van, annál jobban látszik.

Csak a madarak? – érdeklődött ámélkodva a kis pocok.

Nem csak a madarak, minden állat, aki tollkabátot vagy szőrmebundát hord. Figyeljétek majd meg holnap reggel. Mindegyikőtöknek ott lesznek a kis párafelhők, amikor reggel üdvözlitek egymást.

Nekem issssz? – kérdezte a sikló.

Neked nem, nincs se tollad, se bundád. De ne búsulj, valamiben meg te vagy az ügyesebb!

A kis csapat békés egyetértésben elhatározta, hogy másnap reggel ki is próbálják, és nem vitatkoztak többet. Az öreg bagoly visszarepült az odújába, bebújt az ágyikójába, magára húzta a takarót és aludt tovább.

Bodnár Gyöngyi, amatőr író

Ezt a mesét írta: Bodnár Gyöngyi amatőr író

Mindig is szerettem a meséket, nagyon sok mesét olvastam már. Első meséimet még a gyerekeimnek kezdtem el írni, és ha az unokáim picit nagyobbak lesznek, majd nekik fogom olvasni. A meséknél nálam elsődleges szempont, hogy erőszak mentesek legyenek, ezért választottam főszereplőknek az állatokat és a természetet.


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!