A pénteki korcsolyázás


http://mocorgohaz.hu/

Lassan teltek a januári délelőttök az erdei iskolában. A diákok fázósan bújtak össze a téli tanteremként használt erdei barlangban, ahol Bagoly tanár úr tanította a matematikát, Róka Réka tanárnő az olvasást és írást, Sün Sára a kézművességet és rajzot,...

Kép forrása: saját illusztráció

Lassan teltek a januári délelőttök az erdei iskolában. A diákok fázósan bújtak össze a téli tanteremként használt erdei barlangban, ahol Bagoly tanár úr tanította a matematikát, Róka Réka tanárnő az olvasást és írást, Sün Sára a kézművességet és rajzot, Farkas tanár úr pedig a mindennapi testnevelést.
Még alig pirkadt, amikor az iskolába indultak, s már lefelé indult a télen hamar fáradó Napocska, mire a kis diákok hazaértek végre.

Fázós pénteki nap volt, mikor az utolsó órákat Sün Sára tanárnő tartotta. Borz Bandi és Sün Samu, a két jóbarát egymás mellett ültek a padban, s próbáltak úgy tenni, mintha figyelnének, miközben a pad alatt titokban játékkártyákkal játszottak. Az volt a szabály, hogy az egyes kártyalapok képeire azonos képeket kell rakni, gyümölcsre gyümölcsöt, ruhára ruhát. Épp a focilabdát ábrázoló kártyalapra keresett Bandi valamilyen sporteszközt ábrázoló kártyalapot, mikor ingerült hangra lett figyelmes.

- Bandi! A füleden ülsz?! – figyeltek fel egyszerre Sára néni szavára. - Hányszor kell kérdeznelek, mire válaszolsz?

- Öööö, mit is tetszett kérdezni? – dadogta zavartan Bandi.

- A színkeverésről tanultunk, és azt kérdeztem, hogy melyik két szín összekeverésével kapjuk a zöldet?

-Melyik két szín, melyik két szín…. -Bandi segítségkérőn nézett Samu barátjára, aki azonban tanácstalanul vonta fel a vállát.

- A zöld színt úgy kapjuk, hogy a pirosat és a kéket összekeverjük. – válaszolta végül Bandi bizonytalan hangon. Miközben felelt a tanárnő kérdésére ösztönösen felállt a padból, s lepotyogtak a kártyalapok, amelyek eddig a pad alatt a combján pihentek.

Sára néni most már mindent értett.

- Ejnye Bandi és Samu! A pad alatt kártyáztatok mikor a tananyagra kellett volna figyelnetek! Ha piros és kék festéket keverek össze, lila színt kapok. A zöld színt pedig kékből és sárgából lehet kikeverni.

A két rosszaságon kapott jóbarát szégyenkezve állt egymás mellett.

- Szomorú vagyok, hogy nem figyeltetek. Büntetést érdemeltek! Tanítás után addig itt maradtok, amíg nem végeztek a külön feladatokkal.

- Milyen külön feladatokkal? – kérdezte Samu rosszat sejtve.

- Bandi százszor írja le azt a mondatot a füzetébe, hogy „A kék és a sárga szín keverésével zöldet kapunk”, Te pedig azt, hogy „A kék és a piros szín keverésével lilát kapunk”.

- Százszor? – rebegte Samu és Bandi, majd szomorúan ültek vissza a helyükre. Ezzel estig nem végeznek! Egész délután itt fognak ülni és másolni a tanteremben. Pedig télen, péntek délutánonként az egész osztály korcsolyázni szokott menni az erdei tó befagyott jegére.

Egész héten ezt várták!

Samu és Bandi szomorúan, szótlanul ültek a helyükön a tanítás végéig. Abban reménykedtek, hogy Sára néni meggondolja magát. Persze, nem így történt.

Kicsöngetés után az osztály vidám zsibongással indult el korcsolyázni. Samu és Bandi hiába nézett bűnbánóan Sára nénire, a büntetés nem változott. A tanárnő felírta a két lemásolandó mondatott a táblára, majd átment a szomszéd terembe dolgozatokat javítani.

- Akkor szóljatok, ha készen vagytok a feladattal! Jó munkát! – mondta Sára néni búcsúzóul.

A két boldogtalan kis diák pedig elkezdte a másolást. Nagyon lassan ment.

- A többiek már a jégen vannak! – sóhajtotta Samu a tizedik mondat után.

- Milyen jó is nekik! – kontrázott rá Bandi. – Biztosan eszükbe sem jutunk.

Ekkor azonban csendben nyílt a terem ajtaja. Mókus Marci és Nyúl Lackó érkezett, majd kissé lemaradva Őz Bence.

- Jöttünk segíteni! - jelentette be Marci. – Adjatok néhány lapot a füzetetekből!

Samu és Bandi óvatosan lapokra bontotta a füzetet, s adott belőle a társaiknak. Mindenki buzgó igyekezettel kezdett másolni.

Aztán betoppant Medve Máté és Vidra Viki is, majd apránként az egész osztály. Szépen, precízen másolta mindenki a mondatokat. Egy-kettőre meg is lett a száz-száz darab mondat, mikor hirtelen betoppant Sára néni.

- Nahát mi folyik itt? – kérdezte döbbenten. Aztán persze hamar megértette a helyzetet.

- Tanárnő kérem! – állt fel Samu. – Ne tessék haragudni a többiekre! Azért segítettek, hogy együtt tudjunk játszani a jégen, mint minden péntek délután. Nagyon sajnáljuk Bandival, hogy óra alatt kártyáztunk! Megbántuk és nem fordul elő többé!

- Jól van Fiúk! Elhiszem, hogy megbántátok, amit tettetek és elfogadom a bocsánatkérést! Ami pedig a többieket illeti, ők szeretetből cselekedtek. Nem akarták, hogy a csapat két tagja kimaradjon a közös programból. Nagyon örülök, hogy ilyen összetartó, jó közösség az osztályunk! Na, de most már ne késlekedjetek! Menjetek gyorsan korcsolyázni, hamar be fog sötétedni!

Mentek is gyorsan, s hamarosan már boldogan siklottak együtt a jégen. Meg is fogták egymás kezét, kört alkottak s úgy keringtek körbe-körbe. Mert együtt minden még jobb, mintha külön-külön tennék ugyanazt. Ezt az igazságot aznap az erdei iskola minden növendéke megértette.  

Gergics Ágnes, meseíró

Ezt a mesét írta: Gergics Ágnes meseíró

Lelkes pedagógus vagyok (vizuális kultúra, magyar nyelv és irodalom, történelem szakok), leginkább művészeti tárgyakat tanítok alsó tagozattól nyugdíjas csoportig, de leginkább gimnazistáknak. Meséim hat éve jelennek meg egy egyházmegyei magazin oldalain (utóbbi időben már csak online oldalain). Három gyermekem már felnőtt a meséken, most tehát másoknak mesélek. Szeretem a gyerekeket, a mesevilágot, amit teremten...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!