Ajnácska erdei házikója Jenei Dalma meséje


http://mocorgohaz.hu/

Jenei Dalma Ajnácska erdei házikója
Egy nap amikor épp az ágyában lustálkodott anyukája kiküldte az erdőbe gombát szedni. Ahogy befelé haladt az erdőbe egy forráshoz ért. Amint a patak folyását követte, a könyvét elejtette és a könyv bukfencezett, bukfenc...

Kép forrása: Ajna unokám rajza

Jenei Dalma 
Ajnácska erdei házikója


Egy nap amikor épp az ágyában lustálkodott anyukája kiküldte az erdőbe gombát szedni. Ahogy befelé haladt az erdőbe egy forráshoz ért. Amint a patak folyását követte, a könyvét elejtette és a könyv bukfencezett, bukfencezett. S eközben sorban hullottak ki a mesék meseszereplői. A könyvből elsőnek a medve gurult ki, otthagyta a macskát, következőleg pottyant ki a hét kecskegidából a legkisebbik, a róka és a daru meséjéből a róka, a teknős és a nyúlból a nyúl.
 A róka futni kezdett, nem szeretné lekésni a lakomát a darukomával. A kis gida bújt az odúba azt hiszi hogy a farkas elkapja. Úgy gondolták szegények hogy még a mesekönyvben vannak.
A róka keresi a darut de nemt találja sehol, végül feladja, leül egy fához, szétnéz, furcsállja hogy a narancssárga fakoronát zöld lomb, a rózsaszín eget a kék váltotta. A medve keresi a mézet de nem leli. Méz helyett darazsat talált, amik összevissza csípték az orrát.
A nyúl is kutatni kezdi a teknőst, de nem találja sehol, feladja hát ő is a kutakodást. A kis gida végül kidugja a fejét az  oduból, nem látja a farkast, de nem mer előjönni.
Ajnácska vígan ugrándozik visszafelé az úton, gombával teli kosárkájával. S észreveszi a földön heverő mesekönyvét, odafut rögtön, nézi, lapozgatja, nem hiányzik-e egy pár oldalacska, nézi, s furcsállja : minden meseszereplőnek elveszett a párja. Meg is ijedt rögtön. Ahogy ül,  lapozgatva mesekönyvét egy halk mekegést hall.
- Mi lehet ez? - kérdezi magában. Föláll, s rögtön tudja ki lehet, s ezt mondja:
-  Kis gida bujj elő, akárhol is vagy!
A kis gida nem búj elő, mert attól félt hogy a farkas szólt hozzá. Így hát Ajnácskának kellett megkeresnie őt. Ahogy megtalálta kiemelte  szegényt az oduból, s ezt mondta neki:
- Nagyobb biztonságban vagy a mesekönyvben! - és a gidát visszabújtatta  a könyvbe.
A rókára is rátalált, ott üldögélt a fa alatt. Ajnácska így szólt hozzá:
- Kit vársz itt rókácskám?
- Daru komámat várom egy lakomára.
- Ó kis rókám, a te Daru komádat csak az én mesekönyvemben találod, errefelé nincsenek ilyen lakomák. Bujj vissza a könyvembe ott megtalálod. Visszabújt a róka is a könyvbe. A nyulacskára is rábukkant, ott ült győztesen a fa alatt, várja hogy a  teknős is végre célba érjen. Odamegy Ajnácska, s így szól hozzá:
- Fogadjunk hogy te a teknőst várod!
- Igen őt várom.
- Őt bizony várhatod!  Mindjárt visszateszlek téged  is a könyvembe csak előszőr segíts nekem. Keressük meg együtt a medvét.
Megfogta a kis mancsát, amíg a patak végéhez nem értek. De a medve sehol. Ajnácska letérdelt a patakpartra és elkezdett sírni, a nyuszi vígasztalta, vígasztalta.
- Ne sírj Ajnácska , ne sírj, majd megtaláljuk a medvédet, biztos valami málnabokorban rejtőzik. 
 És ahogy ezt a nyuszi komondta, Ajnácska felébredt és ott találta magát az ágyában-
Ezt mondta:
- Ezt most tényleg álmodtam vagy megtörtént velem....Szerintetek???

Harangi Árpádné, amatőr meseíró

Harangi Árpádné, nyugdíjas nagymama vagyok. Három felnőtt gyermek édesanyja és három kislány unoka nagymamája. Talán ebből is következik, hogy szeretem a mese világát. Meséim témáját a környezetemben előforduló eseményekből merítem. Nagyon szeretek nesélni, mesét felolvasni. Amit az is bizonyít, hogy a meskete meséi közül számtalan mese került általam felolvasásra . Erre nagyon büszke vagyok, melyet okle...


https://webshop.meskete.hu

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!