Borz Bertalan


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Borz Bertalan, aki a kókuszszagú erdő doktora volt, egy esküvőre volt hivatalos a fővárosba, ahonnan egy piros rollerrel tért haza. Az erdő állatai csodálkozva nézték ahogy száguldozott a fák között a különleges járgánnyal, melyen még csengő is volt. ...

Kép forrása: pexels

Borz Bertalan, aki a kókuszszagú erdő doktora volt, egy esküvőre volt hivatalos a fővárosba, ahonnan egy piros rollerrel tért haza. Az erdő állatai csodálkozva nézték ahogy száguldozott a fák között a különleges járgánnyal, melyen még csengő is volt. Krrr-krrr, csengetett számtalanszor, ilyenkor ijedten ugrottak félre előle. A roller jó szolgálatot tett Borz Doktornak, mert gyorsan odaért a betegekhez vele. Csupán egy baj volt, nem fért be számos barlangjainak egyikébe sem, így kint kellett hagynia. Az állatok mindig tudták, hogy éppen melyik barlangba kiabáljanak be, ha sürgős eset állt elő, mert a roller oda volt támasztva a barlang bejáratánál lévő fa törzséhez. Igen ám, de a gonosz róka is tudta, hogy melyik előtt várakozzon, ha borzhúsra fájt a foga. Odaült a roller mellé és várt.  Megtörtént, hogy kis híján róka koma elkapta Borz Doktort, de szerencsére sikerült elmenekülnie.

Ez így nem lesz jó, gondolta  Borz Bertalan, és elment a bölcs bagolyhoz tanácsot kérni.

– Össze kell kötnöd földalatti folyosóval a barlangjaidat, hogy veszély esetén át tudj futni egy távolabbiba, így a róka nem tud elkapni – mondta a bagoly.

Borz Doktor szabadságot vett ki, azt mondta, elmegy meglátogatni a rokonságban született kisborzokat. Senki sem tudta, hogy valójában földalatti folyosót fog ásni ez idő alatt. A rollerrel elment a Biri néni házához, aki a falu és az erdő között lakott. Ott jó barátságban volt a kutyával, akit megkért, hogy pár napig vigyázzon a járgányára, és az éj leple alatt gyalogosan osont haza. Másnap, kora reggel megkezdte az ásást a barlangjai között. Amikor elkészült vele, boldogan szaladgált egyikből a másikba, másikból a harmadikba, a távoli negyedikbe, és végre megnyugodott, hogy rókabiztossá tette a lakásait.

A következő napon elosont a rollerért, és nagy boldogan hazaszáguldott vele a kókusszagú erdőbe.

– Itt vagyok, megjöttem! – kiabálta az állatoknak. – Történt valami rendkívüli, amíg oda voltam?

– Ó, csak Szarvas Szilárd és Szarvas Rénó verekedtek, Szilárd agancsából letörött egy darab – újságolta Őz Teri.

A róka már nagyon várta,hogy Bertalan visszatérjen, és amikor meglátta a piros rollert az egyik borzbarlang előtt, máris a finom vacsorára gondolt. Letelepedett a barlang elé, és várt, Nagyon éhes volt. Várt, várt, a végén kiabálni kezdett.

– Gyere ki Borz Doktor, gyorsan, gyorsan, megsebesült  a feleségem, golyó ment a gyomrába, meg kell operálnod gyorsan.

Borz Bertalan óvatosan a kijárat felé mászott, és meglátta a róka árnyékát. Azonnal tudta, hogy semmi baja a feleségének, csak így akarja kicsalogatni.

– Rögtön jövök, csak hozom az orvosi táskámat – kiabált vissza, aztán a földalatti folyosón a legtávolabbi barlangjáig ment.

A róka egy darabig még várakozott, aztán korgó gyomorral hazasomfordált. Borz Doktor pedig másnap reggel kijött abból a barlangból, amely előtt a rollert hagyta, felpattant rá, és körbeszáguldozta vele a kókuszszagú erdőt.

Fgy

Fodor Gyöngyi, Író - regények, novellák, mesék

Régóta írok. Első megjelent mesém a Nők Lapjában volt, Utazás seprűnyélen címmel, majd megjelent egy mesekönyvem A királykisasszony fogyókúrája, magyarul és német nyelven is . A német nyelvű kiadás a Frankfurti Könyvvásáron mutatkozott be 2007-ben. Nemrég jelent meg egy meseantológia, Hétmérföldes mesék a címe, melyben A két vörösbegy c.mesémmel én is benne vagyok. Ugyancsak benne vagyok egy mesémmel...


http://mocorgohaz.hu/

Vélemények a meséről

Ehhez a meséhez még nem érkezett hozzászólás, legyél Te az első aki véleményezi!
A szerző biztosan nagyon hálás lesz érte!