Barion Pixel

Cá- Palóma és Cá- Patrik


http://mocorgohaz.hu/

Volt egyszer egy cápa lány és egy cápa fiú, akik egy mélységesen mély tengerben éltek.

Ott, ahol  sós volt a víz, folyékony ként és szén-dioxidot pöfögtek ki a mély rések, s aktív iszapvulkánok köpködtek. Odalenn hol tengeri élőlények sokasága nyüzsgött, különös moszatok, algák, tengeri füvek és korallok ringatóztak. Ezek olyan hajlékonyak voltak, hogy a legenyhébb hullám is meglibegtette őket, s úgy mozogtak, mint egy balett táncos, vagy mint egy akrobata. A cápalány rettentő csúnya volt, csupa- csupa heg borította a testét, de kedves volt, és szeretetreméltó. A cápa fiú pedig okos volt és bátor. Születésük óta ismerték egymást, barátok voltak. Minden nap együtt játszottak és új dolgokat fedeztek fel a tengerben.

Szerettek fogócskázni. Gyakran úsztak ki a tengeri strandok környékére, csak a hátúszójuk volt látható. Ilyenkor sikoltozva menekültek ki a fürdőzők, szörfösök a vízből. Pedig dehogy akarták őket bántani! Ha nagy ritkán bele is haraptak valaki lábába az csak tévedésből, véletlenül történt, azért, mert fókának vélték. De ez is olyan ritka volt, mint a fehér holló.  

Olykor- olykor megkergették a rákokat, halakat, úgyhogy azok fejvesztve menekültek előlük, ha megpillantották őket.  – Nézd, ott egy fóka! – mondta Cá- Patrik. – Tényleg!- felelte Cá- Palóma. – Úszol velünk versenyt? – kérdezte a fókától. – Nagyon szívesen, persze ha barátságos versengésről van szó. – Mindenképpen, most úgysem vagyunk éhesek! – Rendben!- egyezett bele az. Szívesen úsztak versenyt a fókákkal, de leginkább az oroszlánfókákkal.

Épp tonhalakra vadásztak, amikor Cá- Palóma egyszer csak eltűnt. Kereste- kutatta Cá- Patrik mindenfelé. Erre-arra, jobbra- balra, fel- és le, de Cá-Palóma szőrén szálán eltűnt. Nagyon kétségbeesett, mert szeretett barátnőjét nem lelte. Kereste a tengerfenéken, barlangokban, még elsüllyedt hajók roncsaiba is benézett. Kutatta elveszett, értékes műemlékek között, de ott se találta.  

Megkérdezte a gigászkalmárt: - nem láttad véletlenül Cá- Palómát? – Sajnos nem!- felelte. Megkérdezte a sugarasúszójút: - nem láttad véletlenül Cá- Palómát? – Sajnos nem!- felelte. Megkérdezte a világítóhalat: - nem láttad véletlenül Cá- Palómát? – Sajnos nem!- felelte. Tanácstalan volt Cá- Patrik. Törte a fejét, hogy vajon hol és merre keresse Cá- Palómát? A tenger mélyén, közepén nincs. Hopp! Megvan!

Megyek, megkeresem, hátha a felszín közelében van valahol. Így is tett. Sebesen, mint akit puskából lőttek ki, úgy sietett fel a vízfelszínre. Épp jókor ért oda, mert Cá- Palóma egy halászhálóba akadt, amit már majdnem felhúztak a felszínre. Cá- Patrik megpróbálta kiszabadítani. Tépte a hálót revolver fogsorával, éles uszonyaival, de nagyon nehezen engedett a kötél. – Cssss-cssss- cssss - hívta ekkor társait. Nagyon gyorsan megérkeztek. Együtt folytatták Cá- Palóma kiszabadítását. Húzták, feszítették, rágták, tépték a kötelet, ami végül kiszakadt. Cá- Palóma megmenekült. Megköszönték a cápák segítségét, akik már úsztak is tovább.  – Annyira féltem! – mondta immár kissé megkönnyebbülve Cá- Palóma. Cá- Patrik átölelte a még mindig reszkető barátnőjét és a fülébe suttogta: - Én is kétségbe voltam esve, mert nem találtalak. Ekkor egymásra néztek és elmosolyodtak. – Úszunk versenyt? – kérdezte Cá- Patrik. – Hát persze!- válaszolta Cá- Palóma. Fürge halakként cikáztak a tengeri élőlények között, amíg el nem tűntek a szem elől.

Itt a vége, fuss el véle! Még ma is élnek, ha meg nem haltak.

 

Gani Zsuzsa, hobbi meseíró, történetíró, versíró

PRÉMIUM Gani Zsuzsa Prémium tag

Nyolc éve kezdtem verseket, meséket, történeteket írni, melyek főként a természetről, illetve hagyományőrzésről szólnak. Hiszen ismernünk kell a múltunkat és ezt a felmérhetetlen jelentőségű hagyatékot tovább is kell adnunk a jövő nemzedékének. Meséimen, verseimen, történeteimen keresztül szeretném segíteni a környezettudatos magatartás kialakítását, természet megszerettetését, megóvását, ezenfelül ékes magyar szavain...


https://smaragdkiado.hu/termek/varazslatos-mesketek-1-meseerdo/

Vélemények a meséről

Tóth Lászlóné Rita

2024-02-24 19:16

Kedves Zsuzsa! Megvallom őszintén a cápáktól én is félnék, de a tieidtől biztosan nem kellene. Szeretettel: Rita

Gani Zsuzsa Gani Zsuzsa prémium tag

2024-02-24 20:37

Kedves Rita! Igen, mert a filmekből ez jön át, de valójában nem vagyunk nekik inyenc eledel. Köszönöm szépen kedves szavaid. Szeretettel: Zsuzsa